Φανερά ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς. Μιλώντας στο Lemesos Tv, ο κ. Ξυδιάς σημείωσε ότι η μελέτη του ΣΒΑΚ αποτυπώνει την πραγματικότητα και τα υπάρχοντα προβλήματα.

 

 

Ταυτόχρονα, είπε, «εισηγείται δράσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν εάν θέλουμε να φτάσουμε πραγματικά σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο». «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επίπεδα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αφού μόνο από τις διαπιστώσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 97% των κινήσεων στην πόλη μας γίνονται με ιδιωτικό αυτοκίνητο, κάτι που είναι τραγικό», πρόσθεσε.

 

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Ξυδιάς τόνισε ότι στο συνολικό σχεδιασμό δεν πρέπει να επιλέγονται μόνο οι «εύκολες» δράσεις γιατί στο τέλος ακυρώνεται ολόκληρος ο σχεδιασμός, σημειώνοντας ότι η πρώτη δράση που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσω του ΣΒΑΚ, είναι οι δημόσιες μεταφορές. «Ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να έχουμε ένα τέτοιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ώστε να μπορώ εγώ ως δήμαρχος ή οποιοσδήποτε λαμβάνει αποφάσεις να απευθυνθούμε στον πολίτη και να τον παροτρύνουμε να αποφύγει το αυτοκίνητο και να προτιμήσει το λεωφορείο», συμπλήρωσε.

 

 

Όσον αφορά τη Γερμασόγεια, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το κέντρο των δράσεων θα υλοποιηθεί στον παραδοσιακό πυρήνα. Όπως εξήγησε, θα προχωρήσουν στην ανάπλαση του πυρήνα, ενώ θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη των εργασιών του Παρακαμπτήριου δρόμου. «Θα μας δοθεί η δυνατότητα να τον σχεδιάσουμε όπως θέλουμε και να είμαστε πιο τολμηροί στις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που αφορούν το κέντρο του χωριού», επισήμανε.

 

 

Σχετικά με το κομμάτι του παραλιακού πεζόδρομου, ο οποίος διακόπτεται στο Crowne Plaza, ο κ. Ξυδιάς είπε πως πρέπει να συνεχιστεί, ενώ θα γίνει και εμπλουτισμός με ποδηλατόδρομους. Ταυτόχρονα, τόνισεότι μελετητές ήδη σχεδιάζουν τον πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο κατά μήκους του ποταμού Άμαθου που θα συνδέει τη θάλασσα με τον Υδατοφράκτη Γερμασόγειας.«Παράλληλα με τη δημιουργία των πιο πάνω, έχουμε προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για να προτείνει ποιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε σε διάφορες περιοχές του δήμου, ώστε να διευκολύνουμε εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης. Για παράδειγμα, μία γειτονιά που αυτή τη στιγμή έχει δρόμο διπλής κατεύθυνσης θα μπορούσε να μονοδρομηθεί, άρα αυτόματα θα αποκτήσουμε χώρο είτε για street parking είτε για ποδήλατοκίνηση», πρόσθεσε.

 

 

Ερωτηθείς για το κόστος της εφαρμογής του ΣΒΑΚ, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους τους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης, είτε αυτοί είναι κρατικοί πόροι, είτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.». Ο δήμαρχος κατέληξε ότι με την εφαρμογή των πιο πάνω δράσεων, η πιθανότητα σύγκρουσης με συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι πιθανή, αλλά όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «για να κάνουμε ομελέτα θα χρειαστεί να σπάσουμε αυγά και είμαι διατεθειμένος να αναλάβω όλες τις ευθύνες μας, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις, έστω κι αν κάποιοι αντιδρούν.

 

 

Όμως όπως είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με νοοτροπίες είμαστε και διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση όσα χρειάζονται για να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται, ώστε να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις του ΣΒΑΚ».

 

 

 

Διαβάστηκε 1064 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top