Μετά την εκλογή του Νίκου Σύκα ως βουλευτή, ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης εκλέχθηκε αντιδήμαρχος Λεμεσού. Σε συνέντευξή του στη «Λ» αναφέρεται στα προβλήματα της πόλης μας, αλλά και το όραμα που πρέπει να έχουν όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν την πόλη, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου ή δημάρχου.


Η Λεμεσός, κατά γενική ομολογία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας. Ο δήμος ξεκίνησε την εκστρατεία για την «Καθαρή Λεμεσό» χωρίς πολλά αποτελέσματα.

Περιθώρια βελτίωσης πάντα θα υπάρχουν, σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του δήμου, πόσο μάλλον δε σε έναν από τους τομείς που είναι άμεσα συνυφασμένοι τόσο με το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών, όσο και με την εικόνα της πόλης. Αυτών λεχθέντων, οφείλω να αναφέρω ότι κατά την άποψή μου το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ελλιπής προσπάθεια ή οργάνωση ή στελέχωση ή εξοπλισμός από πλευράς του δήμου. Στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού υπηρετούν επαρκώς εξοπλισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται νυχθημερόν για να διατηρήσουν την πόλη σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας. Το βασικό πρόβλημα είναι η αδυναμία μας ως πολιτεία, και σε αυτό το ζήτημα, να δημιουργήσουμε συλλογική περιβαλλοντική συνείδηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας καθαρίζουν επιμελώς το σπίτι τους, ρυπαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους και διαμαρτύρονται για την εικόνα της πόλης. Ειδικότερα, παρατηρείται, μέχρι σήμερα, η απόθεση ογκωδών αντικειμένων από ασυνείδητους συμπολίτες μας σε διάφορα σημεία της πόλης με αποτέλεσμα η πόλη να παρουσιάζει, σε αυτά τα σημεία, θλιβερή εικόνα. Ναι, ο Δήμος Λεμεσού αντιμετωπίζει διαχρονικά αδυναμία στην αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και κανονισμών προς αποτροπή της ρύπανσης της πόλης από ασυνείδητους συμπολίτες μας και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα.

 

Το 2021 μιλάμε ακόμα για «ξεχασμένη Λεμεσό» και χάσμα μεταξύ συνοικιών και «βιτρίνας» του παραλιακού πάρκου. Γιατί δεν έκλεισε αυτό το χάσμα; Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;
Δε συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό ως «βιτρίνας» των έργων κοινής ωφελείας που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό. Το δημόσιο, αυτό δηλαδή που ανήκει σε όλους και προορίζεται για όλους, Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο του Μόλου, με τους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, παιχνιδότοπους, χώρους εστίασης, αποβάθρες και χώρους πρασίνου, δεν είναι βιτρίνα, είναι η ουσία. Είναι η πραγματική μετουσίωση της πιο σημαντικής υποχρέωσης της τοπικής αρχής, αυτής δηλαδή της ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, όλων των πολιτών, σε πράξη. Από την άλλη, αναγνωρίζω ότι η έντονη ανάπτυξη που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα στις συνοικίες. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι, ως δήμος, δεν έχουμε μεγάλη ευχέρεια παρέμβασης ως προς το πού επιλέγει ένας ιδιώτης να επενδύσει. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε όμως από την πλευρά μας είναι η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ανάπτυξη των συνοικιών, εκεί και όπου είναι εφικτό, μέσα από την ανάπλαση ή δημιουργία χώρων πρασίνου, την επέκταση ποδηλατοδρόμων, την αποκέντρωση και γενικά τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Λεμεσού υλοποιεί ήδη, αλλά και δρομολογεί πολύ σύντομα, την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις στις δυτικές συνοικίες του αστικού κέντρου με προϋπολογισμό €22 εκατομμυρίων και η δημιουργία περιβαλλοντικών γειτονιών με προϋπολογισμό €12 εκατομμυρίων.

xaralampidis-2


Όσον αφορά το παραλιακό πάρκο υπάρχουν έντονα παράπονα για σπασμένα παγκάκια, έλλειψη καθαριότητας, απεριποίητο πράσινο, ασυντήρητες ή/και κατεστραμμένες υποδομές εδώ και χρόνια. Από την άλλην ο ποδηλατόδρομος χρησιμοποιείται και από πεζούς ανεξέλεγκτα. Πώς θα λύσετε τα πιο πάνω ζητήματα;

