Η «γιορτή της μητέρας» εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη

 


 

Μάνα, μητέρα, μαμά είναι λέξεις γεμάτες αγάπη, γλυκύτητα και τρυφερότητα, για το πιο γλυκό πλάσμα του κόσμου, για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου. Κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας. Με αυτή την αφορμή, το Κοινοτικό Νηπιαγωγείο - ΣΚΕ Γερμασόγειας, διοργάνωσε ένα μικρό δρώμενο, αφιερωμένο σε αυτή τη πολύ σημαντική ημέρα. Φυσικά επίτιμες καλεσμένες ήταν όλες οι μανούλες των παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

 

Τα παιδιά σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς ετοίμασαν ένα πάρτι έκπληξη για τις μανούλες τους! Ένα πάρτι που είχε από όλα, ατέλειωτο παιχνίδι, χορό, τραγούδι και τέλος ένα τιμητικό δίπλωμα προς τις γυναίκες που πάντα τους χαρίζουν την γαλήνη, το στήριγμα και την ελπίδα στην ζωή τους.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

 

Λίγα λόγια για τη γιορτή της μητέρας

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στη "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

 

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

 

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα, όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

 

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Anna Jarvis. Η Anna Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

 

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

 

Διαβάστηκε 776 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top