Ενημερωτική διάλεξη για τον θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», πραγματοποίησε την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμος Ύψωνα σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα.

 

Το πρόγραμμα αποτελεί μια στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, η οποία μειώνει την εγκληματικότητα και αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας, σε δήμους και κοινότητες.

 

Την παρουσίαση του θεσμού «Παρατηρητή της Γειτονιάς», έκανε ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου, Πέτρος Παττούρας.

Από πλευράς του, ο συντονιστής του Θεσμού στο Δάλι Σταύρος Νεοφύτου, παρουσίασε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στην περιοχή τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη εκδήλωσε τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνά Νικολάου.

 

 

Υπενθυμίζεται, ότι ο Θεσμός/ Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» στόχο έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των δημοτών. Οι ίδιοι οι δημότες – Παρατηρητές είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας», η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύκτα.

Ο Θεσμός/ Πρόγραμμα, λειτουργεί με βάσει τους ακόλουθους άξονες: 
α. οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους,
β. ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συμβουλεύει τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως:
- πώς οι δημότες να κάνουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους λιγότερο ελκυστικές σε εγκληματίες,
- πώς οι δημότες να είναι σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή τους,
γ. η Αστυνομία δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους,
δ. η Αστυνομία δεν ζητά από κανένα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος. Η ευθύνη για τη σύλληψη των εγκληματιών ανήκει μόνο στην Αστυνομία.

Η επιτυχία του Θεσμού/ Προγράμματος, αλλά και η αποτελεσματικότητα του, έγκειται στη συνεργασία των Δημοτών με την Κοινοτική Αστυνόμευση. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε  δημότης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, κτίζοντας ένα σύμπλεγμα κοινωνικής συνοχής και ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης καθιστώντας τον, ενεργό πολίτη.

Διαβάστηκε 510 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top