Δημοψήφισμα για το νέο δήμο μέχρι τέλος του χρόνου


 

Ένας περιφερειακός δήμος με βάσει τον Καλλικράτη είναι στα σκαριά στη Λεμεσό, ο οποίος θα αποτελεί συνένωση 7 κοινοτήτων μαζί με τον δήμο Ύψωνα, όπου θα αποτελέσουν ένα νέο δήμο με την ονομασία «Δήμος Κούρη». Πρόκειται για τη συνένωση των κοινοτήτων Κολοσσίου, Τραχωνίου, Τσερκέζ-Τσιφλικ, Ασωμάτου, Ακρωτηρίου, Ερήμης και Καντού. Ο νέος δήμος, ουσιαστικά θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Λεμεσού με πληθυσμό γύρω στις 37.000.

 

Ουσιαστικά θα είναι ένας περιφερειακός δήμος, μεγέθους εκατό τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελώντας τον μεγαλύτερο σε έκσταση σήμερα, στη Κύπρο.

 

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, σημειώνοντας πως η σκέψη ενός περιφερειακού δήμου είχε συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 με τον υπουργό Εσωτερικών.

 

«Η σκέψη περιλάμβανε τη συνένωση δήμων με κοινότητες όπου το πλαίσιο θα ήταν θεωρούμε πιο εύκολο, αφού από τη μια θα έδινε τη δυνατότητα στις κοινότητες πλέον να έχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στις περισσότερες περιπτώσεις πιο χαμηλά ποσοστά για τους δημότες, αφού σήμερα πληρώνουν και κοινοτικές υπηρεσίες και τέλη σκυβάλων, ενώ στους δήμους ουσιαστικά πληρώνονται μόνο τα τέλη σκυβάλων. Και έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δημότες των κοινοτήτων θα πληρώνουν λιγότερα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

 

Ταυτόχρονα, σημείωσε το γεγονός πως «ο νέος δήμος θα μπορεί να ενταχθεί στα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης, ταμεία που σήμερα οι δήμοι επειδή δεν είναι οι περιφερειακοί, δεν είναι δικαιούχοι λόγω του στάτους που επικρατεί με το γραφείο προγραμματισμού. Έτσι ξεκινήσαμε να διαμορφώσουμε κάτι στη βάση του Καλλικράτη που είδαμε ότι ήταν μια καλή πρόταση σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Ελλάδα, βάζοντας όμως μέσα και στοιχεία από δήμους του εξωτερικού με υπηρεσίες που αφορούν δημοτική πυροσβεστική, δημοτική αστυνομία, ενιαία οικοδομική αρχή».

 

Όπως είπε, ουσιαστικά ζητούν πλέον να υπάρχει στο δήμο αυτό και η πολεοδομική και οικοδομική αρχή για να μην υπάρχει καθυστέρηση από τα τμήματα της Πολεοδομίας.

 

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ύψωνα τόνισε πως στη βάση του νέου δήμου ζητούν και δημιουργία ενός Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας (ΣΥΛ) Δυτικής Λεμεσού, έτσι ώστε να αυξήσουν, όπως δήλωσε και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους, αλλά να δώσουν και μια καλύτερη υπηρεσία σε ότι αφορά την παροχή ύδρευσης. «Πέραν τούτου θεωρούμε ότι με το αυξημένο μέγεθος του δήμου θα μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες προσφορές σε ότι αφορά την αποκομιδή των σκυβάλων, ένα μείζον θέμα σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς πως έχουν αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση τα νυν κοινοτικά συμβούλια των πιο πάνω κοινοτήτων, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι είναι θετικά προσκείμενοι στην όλη ιδέα. Όπως μας είπε, έχουν απομείνει μόνο τρία κοινοτικά συμβούλια τα οποία χρήζουν ενημέρωσης, το Κολόσσι, το Ακρωτήρι και το Καντού. «Με το τέλος της ενημέρωσης, που ουσιαστικά υπολογίζουμε ότι θα είναι μέχρι την επόμενη βδομάδα, προγραμματίζουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε να δούμε τις συγκλίσεις που υπάρχουν με το υπουργείο, αν και αρκετά πράγματα θεωρούμε ότι είναι ήδη στα μέτρα που θέλει και το Υπουργείο να προωθήσει και αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουμε με δημοψήφισμα περί τα τέλη του χρόνου», σημείωσε.

 

 

Πως θα λειτουργεί ο νέος δήμος


 

Όσον αφορά το Δήμο Κούρη και πως αυτός θα λειτουργεί, ο δήμαρχος Ύψωνα τόνισε πως τόσο οι κοινότητες όσο και ο Δήμος Ύψωνα θα μετονομαστούν όλοι σε δημοτικά διαμερίσματα. Το κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα έχει τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπο όπου θα εκλέγεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, θα είναι οι αντίστοιχοι κοινοτάρχες απλά θα είναι αντιδήμαρχοι του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι που θα εκλέγονται, θα εκλέγονται με απλή αναλογική.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργίου, το σχήμα που προτείνουν είναι 17μελές. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε, θα είναι 16 δημοτικοί σύμβουλοι, 8 εκ των οποίων θα είναι αντιδήμαρχοι, και 1 θα είναι ο δήμαρχος.

 

«Θα ψηφίζουν οι δημότες του κάθε δημοτικού διαμερίσματος τον δικό τους αντιπρόσωπο και θα ψηφίζουν και τους υπόλοιπους του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι θα εκλέγονται με την απλή αναλογική, με βάση το πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν. Ο δήμαρχος θα είναι ένα ψηφοδέλτιο για όλους έτσι ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε από οπουδήποτε να διεκδικήσει την δημαρχία».

 

Τέλος, αναφερόμενος στους αντιδημάρχους - εκπροσώπους του κάθε δημοτικού διαμερίσματος, ο δήμαρχος Ύψωνα τόνισε πως «όλοι οι αντιδήμαρχοι θα είναι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου και πέραν αυτού έχουμε πει ότι όποιες άδειες οικοδομής αφορούν το εκάστοτε δημοτικό διαμέρισμα στη συνεδρία που θα εξετάζονται θα είναι μέλος και ο εκάστοτε αντιδήμαρχος του δημοτικού διαμερίσματος. Στη περίπτωση που διαφωνεί με κάποια ανάπτυξη ή με κάποιους όρους, το θέμα θα πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να λαμβάνεται απόφαση πλειοψηφικά πλέον και όχι στη τεχνική επιτροπή του Δήμου».

 

Διαβάστηκε 4192 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top