Επιτόπια επίσκεψη στη Λεωφόρο Ομονοίας πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος συνοδευόμενος από τον επαρχιακό μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Θράσο Αφάμη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Χρίστο Παπαμιχαήλ. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης, όπου μετά την επιτόπια διαβούλευση απάντησαν μαζί σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Λεμεσός».


Κύριο θέμα της επίσκεψης του υπουργού στην Ομονοίας είναι η αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην ίσως πιο επικίνδυνη λεωφόρο της Λεμεσού. Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί αίτημα για κτιστή διαχωριστική νησίδα επί της Λεωφόρου Ομονοίας, ώστε να εξεταστεί απ
ό τον Κεντρικό Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών, που υπέβαλε την Τρίτη 31 Αυγούστου ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.


Δύο θανατηφόρα και δεκαπέντε σοβαρούς τραυματισμούς
Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι «επισκεφθήκαμε την Ομονοίας όπου είχαμε πρόσφατα ένα θανατηφόρο για να δούμε επί τόπου την κατάσταση, να συζητήσουμε λύσεις και προτάσεις για να ενισχύσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη συγκεκριμένη λεωφόρο. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είχαμε δεκαπέντε σοβαρούς τραυματισμούς στη συγκεκριμένη λεωφόρο από οδικές συγκρούσεις και δύο θανατηφόρα. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν ούτως ώστε να αποτρέψουμε και να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την παράνομη δεξιόστροφη στροφή που είναι και ο κύριος λόγος των οδικών συγκρούσεων στη συγκεκριμένη λεωφόρο».

omonoias-2

Πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη υπουργού Μεταφορών και δήμαρχου Λεμεσού

 

Κτιστή νησίδα, on street parking, νέα φώτα τροχαίας
Στη συνέχεια, μας τόνισε ότι «έχουν δοθεί οδηγίες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, πριν το τέλος του χρόνου, να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια και θα συμπεριλαμβάνει κτιστή νησίδα στη μέση, παρόδιους χώρους στάθμευσης, φώτα τροχαίας στις διάφορες διασταυρώσεις ή συμβολές». 
Η πρόταση, μόλις ολοκληρωθεί, θα σταλεί στον Δήμο Λεμεσού για τις δικές του απόψεις, με στόχο το πρώτο τρίμηνο του 2022 να ξεκινήσουν τα έργα στη Λεωφόρο Ομονοίας.

 

Δήμαρχος Λεμεσού: Θέλουμε επικαιροποίηση του σχεδιασμού της
«Όπως ξέρετε, η Λεωφόρος Ομονοίας είναι ένα πολεοδομικό έργο που χρονολογείται. Ο Δήμος Λεμεσού θέλει και ζητά την επικαιροποίηση του σχεδιασμού γιατί άλλαξαν τα κυκλοφοριακά δεδομένα, ο δρόμος εμπορικοποιήθηκε και τώρα έχει μια τεράστια κίνηση», τόνισε από πλευράς του ο δήμαρχος Λεμεσού.

 

Ο κ. Νικολαΐδης, στη συνέχεια χαιρέτισε την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του υπουργού για να γίνει ο σχεδιασμός αυτός «για να μπει μια τάξη σε έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Λεμεσού και ελπίζουμε αυτό να είναι η αρχή να συνεχίσουν και άλλοι δρόμοι της πόλης», προσθέτοντας ότι «η Λεμεσός είναι μια πόλη με τεράστια ανάπτυξη, αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα. Είχαμε πρόσφατα την ολοκλήρωση του Σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που μπορεί να μας δώσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα σε όλη την πόλη. Ελπίζω το έργο να προχωρήσει όπως έγινε και στην οδό Νίκου Παττίχη, για να έχουμε σύντομα και νησίδα και παρόδιους χώρους στάθμευσης και ό,τι άλλο χρειαστεί».

omonoias-1

Το πιο πάνω περιστατικό συνέβη την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών βρισκόταν στο σημείο

 

Τι προνοεί το ΣΒΑΚ για Ομονοίας

Σε ερώτηση μας για το τι προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού για την Ομονοίας, ο δήμαρχος μας απάντησε ότι «προνοεί αυτά που θέλουμε να κάνουμε τώρα με τον σχεδιασμό, με την αξιολόγηση των νέων κυκλοφοριακών δεδομένων, με τη δημιουργία παρόδιων χώρων στάθμευσης. Το ΣΒΑΚ ήρθε και επιβεβαίωσε και επιβεβαιώνει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πραγματικότητα, άρα θα προχωρήσουμε, ελπίζω να προχωρήσουμε σύντομα και με αυτές τις διευθετήσεις για αυτό τον πολύ σημαντικό δρόμο της Λεμεσού».

