Πώς να αξιοποιηθεί το Δασούδι Λεμεσού

Πώς να αξιοποιηθεί το Δασούδι Λεμεσού
Κοινοποίηση:

Το Δασούδι Λεμεσού αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού

5220387345_fa5267878cfffdaspusisisiissss160315sss.jpg

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό παραθαλάσσιο αστικό πάρκο στην Κύπρο. Η μοναδικότητά του το κάνει ακόμα πιο σημαντικό και καθιστά την ανάγκη προστασίας και διατήρησής του ακόμα πιο επιτακτική.

 

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε πάλι μια συζήτηση σχετικά με την «ανάπτυξη» που σχεδιάζεται να γίνει στο Δασούδι αλλά και για το ποιος φορέας θα αναλάβει ουσιαστικά υπό την ευθύνη του την περιοχή. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αρχίζει και πάλι ένας σχεδιασμός για «ήπια ανάπτυξη».

 

Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Ο παραλιακός δρόμος της Λεμεσού από το Νέο Λιμάνι μέχρι και τα Ξενοδοχεία στην περιοχή του πύργου Λεμεσού είναι μιας απόστασης 17 περίπου χιλιομέτρων.

 

Σε αυτά 17 χιλιόμετρα υπήρξε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μια ανάπτυξη άνευ προηγουμένου, που ομολογουμένως άλλαξε τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Μέσα σε αυτά τα 17 χιλιόμετρα υπάρχει ένα χιλιόμετρο παραλίας, στο οποίο εκτείνεται το Δασούδι, το οποίο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο αστικό πάρκο της Κύπρου.

 

Και μέσα σε αυτό το μοναδικό, στο είδος του, χιλιόμετρο που παρέμεινε χωρίς «ανάπτυξη» υπάρχει η πρόθεση να βρεθεί και αυτό στην ίδια ή περίπου στην ίδια μοίρα με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

 

Και είναι για να διερωτάται κανείς γιατί δεν μας αρκούν τα υπόλοιπα χιλιόμετρα παραλιακού που έχουν ήδη αξιοποιηθεί και πρέπει ντε και καλά να αλλάξει έστω και κατά το ελάχιστο η φυσιογνωμία και η μοναδικότητα της περιοχής του Δασουδιού;

 

Το Δασούδι μπορεί να αξιοποιηθεί με μηδενική ανάπτυξη

Κατά την άποψή μου το Δασούδι μπορεί να αξιοποιηθεί με μηδενική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν το Δασούδι αξιοποιηθεί ως δημόσιος παραλιακός κατασκηνωτικός χώρος.

 

Η έκταση του Δασουδιού αλλά κυρίως η θέση του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει στους κατασκηνωτές ένα υπέροχο κατασκηνωτικό προορισμό. Οι κατασκηνωτές θα ήταν απλά υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα αντίτιμο για τη χρήση του χώρου που θα κατασκηνώσουν.

 

Τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα θα μπορούσαν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την καθαριότητα του δάσους αλλά και για την ασφάλειά του. Επίσης η αξιοποίηση του δάσους, ως κατασκηνωτικού χώρου θα δώσει πνοή και στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής, αφού οι κατασκηνωτές θα έχουν πρόσβαση σε αυτές.

 

Η αξιοποίηση του Δασουδιού, ως κατασκηνωτικός χώρος ικανοποιεί την προστασία του δάσους και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου.

 

Επιπλέον αν αξιοποιηθεί σωστά τότε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έσοδα στο διαχειριστή της περιοχής, δηλαδή στο κράτος ή στον οικείο δήμο και παράλληλα θα βοηθήσει τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής.

Γιώργος Σταματίου
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΣ ΕΔΕΚ

Banner
Νext bike popup