Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτη

 


Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα, ίσως το πιο διαδεδομένο, είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών που γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη, εξου και στην κυπριακή διαλεκτό ‘Κόκκινη Πέφτη’. Μόνο όσοι πενθούν πρόσφατο χαμό οικείου προσώπου δε βάφουν αυγά.

 

Καινούρια πρέπει να είναι η κατσαρόλα στην οποία βάφουν τα αυγά ενώ η μπογιά φυλάγεται σαράντα μέρες και δεν χύνεται ποτέ έξω από το σπίτι. Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν τσουγκρίζεται. Οι νοικοκυρές το φυλάνε στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού πιστεύουν πως “δεν χαλάει”! Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

 

Βαμμένα αυγά συναντάμε κατά την αρχαιότητα σε Ρώμη, Ελλάδα, Κίνα, να δίνονται ως δώρα μαζί με κουνέλια στις γιορτές της Άνοιξης! Τα αυγά αυτά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής. Στις πραγματείες του ιατρού Ιπποκράτη, η εκκόλαψη αυγών συχνά αναφερόταν σε σύγκριση με τη γέννηση των ανθρώπων. Στο «Περί φύσεως παιδίου», ένα βρέφος που γεννιέται, περιγράφεται σε αναλογία με ένα κοτοπουλάκι που σπάει το κέλυφος του αυγού!

 

Στην αρχαία Αίγυπτο και στην Περσία, φίλοι και συγγενείς αντάλλαζαν κόκκινα αυγά κάθε εαρινή ισημερία ήδη από το 500 π.Χ. Η εαρινή ισημερία εορτάζεται, ακόμη και σήμερα στην Περσία με βάψιμο αυγών και κατανάλωσή τους.

 

 

Γενικά τα αυγά προσφέρονταν ως δώρο και αποτελούν διακόσμηση σε κάθε εορταστική περίπτωση, είτε πρόκειται για γέννηση, είτε για γάμο.

 

Οι εγκυμονούσες στη Ρώμη κρατούσαν ένα αυγό στις τσέπες τους για να προβλέψουν το φύλο του παιδιού. Το έθαβαν κάτω από τα σπίτια για να διατηρεί γερά τα θεμέλια. Ενώ επίσης αυγά έθαβαν μαζί με τον νεκρό. Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών εμφανίζεται και στην μεσαιωνική Αγγλία όπου ήταν δημοφιλές παιχνίδι καθώς ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής!

 

Ο Βασιλιάς Edward I της Αγγλίας (1272-1307) παρήγγειλε 450 αυγά και ζήτησε να χρωματιστούν και να διακοσμηθούν με χρυσό, τα οποία στη συνέχεια προσέφερε ως πασχαλινά δώρα στους αγαπημένους του.

 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα πασχαλινά αυγά να βάφονται χρωματιστά και διακοσμημένα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και την θυσία του Ιησού ενώ το ίδιο το αυγό συμβολίζει τον τάφο που αν και κλειστός έκρυβε μέσα του την Ζωή.

 

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που να συνδέουν το αυγό με τον Ιησού. Στην Βίβλο οι αναφορές είναι ελάχιστες, αν και στην ορθόδοξή λαϊκή παράδοση πρωταγωνιστούν η Παναγία, και η Μαρία Μαγδαληνή. Η Παναγία πρόσφερε αυγά στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντάς να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μία άλλη παράδοση θέλει την Μαρία την Μαγδαληνή να ενημερώνει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, για την Ανάσταση του Ιησού.

 

Ο Καίσαρας της απάντησε λέγοντας ότι αν αυτό που του αναφέρει είναι αλήθεια, τότε τα αυγά που είχε στο καλάθι του κάποιος στη αίθουσα, από άσπρα, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο!

 

 

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη, προσέφεραν κόκκινα αυγά στους καλεσμένους που τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα και στη συνέχεια γευμάτιζαν

 

Διαβάστηκε 769 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top