Τα «Λεμέσια», είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του Δήμου Λεμεσού και πραγματοποιούνται για 21 συναπτά έτη. Φέτος, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού», τίτλο που κατέκτησε η Λεμεσός ανάμεσα σε δεκάδες άλλες υποψήφιες πόλεις της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού Λοΐζος Μαυρουδής μίλησε στην "Λ" για τα «Λεμέσια», τη σημασία τους για την πόλη, τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, τον μαζικό αθλητισμό αλλά και τη δική του αξιολόγηση, κατά το πόσο ωφελήθηκε η Λεμεσός από τον τίτλο «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού». 
 

Πότε ξεκίνησαν τα Λεμέσια και ποια ήταν η αφορμή;

Η διοργάνωση έχει ξεκινήσει εδώ και 21 χρόνια, με αφετηρία τον αγώνα δρόμου προς τιμήν του αείμνηστου δασκάλου Μάριου Αγαθαγγέλου. Tότε, για να τιμήσουν τη μνήμη του, διοργάνωσαν έναν αγώνα δρόμου, με πρωτοστάτη τον γυμναστή Άθω Ξενοφώντος, ο οποίος έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια στα Λεμέσια. Από τότε, προστεθήκαν ακόμα 4 - 5 αθλήματα τα οποία λάμβαναν χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Τα τελευταία τρία χρόνια κατορθώσαμε την επιμήκυνση του θεσμού, με ολόχρονες αθλητικές διοργανώσεις. 


Ποια αθλήματα περιλαμβάνονται;
Υπάρχουν πολλά αθλήματα γι’ αυτό θα σας πω μερικά. Αγώνας δρόμου, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, ποδηλατικός γύρος, πυγμαχία, Breakdance, skateboard, ρυθμική γυμναστική, κολύμβηση και άλλα.

 

Υπάρχει κάποια χρέωση για τη συμμετοχή; Ποιες ηλικίες λαμβάνουν μέρος; 
Σχεδόν όλοι οι αγώνες είναι δωρεάν, πέραν από τον Μαραθώνιο και τον αγώνα δρόμου του Μάριου Αγαθαγγέλου, που το μικρό αντίτιμο που θα καταβληθεί από τους συμμετέχοντες θα δοθεί για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα φέτος αποφασίστηκε πως θα δοθεί στο ίδρυμα «Μικροί Ήρωες». Οι ηλικίες ποικίλουν, δικαιούνται να συμμετέχουν από 5 ετών. 


Ποια η σημασία του θεσμού για την πόλη; 
Ο αθλητισμός ενώνει, είναι υγεία, και τα Λεμέσια είναι μια ευκαιρία να ξεκολλήσει ο κόσμος από τις πολυθρόνες. Θέλουμε τον κόσμο μας να είναι δραστήριος και να επιμορφώνεται σε θέματα αθλητισμού. Με χαροποιεί αφάνταστα γιατί οι Λεμεσιανοί συμμετέχουν μαζικά και αυτό μας δίνει την όρεξη και προσπαθούμε να κάνουμε και περισσότερα πράγματα. Η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Αθλητικού Γραφείου του δήμου. 


Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη φετινή «ιδιαίτερη» διοργάνωση; 
Φέτος, αντιλαμβάνεστε ότι η διοργάνωση λόγω της κατάστασης είναι κάπως «κουτσουρεμένη». Όλος ο προγραμματισμός που έγινε από τον περασμένο Γενάρη, έχει ανατραπεί λόγω κορωνοϊού. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις και κάποια αθλήματα που λόγω της φύσης τους, ήταν δύσκολο να διεξαχθούν. Εμείς όμως παρόλες τις αντιξοότητες δεν τα παρατάμε και δεν αφήσαμε την προσπάθειά μας να χαθεί εντελώς.

 

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής πόλης Αθλητισμού επεκτάθηκε για το 2021. Κάνοντας μια ανασκόπηση, θεωρείτε πως πετύχατε τους στόχους σας;

Δυστυχώς «χάσαμε» και τη χρονιά της ανάδειξης της Λεμεσού, σε Ευρωπαϊκή Πόλης Αθλητισμού, το 2020, λόγω της πανδημίας, αλλά και τη φετινή. Τους μεγάλους μας στόχους δεν τους διεκπεραιώσαμε, όπως π.χ οι συνεργασίες με άλλες χώρες, αφού τα μέτρα δεν επέτρεπαν να έρθουν στην Κύπρο και ούτε εμείς να πάμε στο εξωτερικό. Θέλαμε να κάνουμε πρωτοποριακά πράγματα αλλά ακυρώθηκαν. Παραδείγματος χάριν είχαμε στόχο να διοργανώσουμε αγώνες άλματος επί κοντό στην οδό Ανεξαρτησίας, το οποίο είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναδεί κανένας Κύπριος. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι που λόγω πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε ο τίτλος. Σε προηγούμενή σας συνέντευξη, μας είπατε ότι θέλετε να αναπτύξετε τον λαϊκό αθλητισμό στις γειτονιές. 
 

Πού βρίσκεται αυτή η πτυχή; 
Αυτά είναι κάτω, γραμμένα και τα προχωρούμε. Το γήπεδο του Αετού στον Άγιο Ιωάννη ολοκληρώθηκε. Επίσης έχουμε επιλέξει δέκα δημοτικά πάρκα σε διάφορες γειτονιές της Λεμεσού και θα βάλουμε όργανα γυμναστικής. Θα γίνουν «κυψέλες» λαϊκού αθλητισμού. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα στις συνοικίες. 


Ποια θα είναι η επόμενη εκδήλωση των Λεμεσίων;

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η πόλη της Λεμεσού μετατρέπεται σε έναν απέραντο ποδηλατόδρομο, όπου μικροί και μεγάλοι φίλοι του αθλήματος, θα διασχίσουν με τα δίκυκλα οχήματά τους, μια διαδρομή 10KM, που συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά της πόλης με το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσα. Η εκκίνηση του Ποδηλατικού Γύρου της Λεμεσού, θα δοθεί από το χώρο στάθμευσης του Εναερίου στις 9 το πρωί και στη μοναδική αυτή διαδρομή θα αγωνιστούν ποδηλατικές ομάδες και όμιλοι, αθλητικά σωματεία, καθώς και λάτρεις της ποδηλασίας κάθε ηλικίας, απ’ όλη την Κύπρο.
 

Διαβάστηκε 422 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top