Την ομιλία της για τον προϋπολογισμό του 2020 για το Δήμο Μέσα Γειτονιάς απέστειλε στην εφημερίδα μας η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ του δήμου, Μαρία Συγγέρη.

 

Όπως αναφέρει, «η πορεία λιτότητας της κυβέρνησης αποτελεί κατά μέτωπο επίθεση εναντία στο βιοτικό επίπεδο του λαού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, μέσα από την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα να φέρει τον τόπο και τον λαό σε φοβερά οικονομικά αδιέξοδα».

 

Η κα Συγγέρη συνεχίζει λέγοντας πως η υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η λιτότητα, αποστερεί από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικούς πόρους και δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους δημότες.

 

Η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ ακολούθως αναφέρθηκε στη μικρή αύξηση των εσόδων του δήμου που παρατηρήθηκε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη όπως με σωστό προγραμματισμό να αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα, προτείνοντας μάλιστα και διάφορους τρόπους.

 

Υπογράμμισε δε ότι ο δήμος πρέπει να δώσει έμφαση στην καθαριότητα, στην αξιοποίηση  προγραμμάτων και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η κα Συγγέρη αναφέρθηκε και στην επιβολή φορολογίας από το 2019 προς τους δημότες, σημειώνοντας ότι θεωρούν πως πλήττει τα νοικοκυριά, ζητώντας ταυτόχρονα όπως ενημερωθούν πάραυτα για τη λειτουργία του ΟΕΔΑ «νοουμένου ότι οι δημότες πληρώνουν αυξημένες φορολογίες χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσον αυτό λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί», είπε.

 

«Στόχος μας ως ΑΚΕΛ είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας γι’ αυτό ταχτήκαμε να υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

 

Η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας αφού ανέπτυξε όλα τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το δήμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η δημοτική  ομάδα του ΑΚΕΛ αντικρίζει τους προϋπολογισμούς για το 2020 ως εξής: Ψηφίζουμε υπέρ σε όλα τα κονδύλια που αφορούν τα εργασιακά θέματα και καταψηφίζουμε τον υπόλοιπο τακτικό προϋπολογισμό».    

 

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της πιο κάτω:

«Συζητούμε για ακόμα μια χρονιά τον προϋπολογισμό  του Δήμου , με την ελπίδα ότι ο τόπος μας θα δει καλύτερες μέρες, τόσο σε θέματα οικονομίας αλλά και στο μεγάλο ζήτημα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Οι συνθήκες που συζητούμε βέβαια είναι παρόμοιες με τις περσινές.  

Η πορεία λιτότητας της κυβέρνησης αποτελεί κατά μέτωπο επίθεση εναντία στο βιοτικό επίπεδο του λαού όπως αυτή  εκφράζετε μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης μέσα από την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα  με αποτέλεσμα να φέρει τον τόπο και τον λαό σε φοβερά οικονομικά αδιέξοδα.

Η τεράστιά μείωση της κρατικής χορηγίας

Η  υποβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και η λιτότητα  αποστερεί από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικούς πόρους και δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους δημότες.

Σήμερα παρακολουθούμε μια διαδικασία συζήτησης για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την οποία ακόμα κανένας με βεβαιότητα δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το τι περιλαμβάνει.

Για μας βέβαια ως ΑΚΕΛ, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για να μπορέσει η κάθε κοινωνία να αναπτυχθεί και να παράξει πραγματικό έργο προς όφελος των δημοτών της. Με αυτή την ελπίδα αναμένουμε την κατάθεση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, θα τοποθετηθεί.

Συγκεκριμένα έναντι των δαπανών του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.

Θα ήταν λάθος εάν δεν διαπιστώναμε την ελαφρώς βελτιωμένη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

Παράλληλα, θέλουμε να χαιρετίσουμε την σύναψη συμφωνίας με την ΑΗΚ για αλλαγή του οδικού φωτισμού με LED και την εξοικονόμηση που ο δήμος θα έχει στον τομέα αυτό.

