Ένα από τα  σχέδια ενίσχυσης της ζωής στις ορεινές περιοχές, ως μέτρο καταπολέμησης / αναχαίτησης της αστυφιλίας αποτελεί σίγουρα ο  αγροτουρισμός, τα οφέλη του οποίου  συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, αναφέρει ο Πανεπιστημιακός Οικονομολόγος / Νομικός, Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού, Ονησίφορος  Ιορδάνου.

 

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η αστυφιλία αποτελεί την ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος σήμερα.  Βλέπουμε τα χωριά της υπαίθρου να σβήνουν σιγά-σιγά, αφού οι συνεχώς αυξητικά μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις σπρώχνουν τον κόσμο προς τα αστικά κέντρα, απογυμνώνοντάς έτσι την ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές. 

 

Μια απλή ματιά στις κατά καιρούς πληθυσμιακές απογραφές, μας δίνει μια πλήρη εικόνα στη συνεχόμενα πτωτική πορεία του  πληθυσμού της υπαίθρου. Ένα από τα  σχέδια ενίσχυσης της ζωής στις ορεινές περιοχές, ως μέτρο καταπολέμησης/αναχαίτησης της αστυφιλίας αποτελεί σίγουρα ο  αγροτουρισμός, τα οφέλη του οποίου  συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Αναφέροντας περιληπτικά αυτά τα οφέλη  παραθέτω τα βασικότερα:

  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Η δημιουργία αυτών των θέσεων εργασίας είναι καθοριστική για τις ευαίσθητες, από άποψη εργασίας, κοινωνικές ομάδες των νέων και των γυναικών.
  • Προώθηση των γεωργικών παραδοσιακών προϊόντων στην αγορά και η αύξηση των εσόδων των ατόμων που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα.
  • Δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας, οι οποίες εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων.
  • Ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ τουρισμού και παραδοσιακών δραστηριοτήτων μιας και ο αγροτουρισμός συνεργάζεται ‘στενά΄ με παραδοσιακές ασχολίες, όπως ο αγροτικός τομέας και η κτηνοτροφία.
  • Ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και εντοπιότητας της υπαίθρου μέσω των μοναδικών προϊόντων που αυτή προσφέρει.
  • Κυριότερα ίσως, έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης με επίκεντρο την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των περιοχών της υπαίθρου. Ο αγροτουρισμός συνάδει με τη φιλοσοφία του αειφόρου τουρισμού, μιας και είναι μικρής κλίμακας, με μικρές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και με σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία και κοινωνία όπου αναπτύσσεται.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική ανάπτυξης του αγροτουρισμού αποτελεί κεντρική κατευθυντήρια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στα ζητήματα της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, του αιτήματος του σύγχρονου ανθρώπου για την ποιότητα ζωής. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του αγροτουρισμού προβάλλεται και η πολιτιστική κληρονομιά και η  μοναδικότητα της κάθε περιοχής που χάνεται και διαβρώνεται.

Διαβάστηκε 241 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top