Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 2012 στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) στα Χανιά η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013, ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ  "HYDROFLIES"». Στη συνάντηση του προγράμματος, το οποίο  συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και στο οποίο ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών συμμετέχει ως εταίρος, τον Δήμο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργίου.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργίου επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στο χώρο της επιστημονικής αριστείας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αξιοποίησης των υφιστάμενων δομών γενικότερα και στον τομέα των γεωργικών καλλιεργειών, ειδικότερα. Ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών, όπως ανέφερε, θα φροντίσει να συνεργαστεί και να προσφέρει στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος με στόχο την επιτυχή υλοποίησή του.

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος Hydroflies, συνολικού προϋπολογισμού 595,000, είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με Επιστημονικό υπεύθυνο τον Λέκτορα Νικόλαο Τζωρτζάκη και επιστημονική ομάδα που αποτελείται από τον Αναπληρωτή Καθ. Κώστα Κώστα και τον Λέκτορα Μενέλαο Σταυρινίδη. Η συμμετοχή του Δήμου Κ. Πολεμιδιών στο πρόγραμμα εκτείνεται στη μεταφορά της γνώσης στους γεωργούς μέσω της οργάνωσης και συμμετοχής θερινών σχολείων, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των υδροπονικών καλλιεργειών στην Κύπρο με ερωτηματολόγια, την διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας στον ευρύτερο τομέα των υδροπονικών καλλιεργειών και των προϊόντων τους.  Στο πρόγραμμα μετέχουν από ελληνικής πλευράς το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΛΓΟ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της από κοινού συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής αριστείας και η προώθηση των κοινών παραμέτρων ανάπτυξης σε καινοτόμες μεθόδους και λύσεις. Η συνεργασία θα στοχεύει στην εξακρίβωση της κρίσιμης μάζας τεχνογνωσίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της για το κοινό όφελος μέσω συγκεκριμένης μεθοδολογίας και εφαρμογής της εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κλειστών συστημάτων υδροπονίας σε θερμοκήπια (ανακύκλωση θρεπτικών διαλυμάτων) για δύο σημαντικά λαχανικά, την τομάτα και το μαρούλι, καθώς και στην εκπαίδευση των γεωργών στη χρήση των συστημάτων. Στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος θα αναπτυχθεί επίσης σύστημα μαζικής εκτροφής δύο σημαντικών ωφελίμων εντόμων των οποίων ο ρόλος θα είναι η αντιμετώπιση διαφόρων φυτοφάγων εχθρών όπως είναι to Tuta absoluta, οι  αλευρώδεις, οι αφίδες και άλλα, με σκοπό να μειωθεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων. Στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος θα αναπτυχθεί ολοκληρωμένος οδηγός υδροπονίας, ο οποίος θα αποτελέσει εργαλείο διαχείρισης υδροπονικών καλλιεργειών. Στόχος του οδηγού είναι η βελτίωση των προϊόντων υδροπονικής καλλιέργειας και η μεγιστοποίηση της ασφάλειας ως προς την κατανάλωσή τους.  Ο οδηγός θα περιλαμβάνει επίσης τη μεθοδολογία διαχείρισης θρεπτικών διαλυμάτων και φυτοπαθολογικών προβλημάτων για τις εν λόγω καλλιέργειες για Κρήτη και Κύπρο και θα χρησιμεύσει στην εφαρμογή ενιαίας πιστοποίησης για τα προϊόντα αυτά.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περίοδο δύο χρόνων με κοινές δράσεις και ενέργειες που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες. Στην Κύπρο η πιλοτική εφαρμογή των κλειστών συστημάτων υδροπονίας θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών στην περιοχή της επικράτειάς του.

Διαβάστηκε 692 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top