Πιστοί στο ραντεβού μας και αυτή την εβδομάδα, όπου η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας έθεσε καίρια ερωτήματα σε δύο νέους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ύψωνα. Τόσο ο Αντιδήμαρχος Ύψωνα Κλεάνθης Καραμανίδης, όσο και η δημοτική σύμβουλος ΔΗΣΥ Ύψωνα Αλέκα Στυλιανού, κλήθηκαν να απαντήσουν στις απορίες και τα παράπονα των δημοτών τους.

 

1. Οι δημότες διαμαρτύρονται για τη νέα διαχωριστική νησίδα στην Ηλία Καννάουρου, καθώς εάν θέλουν π.χ. να πάνε στο βενζινάδικο και μετά Λεμεσό υποχρεώνονται αναγκαστικά όπως πάνε προς Ύψωνα και μετά να κάνουν επικίνδυνη επαναστροφή. Πώς σχολιάζετε;

2. Κάτοικοι της οδού Απόλλωνος διαμαρτύρονται για τη δημιουργία χωρίς λόγο, όπως λένε, πεζοδρομίου που έγινε ο δρόμος τους, με αποτέλεσμα να κάνουν κύκλο για να πάνε στα σπίτια τους. Πώς απαντάτε;

3. Παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια ο Ύψωνας έχει τεράστια ανάπτυξη. Πώς τη διαχειρίζεται ο δήμος;

4.  Με ποιες κινήσεις ο Ύψωνας μπορεί να γίνει πιο πράσινος;

 

 

Εκ μέρους της Δημοτικής Συμβούλου του  ΔΗΣΥ του Δήμου Ύψωνα κ.  Αλέκα Στυλιανού απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

1. Προσωπικά δεν έχω δεχθεί οποιονδήποτε παράπονο από πελάτη βενζινάδικου που να τον υποχρεώνει κάποιος να κάνει επαναστροφή. Η επαναστροφή απαγορεύεται από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Έχω δεχθεί όμως δεκάδες παράπονα από Δημότες και μη δημότες του Ύψωνα οι  οποίοι κατευθυνόμενοι από Ύψωνα προς Λεμεσό είτε από Λεμεσό προς Ύψωνα κινδύνεψαν να εμπλακούν σε δυστύχημα. Το πρόβλημα δημιουργείται από την μη ολοκληρωτική κατασκευή της νησίδας, πρώτον, η νησίδα διακόπτεται σε κάποιο σημείο επιτρέποντας την στροφή δεξιά από και προς την Ηλία Καννάουρου και δεύτερον δεν έχει ολοκληρωθεί η νησίδα μέχρι την συμβολή των φώτων τροχαίας παρά την εκκλησία Αγίου Γεωργίου δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους οδηγούς να κάνουν επαναστροφή.

Έχω την ισχυρή άποψη ότι η Διεύθυνση του Δήμου θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε το συντομότερο η νησίδα να επεκταθεί μέχρι τα φώτα τροχαίας παρά την εκκλησία Αγίου Γεωργίου χωρίς οποιανδήποτε διακοπή της σύμφωνα με τα εγκριμένα σχέδια.

 

2. Ασφαλώς θα εννοείτε το πεζοδρόμιο που κατασκευάστηκε στην συμβολή των δρόμων Αγίου Γεωργίου και Απώλλονος ώστε να εμποδίζεται η στροφή δεξιά. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν ληφθεί υπόψη, αρκεί να σας αναφέρω ότι πάρθηκε απόφαση από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το άνοιγμα της πιο πάνω οδού αφού πρώτα δημιουργηθεί μικρή νησίδα για να αποτρέπει την στροφή δεξιά. Εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να γίνονταν τα έργα αλλά δυστυχώς για άγνωστους λόγους δεν προωθείται η υλοποίηση τους. 

 

3. Πράγματι στον Ύψωνα τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει τεράστια ανάπτυξη τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Μια περιοχή που θα αναπτυχθεί ραγδαίως τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι βόρεια του Δήμου και αναφέρομαι στις περιοχές της Υψούπολης και του Βούναρου ένεκα των σχολείων, του νέου γηπέδου Ύψωνα όπου εγκρίθηκαν τα σχέδια με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του νέου γηπέδου των ομάδων της Λεμεσού στο Κολόσσι και της εύκολης πρόσβασης από και προς τον αυτοκινητόδρομο.

Η διαχείριση της ανάπτυξης από τον Δήμαρχο σχετικά με το οδικό δίκτυο στις πιο πάνω περιοχές με βρίσκει πλήρως αντίθετη, ιδιαίτερα το κλείσιμο της οδού Λόφου που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο.

