Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου απαιτεί ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία

 

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης μας παρέθεσε ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, ο οποίος μας επισήμανε ότι καθυστερούν τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών, λόγω γραφειοκρατίας.

 

dimarxos-agathanasiosΠράσινοι πονοκέφαλοι
«Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω και της λειτουργίας των πράσινων σημείων, όπου αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε τεράστιους σκυβαλότοπους στις γειτονιές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου.

«Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο αυστηρή για αυτούς που πετούν τα ογκώδη σκουπίδια τους παντού. Έχουν καταντήσει «πράσινοι πονοκέφαλοι». Η μετέπειτα διαχείριση των όσων εναποθέτονται στα πράσινα σημεία, είναι εξίσου προβληματική», επισήμανε. Ο κ. Κυριάκου, μέσω της εφημερίδας μας, υπενθυμίζει ξανά στον κόσμο ότι τα πράσινα σημεία έγιναν για να βοηθηθεί ο δημότης, «ο οποίος έχει στο σπίτι του ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα που δεν συλλέγονται από τα σκυβαλοφόρα που περνούν έξω από τα σπίτια τους».

 

Έμφαση στην καθημερινότητα

Ο δήμαρχος μίλησε για την ασφυκτική μείωση των πόρων που τους παρέχει το κράτος, αλλά και για τα εμπόδια, καθώς και τις κατά καιρούς εμπλοκές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Καταφέραμε να κρατήσουμε το δήμο μας σε υψηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών», είπε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι έδωσαν έμφαση στα απλά καθημερινά προβλήματα των δημοτών, όπως επιδιορθώσεις 1500τ.μ. πεζοδρομίων σε 70 διαφορετικά σημεία. «Μετά από αρκετά χρόνια έγινε ασφαλτόστρωση δρόμων στους Προσφυγικούς Οικισμούς Λινόπετρας και Αγίου Αθανασίου», τόνισε.

 

Στη συνέχεια, μας παρουσίασε μικρά αλλά ουσιαστικά έργα που ολοκληρώθηκαν ή ξεκίνησαν το 2019 βελτιώνοντας την καθημερινότητα των δημοτών:

  • Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς την Μαθηκολώνη, με τη συμβολή των Δημοσίων Έργων.
  • Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της Πλατείας «Γλαύκου Κληρίδη» (Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου) με την δημιουργία διάβασης πεζών και ασφαλών προσβάσεων σε μαθητές και γονείς από και προς το A’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου και το Δημόσιο Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Αγίου Αθανασίου, αλλά και των ηλικιωμένων ατόμων που κινούνται στις δύο παρακείμενες εκκλησίες Αγίου Μηνά και Αγίου Αθανασίου.
  • Αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με φωτιστικά/λαμπτήρες Led, κάτι το οποίο θα επιφέρει εξοικονόμηση των δαπανών για τον οδικό φωτισμό, μέχρι και 60% και θα συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Δώσαμε έμφαση στην καθαριότητα των πάρκων και στις δενδροφυτεύσεις των χώρων πρασίνου. Μέχρι τώρα φυτέψαμε γύρω στα 1000 δέντρα και στοχεύουμε να τα διπλασιάσουμε μέχρι το 2020.
  • Αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε τους δημότες μας να προχωρήσουν σε εφαρμογή κομποστοποίησης δίνοντας τους κίνητρο: 20% μείωση των τελών σκυβάλων για το έτος 2019 για όσους αποδεδειγμένα διενεργούν κομποστοποίηση.
  • Μέσα από την πολύπλευρη εμπλοκή μας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα κάναμε δράσεις για την νεολαία, το περιβάλλον και την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Τοπική Κοινωνία.

 

Έργα που μένουν στο… περίμενε

Ο δήμαρχος, στο πλαίσιο της συνέντευξης του μας μίλησε και για τις ενέργειες που κάνει ο δήμος για προώθηση της απαλλοτρίωσης και χρηματοδότησης της κατασκευής γέφυρας πάνω από το αργάκι Σφαλαγγιωτίσσης, ώστε να καταστεί δυνατή η προσωρινή ασφαλτόστρωση τμήματος της βόρειας Παρακαμπτήριου Λεωφόρου, η οποία θα επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία οχημάτων από και προς το νέο γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου. «Το πιο πάνω έργο είναι πολεοδομικό και απασχόλησε ξανά συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στις 15/10/2014. Έκτοτε όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη», ανέφερε πικραμένος.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε δε, ότι «το Τμήμα Πολεοδομίας πρέπει να προωθήσει και να αναλάβει άμεσα την κατασκευή του έργου, διότι με τις νέες αναπτύξεις στην περιοχή (Ογκολογικό κέντρο, Foley’s School κ.α) και την μη ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθημερινά μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση».

