«Η ψυχή κλαίει, το σώμα πονά, η μνήμη ξεθωριάζει, τα μάτια συνεχίζουν να βουρκώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν με τον καημό, όμως εμείς δε θα πάψουμε ποτέ να κρατούμε τη φλόγα της ελπίδας για επιστροφή αναμμένη», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια μουσικής αντικατοχικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο δήμος με τους Θεοδόση Χριστίδη και την πιανίστα Μύρω Σολωμού, ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου τόνισε πως η 15η και η 20η Ιουλίου φέρνει μνήμες και πικρές αναμνήσεις στους ίδιους που έχουν ζήσει τα θλιβερά γεγονότα του μαύρου Ιουλίου 1974.

 

«47 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις θλιβερές επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τούρκικης εισβολής. 47 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα της 15ης του Ιούλη, που οι ψευδοπατριώτες της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας των Αθηνών, άφησαν την Κύπρο μας φρικτά προδομένη και ανυπεράσπιστη στη μανία του βάρβαρου επιδρομέα, που για χρόνια καραδοκούσε να του δοθεί η αφορμή και το πρόσχημα, για να εισβάλει και να κατακτήσει», ανέφερε.

 

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ για κάποιους έχει ξεθωριάσει. Για μας το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι φάρος, γιατί ούτε μπορούμε ούτε και θέλουμε να ξεχάσουμε. Δεν Ξεχνιέται και δεν ξεγράφεται ούτε η Αμμόχωστος μας, ούτε η Μόρφου μας, αλλά πολύ περισσότερο η Κερύνεια μας. Δεν Ξεχνιούνται ούτε οι ήρωες αυτής της προδομένης μάχης, που η μοίρα τους όρισε ένα θάνατο πρόωρο, ένα θάνατο που ισοδυναμούσε με θυσία. Δεν Ξεχνιούνται οι αγνοούμενοι των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, με τις μάνες, τις συζύγους και τους συγγενείς να ζουν αυτό το μαρτύριο, υπομένοντας και αναμένοντας την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων», συμπλήρωσε.

 

Ο δήμαρχος τόνισε δε, πως η «εκδήλωση αυτή είναι η αφορμή για να υποκλιθούμε για ακόμα μια φορά στις μορφές των ηρώων μας. Των παλικαριών που θυσιάστηκαν άδικα όπως αποδείχτηκε, για να κρατήσουν την Κύπρο μας λεύτερη. Η μνήμη των αγωνιστών μας, η τιμή των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, ο μόχθος και ο πόνος των τραυματιών και αναπήρων του 1974, δεν τιμώνται μόνο με μνημόσυνα και ευχές. Τιμώνται με έργα. Και εκείνο που έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε, είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά ο τόπος αυτός να βιώσει διχασμό και πόλεμο», πρόσθεσε.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Κυριάκου υπογράμμισε πως η λευτεριά και η επανένωση της αγαπημένης μας Κύπρου θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της, δηλώνοντας πως έχουμε υποχρέωση να ανατρέψουμε τα οποιαδήποτε σχέδια για διχοτόμηση και να οικοδομήσουμε την Κύπρο που εμείς θέλουμε να ζούμε. Την Κύπρο της ευημερίας, της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της ειρήνης για όλους τους Κύπριους.


Δείτε όλες τις φωτογραφίες της εκδήλωσης ΕΔΩ

 

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια όπως «Ηρώων Γη», «Με το Λύχνο του Άστρου», «Χρυσοπράσινο Φύλλο», «Καρτερούμε Μέραν Νύχταν» κ.ά. Συμμετείχε η δημοτική χορωδία και ορχήστρα Αγίου Αθανασίου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αντιγόνης Κυριακίδου

Διαβάστηκε 195 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top