Για το πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο Αγίου Αθανασίου, η διάνοιξη της οδού Σφαλαγγιωτίσσης, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των προσφυγικών οικισμών του δήμου, κλήθηκε να απαντήσει η Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ Αγίου Αθανασίου, Άντρη Ζάκου. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, η κα Ζάκου απαντά στα ερωτήματα των πολιτών, ενώ αναφέρει και με ποιους τρόπους μπορεί ο Άγιος Αθανάσιος να γίνει ακόμη πιο πράσινος.

 


1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την οδό Σφαλαγγιωτίσσης; Για ποιο λόγο καθυστερεί να ξεκινήσει το έργο, το οποίο είναι πρωταρχικής σημασίας για το δήμο;

Το έργο στην οδό Σφαλαγγιωτίσσης είναι με βεβαιότητα ύψιστης σημασίας για το δήμο μας.

 


Τόσο ο δήμαρχος όσο και το δημοτικό συμβούλιο είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με στόχο να ξεπεραστούν το συντομότερο τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις κτηρίων για να μπορεί το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης, αφού η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

 


Είναι γεγονός πως με τη σημερινή μορφή του ο δρόμος παρουσιάζει προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο μερίδα πολιτών. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο αφού οι πιέσεις εξασκούνται σχεδόν καθημερινά στις αρμόδιες αρχές κι ευελπιστούμε εντός του 2019 να προκηρύξουμε το διαγωνισμό εκτέλεσης του έργου.

 

 


2. Οι προσφυγικοί οικισμοί Αγίου Αθανασίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Πώς προχωρά ο δήμος για επίλυσή τους;

Γύρω στις 7,000 άνθρωποι ζουν στους δυο προσφυγικούς οικισμούς.

 

Αποκόπηκαν κονδύλια από το 2013 για έργα βελτίωσης υποδομών των οικισμών κι από τότε η αδιαφορία και η περιφρόνηση του κράτους είναι διάχυτη πάρα τις πολλές επισημάνσεις από μέρους του δήμου.

 

Κατεδαφίστηκαν πολυκατοικίες κι αφού ανεγέρθηκαν άλλες, σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχουν δοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των κατόχων στις αρμόδιες αρχές.

 

Ζητούμε επανειλημμένα την κατεδάφιση των υποστατικών στον οικισμό Αγίου Αθανασίου που στεγάζουν καφενεία /συλλόγους αφού είναι εντελώς ακατάλληλα και την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

 

Ασκούμε πιέσεις στις αρμόδιες αρχές αφού γνωρίζουν πολύ καλά τα θέμα μα παίρνουμε υποσχέσεις με μηδενικό αποτέλεσμα.

 

Οι πλείστοι των κατοίκων εδώ είναι παθόντες και συνταξιούχοι άρα είτε απαλλάσσονται από δημοτικές φορολογίες είτε πληρώνουν το ελάχιστο, οπόταν ο δήμος δεν έχει καθόλου έσοδα / πόρους από τον τομέα αυτό.

 

Εν κατακλείδι ζητούμε επαναφορά των κονδυλίων βελτίωσης υποδομών, στήριξη του κράτους και συνέχιση της πολιτικής ενίσχυσης φερεγγυότητας των προσφύγων με τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους.
 

 


3. Με ποιο τρόπο μπορεί ο δήμος να γίνει ακόμη πιο πράσινος;

Δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες όπου καθιστούμε τον πολίτη κοινωνό σε σειρά δράσεων:

- συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο ένα σύγχρονο/οικολογικό δήμο,

- παρέχουμε υψηλού επιπέδου φροντίδα στα περίπου 300 πάρκα /χώρους πρασίνου του δήμου,

- πρωτοστατήσαμε στο θέμα μείωσης πλαστικής σακούλας με εκστρατείες/διαλέξεις και παραχώρηση δωρεάν οικολογικής τσάντας,

- δενδροφυτεύσεις με εμπλοκή των σχολείων και σωματείων μας,

- ευαισθητοποίηση / κίνητρα στα θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (25% έκπτωση στα υποστατικά κατόπιν έλεγχου),

- βρισκόμαστε στο στάδιο μελέτης αλλαγής των συμβατικών λαμπτήρων οδικού φωτισμού που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση κόστους και το κυριότερο προστατεύουμε έτσι το περιβάλλον.

 


4. Πώς σχολιάζετε τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στη Λεμεσό, που θα αρχίζει από το «Βερεγγάρια» και θα καταλήγει Γερμασόγεια;

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσω του άτυπου συμβουλίου δημάρχων της μείζονος Λεμεσού για τη δημιουργία του πολλαπλού πάρκου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη κι ενθουσιασμένη σαν πολίτη, αφού η υλοποίηση της ιδέας θα προσδώσει στην πόλη ένα άλλο χρώμα...ένα χρώμα εκσυγχρονισμού, βιωσιμότητας και οικολογικής ευαισθησίας κάτι που λείπει πολύ από τους αστικούς δήμους.

 

Διαβάστηκε 1355 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top