Στην επόμενη συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου θα κατατεθεί προς συζήτηση εισήγηση του Δημάρχου Γερμασόγειας Κυριάκου Ξυδιά, για το θέμα «μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης δημοτών λόγω πανδημίας του κορωνοϊού».

Η εισήγηση θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
1. Την απαλλαγή ενοικίων από ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
2. Την απαλλαγή ενοικίων Δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
3. Την απαλλαγή ενοικίων για τα σημεία παροχής υπηρεσιών στις παραλίες του Δήμου για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
4. Την αναπροσαρμογή του τέλους των αδειών λειτουργίας επαγγελματικών υποστατικών, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους,.
5. Την αναπροσαρμογή του τέλους σκυβάλων επαγγελματικών υποστατικών, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους,.
6. Να ισχύουν αυτόματα και για το έτος 2020 οι μειώσεις που προβλέπονται στους Δημοτικούς Κανονισμούς των «ευπαθών ομάδων» (άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι κ.α.) από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.
7. Νέα αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές να υποβάλουν μόνο άτομα που καθίστανται δικαιούχοι εντός του 2020 συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
8. Την άμεση αποστολή των φορολογιών του 2020 ώστε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης μέχρι το τέλος του 2020.
9. Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης παλαιών οφειλών ώστε να καταβληθούν με δόσεις και να μην προκύπτουν νέες επιβαρύνσεις και δικαστικά έξοδα.

Ο κ. Ξυδιάς τονίζει στην ανακοίνωση τα εξής:

«Γνωρίζω, ότι οι προτάσεις μου αυτές θα φέρουν επιδείνωση των οικονομικών του Δήμου μας σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του και για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στην πορεία, απαιτείται διεκδίκηση από την κυβέρνηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας σε σχέση με δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει, διαφυλάσσοντας μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των Υπηρεσιών. Με πείσμα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό μας.

Ωστόσο, αυτό που ¨προέχει αυτή την ώρα η προάσπιση και η στήριξη δημοτών μας και των επαγγελματιών στη νέα δυσμενή κατάσταση. Συνεχίζουμε μέσα στο δρόμο που έχουμε επιλέξει γιατί το σύνθημα μας είναι Πρώτα οι Δημότες και σε αυτή την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος μας και ο λαός λόγω τώρα της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, είμαστε δίπλα του και ενάντια σε όσα βιώνει και απειλείται”.
Παράλληλα όμως, η προστασία της υγείας , του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού μας απαιτεί τη λήψη συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε συνοδοιπόροι με κάθε τρόπο.

Γι΄αυτό και διεκδικούμε :
• Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες ανάγκες των δημοτών τους.
• Περαιτέρω Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.
• Να συνεχιστεί η ορθή πολιτική για μη διακοπή ρεύματος, νερού και άλλων υπηρεσιών, όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, των εταιριών παροχής.

Η πιο πάνω εισήγηση δύναται να εμπλουτιστεί με προτάσεις από τις δημοτικές ομάδες και τους δημότες, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η βέλτιστη δυνατή λύση υπό τις περιστάσεις».

Διαβάστηκε 2789 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top