Όλες οι πηγές εξόδων για την κοινωνική μας πολιτική  έχουμε υποχρέωση ειδικά στις μέρες μας όπως το ΣΚΕ και οι  παιδικές λέσχες να συνεχίσουμε να τις χορηγούμε.

Έχουμε υποχρέωση όμως με τον σωστό προγραμματισμό να αυξήσουμε τα έσοδα του δήμου.

Με την άμεση καταγραφή και παραχώρηση αδειών σκύλων.

Με την καταγραφή εάν  υπάρχουν μη καταχωρημένων υποστατικών.

Με την κατάλληλη υποδομή για αύξηση των πολιτικών γάμων, για τους οποίος θα πρέπει να επενδύσουμε κάποια ποσά, για την διαμόρφωση συγκεκριμένου χώρου, που μπορεί με μια καλή διαφημιστική προσπάθεια να μας αποδώσει αρκετό οικονομικό όφελος.

Με τις εισπράξεις καθυστερημένων υποχρεώσεων δημοτών σε όλα τα επίπεδα εισπράξεων, αλλά και με τα θέματα των ενστάσεων οι οποίες θεωρούμε ότι γίνονται ανεξέλεγκτα.

Για ακόμα μια φορά σαν ομάδα θεωρούμε απαράδεχτη την τακτική που ακολουθούμε για μείωση των ποσών η διαγραφών τόσου αυξημένου αριθμού ενστάσεων.

 

Πρέπει παράλληλα να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην καθαριότητα του δήμου σε αρκετές περιοχές. Το πάρκο της βαθκιάς έχει γίνει χώρος αφόδευσης σκυλιών , τέρμα της οδού Αρκαδίου έγινε σκυβαλλότοπος, όπως και άλλες περιοχές του δήμου, οι δρόμοι στον κυκλικό κόμβο είναι μονίμως ακάθαρτοι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καθαριότητα που είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής όλων μας.

 

Συνάδελφοι,

To δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε καταβολή των καθυστερημένων υποχρεώσεων μας προς το ταμείο συντάξεως των υπαλλήλων μας ποσόν το οποίο ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ. Εάν αυτό δεν προχωρήσει θα μείνουμε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι έναντι του προσωπικού μας ιδιαίτερα σήμερα που προχωρούμε σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Κάθε χρόνο συζητούμε την αξιοποίηση  προγραμμάτων και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  πράγμα που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήσαμε σχεδόν καθόλου.  

 

Η διαδημοτική συνεργασία με τον δήμο Ύψωνα σε θέματα τροχονομίας είναι μια πρωτοποριακή πράξη η οποία διαφάνηκε ότι  μας αποφέρει οικονομικό όφελος αλλά ιδιαίτερα, ασφάλεια στους δρόμους του δήμου μας, αυτή η συνεργασία τελευταία έχει μειωθεί και θα πρέπει να βρούμε τρόπους συνέχισης της ή ακόμα και με άλλους δήμους. Τονίζουμε ότι τις ώρες αιχμής δημιουργείτε κυκλοφοριακό χάος, στη Λεωφόρο Μακαρίου, και ιδιαίτερα με την νησίδα έκτρωμα που κατασκευάστηκε. Να ζητήσουμε από το κράτος την έγκριση θέσης άμεσα ενός τροχονόμου για να επιλύσουμε το πρόβλημα.

 

Κύριε Δήμαρχε, δημοτικοί σύμβουλοι,

Η επιβολή στους δημότες μας από το 2019  άμεσης φορολογίας ως ομάδα του ΑΚΕΛ συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι θα πλήττει το κάθε νοικοκυριό χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολίτων μας. 

