Δύο νεαροί δημοτικοί σύμβουλοι της Γερμασόγειας ανοίγουν τα χαρτιά τους στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ. Μπαίνουν σε ένα debate με τέσσερις κοινές ερωτήσεις και ο καθένας τους μας παραθέτει τις απόψεις του, για τα καυτά θέματα που αφορούν τον δήμο αλλά και τους συμπολίτες τους.

 

Κλήθηκαν να απαντήσουν σε ζητήματα όπως τον τουρισμό, την αλλοίωση της τουριστικής περιοχής, το γραμμικό πάρκο καθώς και την μετεστέγαση του δημαρχείου.


 

 

1. Οι πολίτες κάνουν λόγο για «τουριστική ανυπαρξία και αδράνεια». Σχολιάστε το.

2. Για το θέμα «θαλάσσιου λατομείου με αποτέλεσμα την καταστροφή και αλλοίωση της παραλίας στην τουριστική περιοχή» (κατασκευή Del Mare) παραπονιούνται οι δημότες. Ποιες οι ενέργειές σας;

3. Εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση για δημιουργία Γραμμικού Πάρκου στη Γερμασόγεια. Ποιες οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα;

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μεταστέγαση του δημαρχείου;

 

 

Εκ μέρους του Δημοτικού Σύμβουλου ΑΚΕΛ του Δήμου Γερμασόγειας κ. Γιώργος Καζαμίας απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

 

1. Δε με βρίσκει σύμφωνο αυτή η προσέγγιση, αφού ο Δήμος Γερμασόγειας για 1η φορά έχει εκπονήσει αναλυτική μελέτη ανάπτυξης της τουριστικής περιοχής σε συνεργασία με το Δρ. Αλέξη Σαββεριάδη (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού) όπου εντόπισε συγκεκριμένες αδυναμίες και κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Μάλιστα η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε και σε ανοικτή συγκέντρωση όπου είχαν την ευκαιρία οι παρευρισκόμενοι να εκφράσουν απόψεις και να καταθέσουν εισηγήσεις.

Άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται αργά αλλά σταθερά πρόνοιες του σχεδιασμού και θα προχωρήσουμε μέχρι την πλήρη υλοποίηση. Για να υπάρξει αποτελεσματική υλοποίηση θα πρέπει όμως εκτός από το δήμο και οι επαγγελματίες της περιοχής να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ακολουθώντας το σχεδιασμό χωρίς προσκόμματα και παράλογες απαιτήσεις. Εξάλλου όλοι τον ίδιο σκοπό θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούμε.  

 

2. Νομίζω ότι ο όρος «λατομείο» είναι παρατραβηγμένος χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η δραστηριότητα δε δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή. Εξ’ όσων γνωρίζω οι ιδιοκτήτες είχαν αδειοδοτηθεί να απορρίπτουν το νερό από την εκσκαφή του υπογείου του υπό ανέγερση κτηρίου.

Μόλις είχαμε το πρώτο παράπονο και αφού γίναμε κοινωνοί του προβλήματος, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Ξυδιά, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη με συμμετέχοντες το Τμήμα Περιβάλλοντος, Επαρχιακή Διοίκηση, ιδιοκτήτες και Δήμος όπου η αδειοδοτούσα αρχή άλλαξε τους όρους απόρριψης του νερού από τις εκσκαφές του υπογείου προνοώντας πλέον αγωγό 200 μέτρων από την ακτή και απόρριψη στα βαθιά για να μη δημιουργείται πρόβλημα στους λουόμενους. Σε καμία περίπτωση αδειοδοτούσα αρχή δεν είναι ο Δήμος Γερμασόγειας.

 

3. Είμαστε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση και αυτού του μεγαλεπίβολου στόχου που έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια αλλά κανένα Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει. Ήδη έχει ανατεθεί σε τοπογράφο μηχανικό να οριοθετήσει την περιοχή και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του βήματος αυτού έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί αρχιτεκτονικό σχέδιο και να γίνει αμέσως μετά προκήρυξη διαγωνισμού για προσφορές.

Μέσω αυτού του εγχειρήματος θα έχουμε πλέον το δικό μας πνεύμονα πρασίνου με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο και θα είναι σημείο αναφοράς για το δήμο μας.

 

4. Η αγορά του κτηρίου του Συνεργατισμού όπου πλέον θα μεταστεγαστεί το δημαρχείο και θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες μας επιτέλους ήταν μια από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του Δ.Σ. καθώς δεν αφήσαμε κτήρια τα οποία έκτισαν οι συνδημότες μας για συγκεκριμένο σκοπό να περάσουν σε χέρια ξένα για να τύχουν άλλης εκμετάλλευσης, όπως έχει γίνει με άλλα κτήρια σε άλλους δήμους.

Έχει γίνει προκήρυξη προσφοράς για να σχεδιαστεί ο εσωτερικός διαχωρισμός του κτηρίου και εκτιμώ πως στο τέλος του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες μας από τα νέα μας σύγχρονα γραφεία.

