Εγκρίθηκε ο τελικός σχεδιασμός για το έργο ανάπλασης της πλατείας Μάριου Τόκα στον Ύψωνα, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει στις €500.000 και το οποίο θα προσφοροδοτηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λεμεσός» ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, ο οποίος τόνισε πως στόχος του δήμου, είναι να μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου εντός του πυρήνα, με ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 200 θέσεων, πλακόστρωτη πλατεία, κατασκευή μικρού παιδότοπου, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, δημόσιο χώρο αποχωρητηρίων, αποδυτήρια για τις ανάγκες του αμφιθεάτρου καθώς και προπύλαια, έτσι ώστε να υπάρχει πλέον χωροθετημένη η αρχή του πυρήνα του δήμου.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εργασίες του όλου έργου αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος του πρώτου τριμήνου 2021 με ορίζοντα αποπεράτωσης τους έξι μήνες.

 

Ο κ. Γεωργίου μας αποκάλυψε ακόμη ότι στα προπύλαια θα δημιουργηθούν και δύο σιντριβάνια, που θα δίνουν την αίσθηση του νερού, καθώς παλαιότερα περνούσε υδραγωγείο, όπως είπε, από τον Ύψωνα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι με τα χρόνια το κέντρο του υδραγωγείου χάθηκε και έμεινε μόνο το κομμάτι που ήταν έξω, προς τον Άγιο Ραφαήλ. «Θέλουμε να δώσουμε αυτό το ιστορικό σημείο, ότι κάποτε περνούσε υδραγωγείο από τον Ύψωνα», συμπλήρωσε.

 

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως το έργο θα κατασκευαστεί στη βάση της αρχιτεκτονικής της Λόφου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν κάποια μοντέρνα στοιχεία, αλλά όχι εκτεταμένα, κυρίως στο αμφιθέατρο.  Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πέτρα, ξύλο και μπετόν.

 

«Παράλληλα, στο χώρο θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι για σκύβαλα, ενώ θα δημιουργηθούν οι υποδομές για ενοικιοστάσια ποδηλάτων ηλεκτρικών και συμβατικών.

 

Όσον αφορά τα αποδυτήρια, θα δημιουργηθεί πράσινη οροφή για να δώσει πλέον και την αίσθηση ότι κινούμαστε στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε.

 

Επίσης, σημείωσε πως οι δύο δρόμοι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Αποστόλου Βαρνάβα θα γίνουν μόνιμα πεζόδρομοι, ενώ θα δημιουργηθούν και τέσσερις παρόδιοι χώροι στάθμευσης μπροστά από χώρο για φορτοεκφορτώσεις κάποιων μαγαζιών, που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε δε, ότι θα δημιουργηθεί και infokiosk για να δίνονται πληροφορίες, όπως περιβαλλοντικά δεδομένα αλλά και ό,τι άλλο θέλει να δείξει ο δήμος, ενώ σε όλη την πλατεία θα διατίθεται δωρεάν WiFi.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι στα σχέδια της ανάπλασης της πλατείας ήταν και η δημιουργία γέφυρας που θα συνέδεε την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας με την πλατεία Μάριου Τόκα, έτσι ώστε να είναι εύκολη η διακίνηση με τα πόδια προς την εκκλησία. Η κατασκευή της γέφυρας προνοούσε ότι θα ξεκινάει από το προπύλαιο της εκκλησίας και θα κατέληγε στην πλατεία, με τέσσερις καμάρες, εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική της Λόφου. Προς το παρών αποφασίστηκε να μην γίνει αφού οι διαδικασίες για έγκριση θα ήταν τόσο χρονοβόρες που θα καθυστερούσε την έναρξη του έργου για αρκετούς μήνες.

 

«Με αυτό τον τρόπο θέλουμε με να δώσουμε την αίσθηση στους Υψωνιάτες αλλά και τους επισκέπτες ότι βρίσκονται στο συγκεκριμένο χωριό. Στόχος μας είναι να τονίσουμε την ιστορική σύνδεση του Ύψωνα με της Λόφου», ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ μας είπε πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο, όπου ο επισκέπτης ή αυτός που θέλει να δώσει ένα σημείο για ραντεβού να λέει να πάμε να βρεθούμε στις καμάρες. Ο Ύψωνας δεν έχει ούτε πλατεία, ούτε κάποιο σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα».

 

Τέλος, ο κ. Παντελή υπέδειξε ότι με την ανάπλασή της, η πλατεία θα αυξήσει την εμπορικότητα στην περιοχή. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να έρθουν να εδρεύσουν μαγαζιά τόσο αναψυχής αλλά και εστίασης, ώστε ο δημότης του Ύψωνα αλλά και οι δημότες της γύρω περιοχής να έχουν ένα χώρο όπου θα μπορούν να περνούν το μεσημέρι, το απόγευμα ή και τα βράδια τους, απολαμβάνοντας τον  καφέ και το φαγητό τους, όπου φυσικά θα είναι φιλικό προς τις οικογένειες, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας». 

Διαβάστηκε 849 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top