Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ και η θεατρική ομάδα ONE/OFF παρουσιάζουν το έργο,του Φραντς Ξαβερ Κρετς, Stallerhof.

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ και η θεατρική ομάδα ONE/OFF παρουσιάζουν το έργο,του Φραντς Ξαβερ Κρετς, Stallerhof.
Κοινοποίηση:

yt.jpg

Stallerhof, του Φραντς Ξαβερ Κρετς, η 126η παραγωγή της ΕΘΑΛ


Μια συμπαραγωγή του πρώτου επαγγελματικού Θεάτρου της Λεμεσού και της Ομάδας Οne/Off

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ σε συμπαραγωγή με την θεατρική ομάδα ONE/OFF της Λεμεσού παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, στις 27 Φεβρουαρίου 2014, σε παγκύπρια πρεμιέρα, το συγκλονιστικό έργο, του Φραντς Ξαβερ Κρετς, Stallerhof.

 

Ο Φραντς Ξαβερ Κρετς θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Γερμανίας, αν και άπαιχτος στη Κύπρο. Αντίθετα, τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί από το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου-πιο πρόσφατα- και από πολλές ιδιωτικές ομάδες, πολλά έργα του, όπως “Oύτε κρύο, ούτε ζέστη», «Κατ’οίκον εργασία», «Άνω Αυστρία» κ.α

Η μετάφραση είναι της Koραλίας Σωτηριάδου, τα σκηνικά/κοστούμια του Γιώργου Γιάννου, ο σχεδιασμός φωτισμού του Βασίλη Πετεινάρη, η μουσική επιμέλεια του Πάνου Μπάρτζη και η επιμέλεια κίνησης της Julia Brendle. Βοηθός Σκηνοθέτη η Χριστίνα Πολεμιδιώτου.

Πρωταγωνιστούν οι Ανδρέας Βασιλείου, Μέλανη Στέλιου, Μαρίνα Αργυρίδου και ο Μηνάς Τίγκιλης.
Η πρώτη του έργου θα δοθεί με τη συνεργασία του Κυπρογερμανικού Συνδέσμου, στο Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό τη Πέμπτη 27 του Φεβρουαρίου ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 28 του μήνα. Η παράσταση θα ταξιδέψει για μια μονο βραδιά, τη Κυριακή των Απόκρεω στη Λευκωσία, στις Αποθήκες του ΘΟΚ με ώρα έναρξης εκτάκτως στις 9 μμ. Το έργο είναι αυστηρά ακατάλληλο…
Ποιός είναι ο Φραντς Ξαβερ Κρετς

Ο Φραντς Ξαβέρ Κρετς προέρχεται από το σανίδι. Εκεί και έμαθε την τέχνη του. Δεν είχε λογοτεχνικές καταβολές – το αντίθετο μάλιστα. (…)

Ο Κρετς έψαξε πίσω από τα σπετσάτα του θεάτρου, για να βρει τη θεματική του και να βγάλει στην όψη την κρυμμένη δυστυχία των ανθρώπων. (…). Ο Κρετς μας δείχνει ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στην ανέχεια και που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τον πόνο τους. Δεν μπορούν να πουν τι σκέφτονται και τι αισθάνονται και αρκούνται σε δανεικά σχήματα λόγου, σε ρήσεις από τα ημερολόγια και την Αγία Γραφή, σε ξεφτίδια από αναγνώσματα και ομιλίες. «Σ’ εγκαταλείπω, γιατί σε αφήνω», λέει η γυναίκα στο πρώτο έργο του, το Κατ’ οίκον Εργασία, που ανέβηκε το 1971 στα περίφημο θέατρο «Κammerspille» του Μονάχου.

