Κάτω από το μικροσκόπιο των συντακτών της εφημερίδας μας βρέθηκε γι’ αυτή την εβδομάδα ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, καθώς κλήθηκε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα των δημοτών του.

 

Καλέβουνάρι, το εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια Β’ Νηπιαγωγείο Κάτω Πολεμιδιών, η Ανθούπολη που έχει αποκοπεί όπως παραπονιούνται οι κάτοικοι από το δήμο, καθώς και η αναγκαιότητα για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους δημότες του, απάντησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ΔΗΣΥ Μάμας Πατέρας και ΑΚΕΛ Γιώργος Μαυρής.

 

 

 

1. Το Καλεβουνάρι αποτελεί ένα διαμάντι για το δήμο σας, το οποίο έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έχει αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Πώς το σχολιάζετε;

2. Το κτήριο όπου στεγαζόταν το Β’ Νηπιαγωγείο Κάτω Πολεμιδιών έχει εγκαταλειφθεί. Πώς σκοπεύει ο δήμος να το αξιοποιήσει;

3. Ποιες οι κινήσεις σας, που πρέπει να περιμένουν οι δημότες, για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δήμου;

4. Οι κάτοικοι της Ανθούπολης παραπονιούνται ότι είναι πολίτες β’ κατηγορίας, καθότι έχουν αποκοπεί εντελώς από τα Κ. Πολεμίδια και κάνουν λόγο για παραμέλησή τους εκ μέρους του δήμου. Παράλληλα το πάρκο στην Ανθούπολη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Σχολιάστε το;

 

 

Εκ μέρους του Επικεφαλή της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών κ. Μάμας Πατέρας απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

1. Το Καλέβουνάρι είναι ένας υπέροχος χώρος στο δήμο μας. Έγιναν και γίνονται προσπάθειες για βελτίωση και αξιοποίηση του χώρου. Όχι όμως στο βαθμό που έπρεπε να γίνουν. Τοποθετήθηκαν παγκάκια, κιόσκια, σημεία παρατήρησης . Καθεχρονικά γίνεταιοργανωμένη δεντροφύτευση από διάφορα σύνολα του δήμου μας. Λειτούργησε για ένα διάστημα και κυλικείο.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι όμως ότι πρόκειται για ένα μεγάλο χώρο όπου τα κόστη για βελτίωσή του είναι ψηλά. Παρόλα αυτά, είναι ευχάριστο το ότι χρησιμοποιείται ως εκδρομικός χώρος από σχολεία του δήμου μας και άλλων δήμων. Χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής από πολλούς δημότες μας .Την τιμητική του βέβαια έχει την Καθαρά Δευτέρα όπου εκατοντάδες συνδημότες μας καταλύουν σε αυτόν το χώρο.

 

2. Το θέμα αυτό μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Η δημοτική μας ομάδα έχει κάνει κατά καιρούς εισηγήσεις ως προς την αξιοποίηση του κτηρίου. Εισηγηθήκαμε τη στέγαση διάφορων υπηρεσιών του δήμου στο χώρο όπως η Τροχονομία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και το Υγειονομείο. Λήφθηκε απόφαση ως προς τούτο από την ολομέλεια του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Αναφέρω ότι στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε και προεκτίμηση για το κόστος της επιδιόρθωσης του κτηρίου τρεις φορές μέχρι τώρα. Κατά την περσινή χρονιά η Δημοτική μας Ομάδα δεν ενέκρινε τους προϋπολογισμούς και ένας από τους λόγους ήταν γιατί υπήρχε η εκκρεμότητα σε αυτό το θέμα, ενώ επαναλαμβάνω η αξιοποίηση του κτηρίου για μεταστέγαση υπηρεσιώνήταν ειλημμένη απόφαση.

Επαναφέρουμε το θέμα συχνά και ζητούμε πληροφόρηση . Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει σύντομα.

 

3. Μέλημα της δημοτικής μας ομάδας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Γι αυτό εργαζόμαστε και σ’ αυτό προσδοκούμε. Τα επόμενα χρόνια στο δήμο μας θα προσπαθήσουμε: α. να συνεχίσουμε μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας να στηρίζουμε αναγκεμένους συνδημότες μας για συνέχιση των σπουδών τους. β. να βελτιώσουμε τις τυχόν ατέλειες και παραλήψεις στις υπηρεσίες μας για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας, γ. να ξεκινήσουν να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το ΣΑΛΑ. Οι δημότες μας εδώ και πολλά χρόνια φορολογούνται για το ΣΑΛΑ χωρίς να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του, δ. να βελτιωθούν τα πάρκα, να δημιουργηθούν παιχνιδότοποι, πάρκα για σκύλους, χώροι πρασίνου, ε. έχουν ήδη αφαιρεθεί οι αμίαντοι από την περιοχή Βερεγγάρια και όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αξιοποιηθεί ο χώρος σύμφωνα με σχέδιο που ετοιμάζεται και στ. να βελτιώσουμε το οδικό μας δίκτυο, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια μας και τους προϋπολογισμούς.

