Ο Δήμος Γερμασόγειας συμμετέχει σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα κομποστοποίησης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου BIOWASTE.

 

Μέσα από το BIOWASTE ο δήμος θα αναπτύξει νέα συστήματα διαχείρισης και διαχωρισμού στην πηγή των οργανικών αποβλήτων, θα γίνει αποδοτικότερος από τον περιορισμό των καυσίμων που καταναλώνουν για τη συλλογή και τη μεταφορά των αποβλήτων και  γενικά του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Θα εγκατασταθούν τρεις αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές (ΑΜΚ) σε τρία πάρκα της περιοχής Κολούμπια (στο πάρκο επί της οδού Διαμέσου παραπλεύρως του Β’ Δημοτικού Ποταμού Γερμασόγειας, στο πάρκο επί της οδού Παρνασσού και Θερμοπυλών και στο πάρκο επί της οδού Κυκλάδων). Οι μονάδες αυτές δεν βγάζουν οσμές, και δεν στάζουν υγρά.

 

Οι δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα μεταφέρουν οι ίδιοι στους ΑΜΚ τα διαλεγμένα οργανικά τους  απόβλητα, με τη συχνότητα που επιθυμούν και σε ειδικές κομποστοποιήσιμες σακούλες που θα τους παραχωρηθούν. Η τοποθέτηση στους ΑΜΚ θα γίνεται με  τη χρήση ειδικής κάρτας. Τα βιοαπόβλητα θα επεξεργάζονται μέσα στον κομποστοποιητή και θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ,) που θα δίνεται στους συμμετέχοντες για χρήση στους κήπους τους, μειώνοντας έτσι την χρήση χημικών λιπασμάτων.

 

Παράλληλα, θα διαχωρίζουν και θα τοποθετούν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά τους στο πεζοδρόμιο για ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα απόβλητα (υπολείμματα) θα τα τοποθετούν στις σκυβαλαποθήκες/σκυβαλοδοχεία και θα μαζεύονται από το δήμο δύο φορές τη βδομάδα.

 

Στους δημότες που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και θα εφαρμόζουν τα πιο πάνω, θα παραχωρηθεί 20% μείωση στη ετήσια φορολογία σκυβάλων, για το/α έτος/η της εφαρμογής του.

 

Αν είστε κάτοικος της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν οι τρεις ΑΜΚ, ή ευρύτερα δημότης της Γερμασόγειας και επιθυμείτε να συμμετάσχετε εθελοντικά στο πρόγραμμα BIOWASTE παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλ: +35799959025, Κούλλα Πάζουρου, Ειδικός Συνεργάτης για το BIOWASTE.

 

 

Διαβάστηκε 3397 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top