 

Επέκταση παραλιακού πεζόδρομου και Γραμμικό πάρκο

Στον Προϋπολογισμό Αναπτύξεως για το 2020 προγραμματίζονται έργα όπως η επέκταση του παραλιακού πεζοδρόμου παρά το ξενοδοχείο Crowne Plaza και η συνέχιση και αποπεράτωση του Γραμμικού Πάρκου του ποταμού Βαθκειά.

Τα έργα αυτά όπως και άλλα, επισήμανε ο κ. Κυριάκου, καθυστερούν, «λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, αλλά και της υποστελέχωσης των κυβερνητικών τμημάτων».

Πρόσφατα, μαζί με το Δήμαρχο Γερμασόγειας πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού και συμφωνήσαν να τους παραδοθούν όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα.

Μαζί με την συνεισφορά του Τμήματος Πολεοδομίας θα γίνει η προκήρυξη και εκτέλεση του έργου από τους δήμους, αφού πρώτα κατατεθεί στα ταμεία των δήμων το έμβασμα που αναλογεί στο κράτος, ώστε να μπορεί το έργο να ολοκληρωθεί.

 

Χωρίς υπαίθρια αθλητικά πάρκα

Ο κ. Κυριάκου δεν παρέλειψε τέλος να αναφέρει πως υπάρχει αίτημα από το 2018 και έγκριση από το ΚΟΑ για δημιουργία δύο υπαίθριων αθλητικών πάρκων, με όργανα γυμναστικής και παιδότοπους στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Αθλητισμού.

«Παρόλο που το αίτημα μας έχει εγκριθεί από τον ΚΟΑ, δυστυχώς ο δήμος πρέπει να εξασφαλίσει την γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της γης (δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία).

Από τις 27 Νοεμβρίου 2018 περιμένουμε να μας δοθεί η συγκατάθεση του κράτους», ανέφερε απογοητευμένος από την αντιμετώπιση που έχουν οι τοπικές αρχές από τα κυβερνητικά τμήματα.

 

agios-athanasios-

 

 

Επιπρόσθετα στην ΛΕΜΕΣΟΣ μίλησαν και δημοτικοί σύμβουλοι για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους

 

gewrgiadouΑναστασία Γεωργιάδου: Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Πρασίνου και Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Αθανασίου
«Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα περιορίσουν την χρήση των απορριμμάτων που επηρεάζουν και επιβαρύνουν το ήδη καταπονημένο περιβάλλον μας και την ανθρώπινη υγεία μας, καθώς και την ποιότητα ζωής μας. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του δήμου, έχουμε κάνει διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις.

Στόχος μας, να καταστήσουμε τον δήμο μας καθαρό και πράσινο κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή συνεργασία μεταξύ δήμου και δημοτών. Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια συνείδησης, αρχίζει από το σπίτι.

1. Έχουμε δώσει κίνητρα για αύξηση της κομποστοποίησης και επιβράβευση των δημοτών με έκπτωση 20% στην φορολογία σκυβάλων. Με αυτή τη δράση, υπάρχει αυξητική συμμετοχή των δημοτών στην κομποστοποίηση.

2. Ο δήμος πρωτοπορεί σε θέματα ανακύκλωσης και υπάρχει αυξητική τάση στα ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτών τα τελευταία 5 χρόνια.

3. Διοργανώσαμε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις για διανομή δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμων σακούλων, με σκοπό τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών.

4. Πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις μαθητών σε σχολεία για ανακύκλωση και σωστή διαχείριση των τροφίμων, αλλά και πώς γίνεται η κομποστοποίηση.

5. Τοποθετήθηκαν πινακίδες για απόρριψη σκυβάλων σε δημόσιους χώρους, καθώς και πινακίδες για περισυλλογή απορριμμάτων σκύλων. Επίσης, τοποθετήθηκαν 30 κάδοι απόρριψης περιττωμάτων σκύλων.

6. Παράδοση άδειων μελανοδοχείων του δήμου σε αδειοδοτημένη εταιρεία.

7. Μια φορά το χρόνο σε συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΡΟΚΥΚΛΩΣΗ, τοποθετείται εμπορευματοκιβώτιο για να μπορούν οι δημότες, να παίρνουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους για ανακύκλωση.

8. Στο δημαρχείο διενεργείται ανακύκλωση, ενώ έξω υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης ρουχισμού/πλαστικού/χαρτιού/μπαταριών.

9. Μη χρήση πλαστικής μπουκάλας στο δημαρχείο.

10. Συμμετοχή δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα με περιβαλλοντικές δράσεις.

11. Πραγματοποιήσαμε αρκετές δενδροφυτεύσεις σε πάρκα του δήμου και θα συνεχίσουμε με συντήρηση και εξωραϊσμό τους, καθώς και σχεδιασμό / δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

12. Τοποθετήθηκαν λαμπτήρες Led σε πάρκα και έχουμε υπογράψει συμφωνία με την ΑΗΚ για αντικατάσταση λαμπτήρων οδικού φωτισμού με Led, κάτι το οποίο θα επιφέρει εξοικονόμηση μέχρι και 60%.