 

Μελέτη για δημιουργία ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Ομονοίας

«Η βασική αρχή είναι ότι, όπου μπορεί να γίνει ποδηλατόδρομος, θα γίνεται. Κυρίως στους καινούριους δρόμους. Εμείς ως Δήμος Λεμεσού θα το θέλαμε γι’ αυτό προσπαθούμε να το προωθήσουμε. Κάθε νέος δρόμος να έχει και πρόνοιες για εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εύκολο σε υφιστάμενους δρόμους», υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για τη δυνατότητα ή μη, εγκατάστασης ενός ποδηλατόδρομου στην Ομονοίας. Η μελέτη θα δείξει τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας ποδηλατόδρομος, οι ποδηλατοδιαδρομές επί του πεζοδρομίου ή η συμβίωση με τα αυτοκίνητα στο οδόστρωμα. Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε πόσο σημαντικό θα είναι τέτοιο ενδεχόμενο γιατί «αυτός ο δρόμος ενώνεται με τον ποδηλατόδρομο στον παράλληλο δρόμο, ο οποίος ενώνεται με τον Κάθετο Δρόμο και θα ενωθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο του Παραλιακού Δρόμου. Επίσης, οι δύο περιβαλλοντικές γειτονιές που γίνονται πίσω από την οδό Ομονοίας θα είναι εστίες ανάπτυξης και διασύνδεσης με ποδηλατόδρομους και ποδηλατοδιαδρομές».


Περισσότερα πλεονεκτήματα με την κατασκευή νησίδας
Ο επαρχιακός μηχανικός του Τμήματος Δημόσιων Έργων Θράσος Αφάμης, μας τόνισε πως τόσο το τμήμα του, όσο η αστυνομία, το Τμήμα Πολεοδομίας, καθώς και ο κεντρικός φορέας επίλυσης κυκλοφοριακών προβλημάτων, είναι υπέρμαχοι της κατασκευής κεντρικών νησίδων σε κύριους οδικούς άξονες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα με την κατασκευή τους, στα θέματα οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του οδικού δικτύου».


Παράλληλα, ανέφερε έγιναν ήδη νησίδες εντός της πόλης, ενώ μελετώνται αρκετοί δρόμοι και έχουν ετοιμαστεί σχέδια για νησίδες, παρκινγκ και μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης για την Κολωνακίου και Σπύρου Κυπριανού.
Καταλήγοντας, είπε πως «σχεδιάζουμε κάτι σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, ετοιμάζονται σχεδιασμοί και ακολούθως παιρνούν την έγκριση της αρμόδιας τοπικής αρχής».


Διαχωριστική νησίδα, εισηγείται και η Τροχαία Λεμεσού
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο της Τροχαίας Λεμεσού, υπαστυνόμο Αιμίλιο Καφά για το συγκεκριμένο ζήτημα, μας ανέφερε ότι εισηγήθηκαν όπως δημιουργηθεί διαχωριστική νησίδα, όπως και στη λεωφόρο Νίκου Παττίχη, ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Καφάς ανέφερε ότι με την κατασκευή της νησίδας θα σταματήσουν να υπάρχουν παρανομίες, όπως η στάθμευση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, το προσπέρασμα και οι δεξιόστροφες στροφές.

 

«Εμείς από την πλευρά μας ως Τροχαία Λεμεσού, καθημερινά διενεργούμε τροχονομικούς ελέγχους, γίνονται κάποιες καταγγελίες, αλλά το πρόβλημα θα αμβλυνθεί με τη δημιουργία νησίδας», μας δήλωσε ο κ. Καφάς.
 

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες συμμορφώνονται στις υποδείξεις της τροχαίας, ο υπεύθυνος του τμήματος σημείωσε ότι οι πλείστοι οδηγοί ανταποκρίνονται, δυστυχώς όμως όπως είπε, υπάρχουν και οι παρεκκλίσεις, «κάτι που αποτελεί πρόβλημα, διότι κάποιος ο οποίος κάνει έστω και μια παρανομία, είναι πιθανόν να προκαλέσει κάποιο δυστύχημα, είτε σοβαρό είτε θανατηφόρο», πρόσθεσε.
 

Διαβάστηκε 1286 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top