Προκηρύχθηκε το Αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της πόλης.

 


Το αναμενόμενο εδώ και πολλά χρόνια Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού προκηρύχθηκε από το ΣΑΛΑ και παρουσιάστηκε δημόσια στο κοινό της Λεμεσού από τον πρόεδρο του ΣΑΛΑ, δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, και τον γενικό διευθυντή, Γιάννη Τσουλόφτα, στο Εμπορικό Κέντρο ΑΓΟΡΑ, στο κέντρο της Λεμεσού.

antiplimmirika2


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, μέλη και στελέχη του Συμβουλίου, κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών της πόλης μας, και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

 


Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και έκθεση ιστορικών φωτογραφιών από πλημμύρες που ταλαιπώρησαν την πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια  και προβλήθηκε το  Χρονογράφημα του ΡΙΚ για την ιστορία των πλημμυρών στο Κέντρο της Λεμεσού καθώς και σύντομο φιλμάκι του ΣΑΛΑ σχετικό με το έργο.

 


Τι προνοεί το έργο;
Για το αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού μίλησε στο Lemesos Tv ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλόφτας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως στόχος του έργου είναι να προστατεύσει από τις πλημμύρες την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και τη σημαντικότερη εμπορική οδό της πόλης, την Οδό Ανεξαρτησίας. 

 


Μιλώντας στην εκπομπή «Το Θέμα», ο κ. Τσουλόφτας δήλωσε πως η γεωμορφολογία του εδάφους και ο τρόπος που είναι πολεοδομικά δομημένη η Λεμεσός, με κύριες οδικές αρτηρίες να ξεκινούν από τις βορειότερες περιοχές και να κατηφορίζουν νοτιότερα προς το κέντρο της πόλης, οδηγούν μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού στο ιστορικό κέντρο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και στην περιοχή της εμπορικής Οδού Ανεξαρτησίας οι οποίες εύκολα πλημμυρίζουν.

 


 «Με το έργο αυτό, κλείνει το μεγάλο κενό της ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και εμπορευόμενους του κέντρου της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε. 

 


Το Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού, προνοεί την κατασκευή τριών μεγάλων οχετών ομβρίων, συνολικού μήκους πέραν των τεσσάρων χιλιομέτρων, για διοχέτευση του βρόχινου νερού προς την κοίτη του Ποταμού Γαρύλλη, έτσι ώστε να  φράσσεται η πορεία του νερού προς το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσουλόφτας.

 

 
Μεγάλη η δυσκολία του 
Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛΑ υπογράμμισε, δε, πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο αφού περιλαμβάνει εκτεταμένες εκσκαφές σε συνολικά 27 οδούς στο κέντρο της πόλης, πολλές από τις οποίες είναι κύριες οδοί με πυκνή τροχαία κίνηση και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και κάτω από τις οποίες υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και υπόγεια δίκτυα, όπως το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού, της CYTA, το δίκτυο υδροδότησης του κέντρου της πόλης και το δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛΑ. 

 


«Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από το ΣΑΛΑ έτσι ώστε να υπάρξει ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας προς τους περίοικους και τους διερχόμενους, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του δικτύου», τόνισε ο κ. Τσουλόφτας.

 


Όπως είπε, λόγω της σημαντικότητας του έργου αυτού και της αδήριτης ανάγκης για μείωση της διάρκειας των εκσκαφών σε κύριες εμπορικές οδούς, και της συνεπαγόμενης οχληρίας και ταλαιπωρίας προς τα επηρεαζόμενα παρόδια υποστατικά, οι Όροι του Διαγωνισμού έχουν μια σημαντική καινοτομία, εφόσον καθορίζουν στενά χρονικά περιθώρια για εργασίες σε συγκεκριμένες εμπορικές οδούς, που ουσιαστικά επιβάλλουν στον εργολάβο την εργασία με εκτεταμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ και κατά τα σαββατοκύριακα. 

 Προστασία αρχαιοτήτων
Ο κ. Τσουλόφτας συνέχισε λέγοντας μας ότι οι εκσκαφές θα γίνουν σε μια αρχαιολογικά ευαίσθητη περιοχή και γι’ αυτό όπως είπε, «προνοείται η εργοδότηση Αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για προστασία και τάχιστη αξιολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων, έτσι ώστε και οι αρχαιότητες μας να προστατεύονται και οι εργασίες να συνεχίζονται απρόσκοπτα».

 


Θα κοστίσει €7 εκατομμύρια
Όπως μας επεξήγησε ο γενικός διευθυντής, το όλο έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ και προκηρύχτηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας στις 16 Ιουνίου 2021, ενώ όπως είπε, τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει καθοριστεί η 2α Αυγούστου 2021.
«Εκτός απροόπτου, η σύμβαση για το κατασκευαστικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021 και οι εργασίες προγραμματίζεται να διαρκέσουν 20 μήνες», συμπλήρωσε.


 

 


Σε εξέλιξη

Να υπενθυμίσουμε ότι πέραν του αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου της Λεμεσού, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο της μείζονος Λεμεσού, ένα έργο αξίας πέραν των €20 εκατομμυρίων, που εκτείνεται σε πέντε δήμους της Λεμεσού, και προνοεί κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου Ομβρίων συνολικού μήκους πέραν των 20 χιλιομέτρων.
Όπως είχε αναφέρει στην παρουσίαση του έργου ο πρόεδρος του ΣΑΛΑ και δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, είναι σε εξέλιξη:
• Το αντιπλημμυρικό έργο της μείζονος Λεμεσού, ένα έργο αξίας πέραν των €16 εκατομμυρίων, το οποίο εκτείνεται και στους πέντε δήμους που εντάσσονται στα όρια του ΣΑΛΑ και αφορά κυρίως τις βόρειες αστικές περιοχές. Η υλοποίηση του έργου αυτού άρχισε φέτος και οι κατασκευαστικές εργασίες εξελίσσονται ομαλά. 
• Η εκτροπή του Ποταμού της Αγίας Φύλας στον Ποταμό Γαρύλλη, μέσω δύο τεράστιων ορθογωνικών οχετών, κατά μήκος της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη. Ένα έργο εκτιμώμενης αξίας περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, του οποίου ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας και η κατασκευή θα γίνει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο της κατασκευής της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη. Ως προς τούτο το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στη βάση των οποίων το έργο ολοκληρώνεται περί το τέλος του 2023. Παρακολουθούμε στενά την πρόοδο του έργου αυτού και ελπίζουμε το ΤΔΕ να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό.  
• Δύο λίμνες κατακράτησης και ανάσχεσης όμβριων, μία στον Άγιο Αθανάσιο και μία στην Αγία Φύλα, που στόχο έχουν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν στην πόλη μετά από έντονες μπόρες και να τα αφήνουν να εκτονώνονται ελεγχόμενα και σταδιακά για να μπορούν να απορροφώνται από τα υφιστάμενα συστήματα ομβρίων. Οι λίμνες κατακράτησης εντάσσονται στα συστήματα αειφόρου διαχείρισης ομβρίων, στα οποία το ΣΑΛΑ πρωτοπορεί. 
Με την ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί ήδη το ΣΑΛΑ αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στο μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών που ταλαιπωρούν τη Λεμεσό εδώ και πολλούς αιώνες.

 

 

Διαβάστηκε 1665 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top