Μετονομασία 10ου Δημοτικού Χαλκούτσας σε «Γρηγόρης Αυξεντίου» , Εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου, Ευστάθιου Γρηγορίου

 


 

Τις εντυπώσεις έκλεψε η θεατρική διασκευή του περίφημου «Αποχαιρετισμού» του Γιάννη Ρίτσου, την Παρασκευή 4 Μαΐου, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκούτσας, στη Μέσα Γειτονιά.

 

Το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, γνωστού και ως «ποιητή της Ρωμιοσύνης», παρουσιάστηκε επί σκηνής αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ηρωισμού και της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

Ο Ρίτσος, γνωστός πολύ πέρα από τα σύνορα του Ελληνισμού, εμπνεύστηκε τον «Αποχαιρετισμό» μετά από τη μεγάλη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά. Το ποίημα αποτελεί ένα θεατρικό μονόλογο που εστιάζει στις τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου, αναπολώντας και αναστοχαζόμενος την ζωή που έζησε αλλά και εκείνη που δε θα ζούσε, αφού σε λίγο επρόκειτο να θυσιαστεί.

 

Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, Ευστάθιος Γρηγορίου σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως, «η μεταποίηση του συγκεκριμένου έργου σε θεατρική έκφραση αποτελεί μια ευφυή ιδέα, και πραγματικά όσοι συνέβαλαν σε αυτό είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων».

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Συνεχίζοντας τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο ο μακροσκελής «Αποχαιρετισμός» καθίσταται έτσι πιο ελκυστικός και ο θεατής μπορεί πιο εύκολα να διεισδύσει στο βίωμα και την ένταση του ποιητή, όπως αυτή προέκυψε από τη μεγάλη θυσία.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό, είναι η συμβολή και μέσω της τέχνης του θεάτρου, στην ανάδειξη της φιλοπατρίας, της πίστης στον Ελληνισμό, της αυτοθυσίας, και του χρέους, έτσι όπως μοναδικά τα ενσάρκωσε καιόμενος και τα διδάσκει εσαεί ο οικουμενικός Γρηγόρης Αυξεντίου.

 

Ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι το σχολείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η παράσταση, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκούτσας, βρίσκεται στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου και όπως αποκάλυψε, έχει ήδη καταθέσει εισηγήσεις στη Σχολική Εφορεία Μέσα Γειτονιάς, όπως το σχολείο να μετονομαστεί σε «Γρηγόρης Αυξεντίου».

 

Διαβάστηκε 693 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top