13. Επενδύουμε στην ενημέρωση των δημοτών όσον αφορά τον όγκο των απορριμμάτων μας, αφού με τη λειτουργία του ΟΕΔΑ, το κόστος περισυλλογής και μεταφοράς στο ΟΕΔΑ Πεντακώμου έχει αυξηθεί και ο δήμος είναι αναγκασμένος να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας.

Καλούμε τους δημότες να χρησιμοποιούν τα Πράσινα Σημεία που έχουν λειτουργήσει και είναι χώροι όπου μπορούν να απορρίπτουν ΔΩΡΕΑΝ άχρηστα ογκώδη αντικείμενα και να μην τα απορρίπτουν οπουδήποτε αλλού, ρυπαίνοντας το περιβάλλον».

 

agios-athanasios3

 

 

lialeventiΛία Λεβέντη: Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγίου Αθανασίου
«Στόχος μας είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν την ψυχαγωγία των δημοτών μας και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, επιστημονικές ημερίδες, ενώ κύριο μέλημα της πολιτιστικής επιτροπής είναι γενικότερα η αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτισμού στον δήμο μας.

Επιπλέον, η αναβάθμιση της δημοτικής μας βιβλιοθήκης και η περαιτέρω ενίσχυσή της βρίσκεται στις προτεραιότητές μας, ενώ τη νέα χρονιά προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης, με στόχο την αναβίωση των λογοτεχνικών παρεών και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Παράλληλα, ο δήμος μας στηρίζει με κάθε μέσο φορείς όπως τη δημοτική μας χορωδία, η οποία έχει δημιουργήσει μια καλλιτεχνική οικογένεια που εκφράζεται μέσω της μουσικής και κατάφερε να αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι του δήμου μας.

Κύριος στόχος δε της Πολιτιστικής επιτροπής είναι να συνεχίσει να ωθεί τους δημότες να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου, ούτως ώστε να προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού, είτε μέσω της συμμετοχής τους, είτε μέσω των ομάδων του Ανοικτού Σχολείου και των θεατρικών και χορευτικών ομάδων του δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας μέσα από τη δράση του προσπαθεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων σε εκδηλώσεις και παράλληλα να προσφέρει φιλανθρωπική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες του δήμου.

Παρέχει ευκαιρίες προς τους νέους του Αγίου Αθανασίου για υγιή απασχόληση και δημιουργία, καλλιέργεια της περιβαλλοντικής προσφοράς, ανάπτυξη του αθλητισμού, του πολιτισμού και του εθελοντισμού, μέσα από αντίστοιχες δράσεις, ενώ μια σημαντική προσπάθεια του συμβουλίου είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων εντός των σχολείων, αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τους νέους».

 

zakouΆντρη Ζάκου: Δημοτική Σύμβουλο,ς Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ανοικτού Σχολείου Δήμου Αγίου Αθανασίου
«Το πρόγραμμα του Ανοικτού Σχολειού Δήμου Αγίου Αθανάσιου, ξεκίνησε τη λειτουργιά του τον Οκτώβριο του 2007.

Όραμά του είναι η άρτια κατάρτιση των εκπαιδευόμενων, βασιζόμενο στις αρχές της «Δια Βίου Μάθησης» στην τοπική κοινωνία. Το Ανοικτό Σχολείο διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Μαρινου Κυριάκου κι έχει ως συντονίστρια/διευθύντρια την κ. Βαλάντω Σίφουνα Καράμανου.

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στη Διοικούσα του θεσμού ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι με μεγάλη χαρά που κάθε χρόνο βλέπω άλματα προόδου στο θεσμό κι αυτό μας παρακινεί να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη αφού αφουγκραζόμαστε στο έπακρο τις ανάγκες εκπαιδευόμενων κι εκπαιδευτών.

Σκοποί κι επιδιώξεις μας είναι:

- Η αξιοποίηση των σχολικών χώρων του δήμου τα απογεύματα ως κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού, δημιουργίας και μάθησης.

- Η εμπλοκή των δημοτών κι όχι μόνο, στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

- Η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ δημοτών.

- Εργοδότηση ανέργων επιστημόνων.

- Δωρεάν φοίτηση παιδιών άπορων οικογενειών.

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, σεμινάρια, διαλέξεις με εμπλοκή εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια εκάστου χρονιάς.

- Αναγνωρισμένες εξετάσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα όπως ECDL, LCCI και ξένες γλώσσες.

Με ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος μπορεί ο καθένας να επιλέξει τα μαθήματα της επιλογής του τα όποια προσφέρονται σε ένα υγιές και φιλόξενο περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, ο θεσμός του "Ανοικτού Σχολείου" είναι το πλέον ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας αφού μέσα από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων/δεξιοτήτων, συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών προάγοντας τη δημιουργία, τη μάθηση και τον πολιτισμό!».

 

Διαβάστηκε 1710 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top