Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Η ηρωική προσπάθεια του ημεροδρόμου Αθηναίου Φειδιππίδη το 490 π.Χ, κρυμμένη σε μια ιστορική λέξη ‘Μαραθώνιος’. Ο οπλίτης Φειδιππίδης διάνυσε απόσταση 40 χιλιομέτρων, Μαραθώνας – Αθήνα, για να αναγγείλει στους Αθηναίους την νίκη των Ελλήνων, υπερ των Περσών του Δαρείου, πέφτοντας νεκρός αφού ξεφώνισε "Νενικήκαμεν!" Σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου χιλιάδες Μαραθώνιοι δρόμο, καθιστώντας την ελληνική λέξη “Μαραθώνιος”, κοινή σε όλες τις ομιλούμενες διαλέκτους παγκοσμίως. Ένας αγώνας αντοχής δρόμου απόστασης 42,195 χιλιομέτρων.

 

Ο Μαραθώνιος, δεν είναι απλά ένα μεγάλο, διεθνές αθλητικό γεγονός για την Λεμεσό, αλλά κουλτούρα, μια διαδρομή στην ιστορία από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα. Σε συνεργασία με φορείς και θεσμικούς υποστηρικτές, κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμος δίνει το παρόν του σε μια μοναδική διαδρομή στο ομορφότερο παραλιακό μέτωπο της Μεσογείου.

 

Στην αρχαιότητα δεν υφίστατο ως άθλημα ο μαραθώνιος δρόμος, αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλάμβαναν ένα σημαντικό αριθμό αγωνισμάτων, προγονούς των σύγχρονων. Το «στάδιον» που αντιστοιχεί στο σημερινό δρόμο ταχύτητας 200μ. ήταν ο βασικός αγώνας ταχύτητας και το παλαιότερο αγώνισμα αφού ως τη 13η Ολυμπιάδα το 728 π.Χ. ήταν το μοναδικό αγώνισμα στην Ολυμπία. Εξαιτίας μάλιστα της σπουδαιότητάς του, συνηθιζόταν ο νικητής του σταδίου να δίνει το όνομά του σε κάθε Ολυμπιάδα. Η πρώτη αναφορά γίνεται στην Ιλιάδα, όπου νικητής ανακηρύχθηκε ο Οδυσσέας. Ο Πλάτων στους ‘Νόμους’ μιλά για την υποχρέωση των πολιτών να τιμούν το σώμα τους, και τονίζει τη σημασία του αγωνίσματος στη γενικότερη προετοιμασία των νέων. Η Ελληνιστική Κύπρος θα διακριθεί στο δρόμο με τον Δημήτριο Αριστάνδρου Σαλαμίνιο, από τους σπουδαιότερους αθλητές του αρχαίου κόσμου με διεθνή προβολή, νικητής στα Πύθια, στα Ίσθμια και στα Μεγάλα Παναθήναια, στην Νεάπολη της Ιταλίας, στη Σμύρνη, στην Αντιόχεια και σε άλλους 47 αγώνες εκτός ελληνικού χώρου. Τρεις φορές Ολυμπιονίκης, 221, 225 και 229 μ.Χ. στο «στάδιον» και «πένταθλόν».

 

 

 

 

Ο πρώτος Μαραθώνιος δρόμος έγινε στις 10 Μαρτίου 1896, κατά τη διάρκεια των Α' Πανελληνίων Αγώνων Στίβου και ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, των πρώτων από της αναβίωσής τους. Νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με 3 ώρες και 18 λεπτά. Ο πρώτος επίσημος Μαραθώνιος διεξήχθη την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στις 29 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή. Αφετηρία ο Τύμβος του Μαραθώνα και τερματισμός εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου κατάμεστο από κόσμο, μόλις είχε ολοκληρωθεί. Ο θρυλικός νερουλάς από το Μαρούσι, Σπύρος Λούης, τερμάτισε πρώτος με επίδοση 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Από τότε, ο Μαραθώνιος άρχισε να κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα και σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα του στίβου.

 

 

Για την ιστορία, η διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου δεν ήταν από την αρχή σταθερή. Οι πρώτοι μαραθωνοδρόμοι στην Αθήνα έτρεχαν γύρω στα 40 χιλιόμετρα. Το 1924 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθιέρωσε την απόσταση των 42.195 μέτρων, δηλαδή τη διαδρομή που διέτρεξαν οι δρομείς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου από τη βασιλική εξέδρα στα ανάκτορα του Windsor μέχρι το στάδιο το 1908.

 

 

Διαβάστηκε 531 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top