 

Οι άνθρωποι στα πρώτα έργα του Κρετς ζουν χωρίς συνείδηση του παρελθόντος και του μέλλοντος, δέσμιοι της συμπεριφοράς τους, που πίσω της ελλοχεύει μια ετοιμότητα για τη βία. Επειδή αισθάνονται δέσμιοι και τους λείπει η γλώσσα, η βία λειτουργεί ως ένα είδος απελευθέρωσης και πρωτόγονης αυτοπεποίθησης. Η σωματική ανεπάρκεια μετατρέπεται σε κοινωνικό μειονέκτημα, η επαγγελματική στασιμότητα ή η απώλεια της δουλειάς θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη και διαταράσσει τις σχέσεις. Συνήθως οι γυναίκες είναι στα έργα του Κρετς πιο δυνατές, πιο ικανές να επιβιώνουν, πιο χειραφετημένες και πιο σίγουρες στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

 

Ότι οι άντρες είναι εξαρτημένοι στον επαγγελματικό και από τον επαγγελματικό βίο και θέλουν να τους θαυμάζουν γι’ αυτό, τους είναι πιο δύσκολο να παίρνουν ρίσκα απ’ ότι οι γυναίκες, αυτό είναι κάτι που ο Κρετς το δείχνει όλο και πιο ευδιάκριτα, ώσπου το αναγάγει σε κεντρικό θέμα στο Ανθρωπάκι, ο Μάιερ.

Με τον χρόνο, τα έργα του απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την απλή περιγραφή των αδυναμιών του κοινωνικού συστήματος και ερευνούν τις δυνατότητες υπέρβασής τους. (…) Sτην περίοδο 1975-76 με 653 παραστάσεις για οκτώ έργα του ήταν ένας από τους πιο πολυπαιγμένους θεατρικούς συγγραφείς στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Κάθε χρόνο παρουσίαζε μια σειρά από καινούργια θεατρικά και ραδιοφωνικά έργα. Όταν το 1986 έγινε σαράντα χρόνων, η παραγωγή του είχε φτάσει αισίως στα σαράντα θεατρικά έργα και ένα μυθιστόρημα.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο ρυθμός μειώθηκε. Στον Κρετς ζωντάνεψε πάλι το ενδιαφέρον για το αρχικό του επάγγελμα, του ηθοποιού, αρχικά στην τηλεόραση, αργότερα και στο θέατρο, και δοκίμαζε όλο και πιο συχνά τις δυνάμεις του ως σκηνοθέτης.

 

Λίγα λόγια για το έργο:
Οι τέσσερις χαρακτήρες του «Stallerhof» ζουν στο περιθώριο.
Η Μπέπι χρειάζεται ένα ζευγάρι μάτια. Ο Ζεπ βλέπει μια τελευταία ευκαιρία.
Οι Στάλλερ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

 

Στα μάτια των γονιών της, η δεκατετράχρονη Μπέπι είναι ανάπηρη. Στα μάτια της κοινωνίας, ο μεσήλικας Ζεπ είναι ένα χαμένο κορμί. Μέσα στο αδιέξοδο της ύπαρξής τους, η επικοινωνία που επιχειρούν οι δύο αυτοί ήρωες, φαίνεται ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υπερβούν τη μοίρα τους.

Το «Stallerhof» είναι μια απαγορευμένη ερωτική ιστορία, μέσα στο βουβό περιβάλλον μιας αγροτικής οικογένειας. Ένα έργο έντονα ατμοσφαιρικό, που καταπιάνεται με τον κοινωνικό αποκλεισμό του ατόμου που αδυνατεί να επικοινωνήσει και βρίσκει διέξοδο στη βία.

 

Xoρηγός Επικοινωνίας και προβολής : Εφημερίδα Λεμεσός

 

Avant Premiere: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 8.30μμ
Πρεμιέρα: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 8.30μμ

Παραστάσεις:
4,5,7,8,9,11,12,14,15,16 Mαρτίου, 8.30μμ

Λευκωσία: 2 Μαρτίου, Αποθήκες ΘΟΚ στις 9.00μμ

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 25877827
ethallimassol@cytanet.com.cy

Πάγιοι Χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού
Xoρηγοί θεατρική περιόδου 2014: Μusic Era, Positive Consulting Ltd
Xoρηγoί Επικοινωνίας: ΠΟΛΙΤΗΣ, Εφημερίδα Λεμεσός

ethallimassol@cytanet.com.cy 

 

ytt.jpg

Banner

Σχετικά άρθρα

Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η νέα πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το Σχέδιο «Θυμέλη», ανέφεραν τα μέλη της...
Νext bike popup