Παράλληλα ζητούμε ενημέρωση για την λειτουργία του ΟΕΔΑ νοουμένου ότι οι δημότες πληρώνουν αυξημένες φορολογίες χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσον αυτό λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί. Εξ όσον γνωρίζουμε η κατάσταση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Καθοριστικό για την ομάδα του ΑΚΕΛ σε σχέση με το πώς αντικρίζουμε τους προϋπολογισμούς είναι επίσης και η κατάργηση της συμφωνίας υπουργείου παιδείας με το Καλογεροπούλιο Ίδρυμα και κατ’ επέκταση με τον δήμο. Σαν ΑΚΕΛ διαφωνήσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την απόφαση της πλειοψηφίας του συμβουλίου, και την θεωρούμε ξεπούλημα ενός μεγάλου κεφαλαίου που είχαν πετύχει προηγούμενοι αιρετοί του δήμου μας και κάποιοι αποφάσισαν εν μία νυχτί να ξεπουληθεί, κάποιοι δέχτηκαν τις χαϊδευτικές απειλές του υπουργού για μονομερή κατάργηση με το ίδρυμα, και τέλος χάρισαν μια συμφωνία που εφ όρου ζωής θα πλήρωνε το κράτος. Βεβαίως, η διαφωνία μας αυτή επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο  νοουμένου οι πρώτες 300 χιλιάδες που πήραμε μπήκαν στα έξοδα αντί να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, όπως ήταν και η εισήγηση της πλειοψηφίας.

Ευελπιστούμε ότι για το 2020 δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Παράλληλα,

Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στην καλύτερη οργάνωση και εκσυγχρονισμό της δημοτικής μηχανής και ιδιαίτερα στην αύξηση της παραγωγικότητας με την όσον το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού,

Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω θα πρέπει η πολιτική της εξοικονόμησης κονδυλίων να συνεχιστεί και το 2020. Από όλες τις επιτροπές και σε όλα τα επίπεδα.

Να συνεχίσουμε να  χρησιμοποιούμε τα δικά μας σχήματα στην πραγματοποιήσει των στόχων τόσον για τον πολιτισμό όσον και για την νεολαία.

Ιδιαιτέρα για αυτά τα θέματα θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί γιατί τόσον ο πολιτισμός όσον και η νεολαία είναι σημαντικά κομμάτια για την ανάπτυξη  της κοινωνίας μας. 

Κ. Δήμαρχε

Είμαστε κάθετοι ότι ο απόλυτος έλεγχος όλων των θεμάτων είναι επιβεβλημένος τόσον από πλευράς τμηματαρχών όσον και της εκτελεστικής εξουσίας του δήμου.

 συνάδελφοι,

Παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της  αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου όπως ακριβώς ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος μας. θα πρέπει να τονίσουμε ότι και εδώ η κρίση επηρεάζει αυτήν την πολιτική.                                                                                    

Θεωρούμε ότι οποιονδήποτε κονδύλι για το 2020 υπάρχει για αναπτυξιακά έργα θα πρέπει να καταβληθεί για επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων όχι μόνο στους κύριους δρόμους αλλά και στις γειτονιές του δήμου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση σε ότι αφορά τον τομέα αυτό και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης του δήμου με έξοδο προς τον αυτοκινητόδρομο από την οδό Κωστή Παλαμά για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ πιεστικοί αλλά και στον πυρήνα του κέντρου.

Στόχος μας σαν ΑΚΕΛ είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας γι’ αυτό ταχτήκαμε να υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η δημοτική  ομάδα του ΑΚΕΛ αντικρύζει τους προϋπολογισμούς για το 2020 ως εξής.

Ψηφίζουμε υπέρ σε όλα τα κονδύλια που αφορούν τα εργασιακά θέματα και  καταψηφίσουμε τον υπόλοιπο τακτικό προϋπολογισμό.                                    

Κλείνοντας την τοποθέτηση μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους για την όσον μπορούσαμε καλύτερη συνεργασία . Τον Δήμαρχο και τις άλλες δημοτικές ομάδες. Ευχαριστούμε  τον εκτελών χρέη Δημοτικού Γραμματέα και Μηχανικό του Δήμου ,την Δημοτική Ταμία και την Ανώτερη υγειονομικό επιθεωρητή και βεβαίως την κ. Αγγέλα. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλη την Δημοτική Υπηρεσία.

Ευχαριστώ.

 

Διαβάστηκε 858 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top