Θεωρώ ότι θα είναι μη εφαρμόσιμο, ένας δρόμος που θα κατευθύνεται από τα νέα γήπεδα στο Κολόσσι βόρεια προς το γεφύρι Τάσου Μητσόπουλου και μετά νότια προς τον αυτοκινητόδρομο με δύο μικρούς κυκλοφοριακούς κόμβους να μπορεί να εξυπηρετεί την Υψούπολη, τον Βούναρο, το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο Ύψωνα, το Λύκειο Απ. Λουκά, τους πλείστους φιλάθλους των νέων γηπέδων των ομάδων της Λεμεσού και του νέου γηπέδου Ύψωνα. Τόσο η υποφαινόμενη όσο και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναμένομε πλήρη ενημέρωση από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο σχετικά με το πιο πάνω θέμα και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις εισηγήσεις μας.

 

4. Στον Δήμο Ύψωνα υπάρχουν περίπου 100 πάρκα για τα οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε μελέτη για την διαμόρφωση τους σε χώρους πρασίνου. Ως Δήμος θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην σωστή και ασφαλή διαμόρφωση και διαχείριση όλων των πάρκων. Όπως για παράδειγμα το πάρκο Ιάκωβου Κατσουνοτού που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο πάρκο με αρκετές επιλογές δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο του Ύψωνα θα μπορούν να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας δρόμοι, φέρνοντας συνθήκες γειτονιάς και πιο ανθρώπινες συνθήκες στις μετακινήσεις μας. Με λίγα λόγια το σχέδιο ΣΒΑΚ  προϋποθέτει την συνύπαρξη του οδηγού του αυτοκινήτου με τον ποδηλάτη και τον πεζό σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο πράσινο δρόμο.

 

 

Εκ μέρους του Αντιδήμαρχου Ύψωνα, κ. Κλεάνθης Καραμανίδης απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

1. Όντως στον συγκεκριμένο  δρόμο  παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όμως είναι προσωρινά αφού στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί ακόμα ένας κυκλικός κόμβος στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα φώτα τροχαίας στη συμβολή των οδών Μακαρίου και Ηλία Καννάουρου οπόταν ο κόσμος θα πηγαίνει μέχρι τον αναφερόμενο κυκλικό  κόμβο ο οποίος απέχει μόλις 700 μέτρα από τον υφιστάμενο και θα μπορεί να πηγαίνει εκεί που θέλει χωρίς να αναγκάζεται να κάνει επαναστροφή.

Να αναφέρω καταληκτικά ως ο συγκεκριμένος δρόμος δεν ανήκει στον Δήμο Ύψωνα αλλά στα Δημόσια Έργα.

 

2. Το κλείσιμο της οδού Απόλλωνος έγινε σε προηγούμενα χρόνια χωρίς την οποιαδήποτε απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο προώθησε το θέμα στον Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων ο οποίος ενέκρινε την διάνοιξη της οδού και την σύνδεση της με την Λεωφόρο Αγίου Γεωργίου κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

 

3. Αρχικά να αναφέρω ότι ο Δήμος Ύψωνα σίγουρα στηρίζει και ευνοεί την ανάπτυξη εντός των ορίων του δήμου μας. Η διαχείριση που γίνεται είναι πάντα σε νόμιμα πλαίσια να διευκολύνει όσο μπορεί την εξυπηρέτηση αυτών των αναπτύξεων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως δυστυχώς πάρα την μεγάλη ανάπτυξη που παρατηρείται στον δήμο μας δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τις αναπτύξεις αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρωπως λειτουργούμε χωρίς να έχουμε Δημοτικό Μηχανικό αλλά και χωρίς επαρκές προσωπικό κάτι το οποίο ελπίζουμε να λυθεί σύντομα με την έγκριση των ανάλογων θέσεων εργασίας.

 

4. Για να γίνει ο δήμος πιο πράσινος ουσιαστικά πρέπει να επανασχεδιαστούν και να δεντροφυτευτούν οι εγκαταλειμμένοι χώροι πρασίνου κάτι το οποίο ξεκινήσαμε σιγά σιγά με την βοήθεια και των περιφερειακών συμβουλίων που δημιουργήσαμε κατά το προηγούμενο έτος. Περαιτέρω προωθούμε την ανάπλαση του αργακιού  της Μαρκέττους στα πλαίσια του σχεδίου Βιώσιμή Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)  καθώς επίσης και την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του Δήμου με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου για την πιο εύρυθμη λειτουργία και αξιοποίηση της περιοχής.

Διαβάστηκε 1230 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top