Η άποψη μου είναι κάπως διαφορετική. Βρίσκομαι στο πάρκο καθημερινά και οφείλω να πω ότι ναι, μεν, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εικόνας, κυρίως σε ότι αφορά το πράσινο, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όπως την περιγράφετε. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο πολυσύχναστη περιοχή της πόλης μας, θεωρώ ότι οι φθορές που παρατηρούνται δεν είναι τέτοιας έκτασης.
Επαναλαμβάνω, όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Προς τούτο, έχω καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για καθορισμό προσώπου από την υπηρεσία του δήμου ως «επιστάτη» ή «διαχειριστή» ή «συντονιστή» ή «διευθυντή» του πάρκου. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να στεγάζεται επαγγελματικά στο πάρκο (όπως η κοινοτική αστυνομία που έχει το δικό της «σπιτάκι»/γραφείο) και θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό της τάξης και ασφάλειας και της άμεσης αντιμετώπισης ζημιών και φυσικών φθορών και ευρύτερα της συντήρησης του χώρου.
Για τα ζητήματα ασφαλείας έχω εισηγηθεί την ύπαρξη αισθητής συνεχούς παρουσίας σε ώρες αιχμής τουλάχιστον δύο ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας, οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένους όρους εντολής (π.χ. αποτροπή ζημιών, αποτροπή ρύπανσης, απαγόρευση χρήσης των ποδηλάτων από ενήλικες επί του πεζοδρόμου, απαγόρευση χρήσης του ποδηλατόδρομου από πεζούς, απαγόρευση χρήσης των παιχνιδιών για ΑμεΑ από παιδάκια που δεν είναι ΑμεΑ, απαγόρευση της διέλευσης επικίνδυνων σκύλων, κ.ο.κ) οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, εκεί και όπου χρειάζεται, θα μπορούν να επιβάλουν την τάξη και να καλλιεργήσουν σταδιακά έναν «κώδικα» λειτουργίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των χρηστών του πάρκου.


Ποιο είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον Δήμο;

Το διακύβευμα είναι να πάρουμε τη Λεμεσό ακόμα πιο μπροστά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται, όπως είπα και πιο πάνω, να επιλέξουμε εκείνη την προσωπικότητα στη δημαρχία της πόλης αλλά και εκείνους τους ανθρώπους που θα υπηρετήσουν ως δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα έχουν μακροχρόνιο όραμα. Όραμα για μια Λεμεσό που θα εφαρμόζει την ισορροπημένη ανάπτυξη. Όραμα για μια πόλη όπου το παραλιακό της, κυρίως αλλά όχι μόνο, μέτωπο θα αποτελεί την καρδιά της τουριστικής δραστηριότητας, μια μεγάλη περιοχή θα αποτελεί την τεχνόπολη μέσα στην ευρύτερη πόλη, το ιστορικό μας κέντρο θα είναι αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο με χώρους πολιτισμού, βιβλιοθήκες, χώρους ψυχαγωγίας και πράσινες γειτονίες στις οποίες οι συμπολίτες μας θα χαίρονται να ζουν. Και όλες αυτές οι περιοχές να είναι συνδεδεμένες με ένα ευέλικτο και γρήγορο οδικό δίκτυο που θα δίνει την ευχέρεια να το διανύσεις χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη, που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά όλες τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που θα προσφέρουν στους πολίτες υπηρεσίες υψηλής αξίας, σε όλους τους τομείς. Οφείλουμε λοιπόν να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν μια Λεμεσό πόλο έλξης και σημαντικό προορισμό για τον προσβάσιμο τουρισμό ΑμεΑ. Μια Λεμεσό ελκυστική για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, με μειωμένη γραφειοκρατία, με λογικά τέλη. Μια σύγχρονη, λειτουργική και πρωτοπόρα Ευρωπαϊκή πόλη.

xaralampidis

 

 Ο χώρος πρασίνου στην Εκάλη, βόρεια του Αγίου Αρσενίου, χρήζει βελτίωσης και αναβάθμισης. Ποιες ενέργειες θα κάνετε; Επίσης, υπάρχει πρόταση για μετατροπή του σε χώρο στάθμευσης. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση; Ναι, όχι και γιατί.

Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς επιβάλλονται δύο διευκρινίσεις. Ο χώρος πρασίνου στην Εκάλη, βόρεια του Αγίου Αρσενίου δεν είναι επίσημα χώρος πρασίνου. Επίσης, ουδεμία επίσημη πρόταση υπάρχει για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε χώρο στάθμευσης. Αν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση τότε θα το συζητήσουμε. Η άποψή μου είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος καλό θα ήταν να μετατραπεί σε πάρκο για παιδιά, χωρίς καμία επιβάρυνση ή και αποψίλωση του υφιστάμενου πρασίνου. Αν κάτι μας έχουν διδάξει οι καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου καιρού είναι την ανεκτίμητη αξία του πρασίνου, τόσο για την υγεία μας όσο και για την ποιότητα ζωής μας.

 

Έχετε πρόθεση να θέσετε υποψηφιότητα για τις δημαρχιακές εκλογές ή δεν σας ενδιαφέρει αυτό το πόστο;

Οποιεσδήποτε αποφάσεις λάβω, θα τις λάβω αφού πρώτα διαβουλευθώ με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και έχοντας ως μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της. 

Διαβάστηκε 885 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top