 

4. Για τον αποκλεισμό της περιοχής Ανθούπολης οι δημότες μας έχουν δίκαιο. Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει.

Από πλευράς του δήμου έγιναν και γίνονται διαβουλεύσεις και γενικότερα προσπάθειες με διάφορους υπηρεσιακούς του κράτους για εξεύρεση λύσεων. Επίσης έχουν δίκαιο και για το πάρκο τους. Όπως και αρκετά άλλα πάρκα και το πάρκο της Ανθούπολης παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης. Για τη βελτίωση της κατάστασης έχει οριστεί ειδικός εμπειρογνώμονας να εξετάσει τα προβλήματα των πάρκων και να τα καταγράψει.

Τα πάρκα θα μπουν ανάλογα με τις ανάγκες βελτίωσης τους σε κατάλογο προτεραιότητας για επιδιόρθωση και αναβάθμιση. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σε κάποια θα προστεθούν παιχνίδια, ενώ σε άλλα θα εγκατασταθούν παγκάκια για ξεκούραση. Πρόθεσή μας να δημιουργηθούν πάρκα με τάφρο για να χρησιμοποιούνται και από σκύλους με ειδικά καλάθια και σακουλάκια. Το θέμα σκύλων είναι ακόμη ένα πρόβλημα του δήμου μας που έχει όμως τροχοδρομηθεί προς επίλυση. Βέβαια εκείνο που πρώτιστα πρέπει να γίνει είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών για να σέβονται και να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τα πάρκα μας.


 

 

Εκ μέρους του Επικεφαλή της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών κ. Γιώργος Μαυρής απάντησε τα πιο πάνω ερωτήματα:

1. Πραγματικά το Καλέβουναρι αποτελεί ένα διαμάντι όχι μόνο για τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών αλλά θα τολμήσω να πω για την ευρύτερη Λεμεσό. Δυστυχώς λόγω εμπλοκής που υπήρξε στο συμβόλαιο του προηγουμένου διαχειριστή η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιλυθεί.

 

2. Όσον αφορά το κτήριο του Β΄ Νηπιαγωγείου έχει ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018 για να ανακαινιστεί και να στεγαστούν κατά κύριο λόγο οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και άλλες υπηρεσίες που πληρώνουμε ενοίκια.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ετοίμασαν τα σχέδια και απομένει να ετοιμάσουν τους όρους για να βγούμε σε προσφορές και να προχωρήσει η ανακαίνισή του.

 

3. H δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ Δήμου Κάτω Πολεμιδιών κατέθεσε προτάσεις που δημοσιευτήκαν και στον ημερήσιο τύπο τον Σεπτέμβριο του 2017, όσον αφορά όλα τα θέματα που αφορούν τους δημότες.

Όπως καθαριότητα, πάρκα, έργα που πρέπει να προωθηθούν, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό υπηρεσιών του δήμου. Κάποια από όλα αυτά που καταθέσαμε τώρα άρχισαν να συζητιούνται, όμως και κάποια άλλα τροχοδρομήθηκαν για να λυθούν.

 

4. Οι κάτοικοι της Ανθουπολης έχουν δίκαιο ότι αποκόπηκαν από τα Κάτω Πολεμίδια εξαιτίας του κάθετου δρόμου. Όμως δεν τους παραμελήσαμε, έχουν γίνει διαβήματα προς το υπουργό σε κατά ιδίαν συνάντηση που είχε ο δήμαρχος και αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων.

Ο προηγούμενος δήμαρχος και νυν βουλευτής Γιώργος Τ. Γεωργίου με επιστολές του ζητά όπως κατασκευαστεί ο συνδετήριος της Ανθουπολης. Επίσης σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κ. Αναστασίου με τον βουλευτή Γιώργο Τ. Γεωργίου και τον υπουργό έθεσαν το θέμα ξανά.

Το αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω ενεργειών ήταν η εξαγγελία για την κατασκευή του δρόμου από τον Προέδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Λεμεσό.

Στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών υπάρχουν γύρω στα 130 πάρκα. Όσον αφορά τα πάρκα λήφθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για αξιολόγηση όλων των πάρκων, ποια χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση.

Επίσης ήρθαμε σε συμφωνία με ειδικό, για πιστοποίηση των παιχνιδιών που υπάρχουν σε αυτά βάση ευρωπαϊκής οδηγίας και πολύ σύντομα θα παρθούν αποφάσεις πως προχωρούμε. Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολλά, δεν μπορούν να γίνουν όλα αμέσως. Oσον αφορά το συγκεκριμένο θα είναι από τα πρώτα που θα επιδιορθωθούν.

Θέλω να επισημάνω ταυτόχρονα ότι οι περικοπές που έχουν επιβληθεί στους δήμους, λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Έχουν γίνει περικοπές πέραν του 40% και αυτό στέρησε και την δυνατότητα στους δήμους για προσλήψεις εργατικού προσωπικού με αποτέλεσμα ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών να έχει ξεμείνει από εργατικό προσωπικό και αυτό σίγουρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διεκπεραίωση των εργασιών.

 

Διαβάστηκε 648 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top