 

 

 

Εκ μέρους του Δημοτικού Σύμβουλου ΔΗΣΥ του Δήμου Γερμασόγειας κ. Χρίστος Παπαμιχαήλ απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

 

1. Ο δήμος μας πρέπει να αφήσει το δικό του στίγμα, διαφοροποιώντας τον χαρακτήρα στις παραλίες και τις θάλασσες μας σε σχέση με όσα γνωρίζουμε σε άλλες περιοχές. Η πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Γερμασογειας όπως την έχουμε βιώσει τότε είχε ημερομηνία λήξης και πρέπει να το αντιληφθούμε εάν όντως θέλουμε να προχωρήσουμε. Δεν θα σπαταλήσω χρόνο σε ευθύνες και σε κακοδιαχειρίσεις καθώς είμαι άνθρωπος που βλέπω μπροστά και όχι πίσω.

Έχουμε λοιπόν μια πολύ καλή μελέτη από το ΤΕΠΑΚ για το τι πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την τουριστική μας περιοχή, αλλά σίγουρα θα είναι μια περιοχή όχι όπως την ζήσαμε τις δεκαετίες 80 και 90. Έχουμε λοιπόν κάποια σοβαρά στοιχεία από τη μελέτη, για παράδειγμα να κάνουμε τις παραλίες του δήμου πιο φιλικές στις οικογένειες και έτσι ο τουρίστας αλλά και ο κύπριος να έχει στις πρώτες του επιλογές τις παραλίες της Γερμασόγειας για να μπορέσει να περάσει ευχάριστα η οικογένεια του.

Επίσης πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπολοίπους δήμους σε θέματα ΑΜΕΑ. Να φτιάξουμε εκείνα τα έργα που να μπορεί ο τουρίστας να κυκλοφορήσει με το καροτσάκι του ελευθέρα στον δήμο χωρίς προβλήματα. Αυτά θα βοηθήσουν τον δήμο να στοχεύσει σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

 

2. Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι δεν είναι λατομείο και ότι είναι δυο διαφορετικά θέματα. Είναι η βάση του εργοταξίου για την κατασκευή των κυματοθραυστών και θα φύγει πολύ σύντομα και άμεσα, με την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο. Όμως θέλω εδώ να σταθώ διότι ακριβώς είναι και θέματα που με αφορούν καθώς είμαι πρόεδρος της Τεχνικής επιτροπής του δήμου. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να κάνουμε κριτική με τον σωστό τρόπο. Ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από όλα τα αρμόδια υπουργεία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να γίνουν κάποιες επεμβάσεις στην παράλια.

Απαιτείται υπομονή ώστε να δούμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια να γίνονται πράξη  στον Δήμου μας. Χρειαζόμαστε την καλόπιστη κριτική που θα μας βοηθήσει και όχι το μηδενισμό σε ότι αλλάζει γύρω μας. Επίσης στην περίπτωση του Del Mar είναι αλήθεια ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με την άδεια απόρριψης νερού στην θάλασσα. Αμέσως ο δήμος μας συγκάλεσε σύσκεψη καλώντας όλα τα αρμόδια τμήματα, ιδιοκτήτες και εργολάβους.

Εν τέλει, δόθηκε άδεια απόρριψης νερού στα 200 μέτρα μέσα στην θάλασσα και o εργολάβος συμμορφώθηκε τοποθετώντας τους αγωγούς στο σωστό σημείο. Στα πλαίσια της πολιτικής  των  υψηλών κτηρίων προσπαθούμε καθημερινά να επιλύουμε θέματα που και για εμάς μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα.

 

3. Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ήδη έχει γίνει ανάθεση σε τοπογράφο για την χαρτογράφηση της περιοχής, τη χωρομέτρηση πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου.

Το επόμενο βήμα είναι τα αρχιτεκτονικά σχέδια, πρώτα όμως πρέπει να υλοποιηθούν τα πιο πάνω. Λίγη υπομονή και θα γίνει η κοιλάδα της Γερμασόγειας το στολίδι της Λεμεσού.

 

4. Άμεσα και συγκεκριμένα στην επόμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός ανάληψης του έργου. Η διαδικασία αυτή ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2-3 μηνών. Τα πλεονεκτήματα του νέου δημαρχείου θα είναι αρκετά, όπως η προσβασιμότητα καθώς και το ότι θα στεγάζονται και θα ενοποιούνται όλες οι υπηρεσίες του δήμου μας σε ένα κτήριο. Επιπλέον θα είναι σαφές η τεχνολογική αναβάθμιση σε σχέση με το υφιστάμενο.

Θέλω όμως στο σημείο αυτό να καταγράψω την δική μου άποψη την οποία είχα εκφράσει με την αρνητική μου ψήφο και στο συμβούλιο για την μεταστέγαση , όχι γιατί δεν ήταν απαραίτητη, σαφώς και έπρεπε να γίνει, αλλά ανάμεσα στις δυο επιλογές που είχαμε, δηλαδή μεταξύ του παλαιού δημοτικού και του συγκεκριμένου κτηρίου, προτιμούσα το παλιό σχολείο καθώς για μένα είναι ένα πολύ πιο όμορφο κτήριο, αλλά κυρίως θεωρώ ότι έχει πολύ μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης από αυτό που θα μεταστεγαστούμε τώρα. Οφείλω όμως να σεβαστώ την απόφαση της πλειοψηφίας και αυτό θα πράξω.

 

Διαβάστηκε 320 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top