Tης Θέας Πιερίδου*

 

Στις 7-10 Ιουνίου η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνήλθε στο Στρασβούργο μετά από 15μηνη απουσία λόγω της πανδημίας COVID-19. Περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές παρουσιάστηκαν στο Στρασβούργο για αυτή την πολύ αναμενόμενη επιστροφή ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνέχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Σασόλι κατά την έναρξη της ολομέλειας «Το Στρασβούργο αποτελεί σύμβολο ευρωπαϊκής ενότητας, ειρήνης και πολυμορφίας. Εδώ γεννήθηκε η απόλυτη ανάγκη για την Ευρώπη. Σήμερα, το Στρασβούργο αποτελεί και πάλι σύμβολο ανανέωσης.» Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια του Ιουνίου συνοψίζονται ως εξής:

 

Το ΕΚ ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID  

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή με κωδικό QR και θα διευκολύνει τα ταξίδια στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι οι ταξιδιώτες έχουν ένα από τα τρία εξής έγγραφα: απόδειξη εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR ή απόδειξη ανάρρωσης από την νόσο COVID-19. Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και θα έχει διάρκεια 12 μηνών. Στόχος η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και η σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών.

 

Το ΕΚ ενέκρινε το νέο Κοινωνικό Ταμείο για τη στήριξη των νέων και των απόρων

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 88 δις. ευρώ (για την περίοδο 2021-2027), θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε καλύτερη χρηματοδότηση για επενδύσεις στην απασχόληση των νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, δύο ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

 

Το ΕΚ ζήτησε υποχρεωτική προστασία για τη βιοποικιλότητα

Το Κοινοβούλιο συζήτησε τη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και ζήτησε να κηρυχθεί προστατευόμενο το 30% τουλάχιστον των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ ως το 2030. Στόχος της στρατηγικής είναι να διασφαλιστεί ότι τα οικοσυστήματα θα έχουν αποκατασταθεί, θα έχουν γίνει ανθεκτικότερα και θα προστατεύονται επαρκώς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να στηρίξουν τις φιλόδοξες αυτές προτάσεις, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη βιοποικιλότητα, στο πρότυπο του νόμου για το κλίμα. Επείγουσα δράση απαιτείται επίσης για να ανακοπεί η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και των άλλων επικονιαστών.

 

Το ΕΚ υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για σταδιακή κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία   

Ανταποκρινόμενοι στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών “End the Cage Age”, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για τη σταδιακή κατάργηση των κλουβιών για τα εκτρεφόμενα ζώα έως το 2027. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και εφαρμόζονται με επιτυχία σε ορισμένα κράτη μέλη αλλά προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους γεωργούς σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία.


 

Βραβείο Κοινού LUX 2021: νικήτρια η ταινία «Collective»

Στην ρουμανική ταινία «Collective» απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX 2021 ο πρόεδρος David Sassoli κατά τη διάρκεια τελετής στο Στρασβούργο. Η κατάταξη καθορίστηκε με συμψηφισμό των ψήφων κοινού και ευρωβουλευτών, με κάθε κατηγορία να αποτελεί το 50% της τελικής απόφασης. Τα τελευταία 13 χρόνια, χάρη στο Βραβείο LUX, το Κοινοβούλιο στηρίζει τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών, μέσω του υποτιτλισμού όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό στις 24 γλώσσες της ΕΕ. Το βραβείο LUX εδραίωσε τη φήμη του επιλέγοντας ευρωπαϊκές κινηματογραφικές συμπαραγωγές που θίγουν τοπικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση και το διάλογο σχετικά με τις αξίες μας.

 

*Yπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Διαβάστηκε 121 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top