O Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος ACUA που στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος συγκέντρωσης παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας και παραγωγής κομπόστ, εντός του αστικού ιστού, πραγματοποίησε διαδικτυακή ημερίδα με τους συνεργαζόμενους φορείς.

 

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ως επικεφαλής εταίρος, οι διδυμοποιημένοι με τον Δήμο Λεμεσού, Δήμοι Ηρακλείου και  Ρόδου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έδωσαν το «ιντερνετικό» του παρών.

 

Η ανακοίνωση της τοπικής αρχής, αναφέρει πως στόχος του προγράμματος, είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό, με επίκεντρο χώρους μαζικής εστίασης, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας τους και παραγωγής κόμποστ στο χώρο λειτουργίας τους.

 

«Για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό, κυρίως σε αστικούς δήμους προτείνεται η εγκατάσταση Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών,  δηλαδή αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση», συμπληρώνεται.

2118729083027682530800429983219730133743985n

Ο Δήμος Λεμεσού κατόπιν μελέτης, επέλεξε ως σημεία εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (ΑΜΚ), χώρους εστίασης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο του Μόλου, όπου μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο κομπόστ. Επιπρόσθετα, τα σημεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Δημόσιο Κήπο, όπου και πάλι μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο προϊόν.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, τόνισε ότι «τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικά  για τον Δήμο Λεμεσού όπως και για όλους τους πολίτες και η ανάγκη επίλυσής τους είναι επιτακτική».

 

«Η ανακύκλωση αποτελεί μία από τις βασικές περιβαλλοντικές δράσεις που καλούμαστε να εμπεδώσουμε, ενώ η κομποστοποίηση αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία εύκολα μπορεί να συμμετάσχει κάποιος και να βάλει το δικό του λιθαράκι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας», επισήμανε.

 

Να σημειώσουμε πως την ημερίδα χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου «Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος», Κώστας Βαρδαβάς.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικά διάρκεια 30 μηνών, αλλά λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία δόθηκε παράταση ακόμη 14 μηνών, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι πιλοτικές δράσεις.

 

Σε εκπομπή του Lemesos Tv, βρέθηκε ο πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού, Χάρης Τρίκκης για να μας μιλήσει για το θέμα.

 

Όπως σημείωσε ο ίδιος είμαστε ακόμη πολύ μακριά από έναν πραγματικά «πράσινο» δήμο, παρ’ όλα αυτά όλοι προσπαθούν για το καλύτερο και με κάθε ευκαιρία που δίνεται την εκμεταλλεύονται, ώστε να αξιοποιούν προγράμματα και δράσεις. « Η Λεμεσός είναι μία πόλη με τρομερές ανάγκες πράσινου, βελτίωσης κουλτούρας και λήψης πολιτικών, ώστε να συνθέσουμε έναν «πράσινο» δήμο. Είμαστε ακόμη πολύ πίσω, αλλά πραγματικά προσπαθούμε για το καλύτερο με μικρά βήματα, ώστε να φτάσουμε κοντά σε αυτό που όλοι επιθυμούμε», σημείωσε.

Capture

Ο Δήμος Λεμεσού κατόπιν διαβούλευσης και μελέτης σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, επέλεξε ως σημεία εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών, χώρους εστίασης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο του Μόλου, δηλαδή έναν κοντά στο Red Cafe, έναν στο Yellow Cafe και ακόμη έναν πλησίον του συγκροτήματος εστιατορίων Χαρουπόμυλου Λανίτη. Το παραγόμενο προϊόν συλλέγεται από το Τμήμα Πρασίνου και διοχετεύεται στον Δημόσιο Κήπο. «Πρόκειται για μηχανήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και όσοι τα χρησιμοποιούν τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης. Οι κομποστοποιητές βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο και για να εισέλθουν οι χρήστες, χρειάζονται κάρτες εισόδου, οι οποίες δόθηκαν στους υπάλληλους των παρακείμενων εστιατορίων», μας εξήγησε.

 

Τέλος, επισήμανε ότι το πρόγραμμα ανέδειξε αρκε τά συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν και να δοθούν από το Δήμο Λεμεσού στη δημοσιότητα, «έτσι ώστε να μπορεί και κάποιος ιδιώτης βλέποντας τα καλά αυτής της τεχνολογίας να τη χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του, με σκοπό και να μειώσει τα απόβλητα του αλλά και τους λογαριασμούς του, ενώ ταυτόχρονα θα έχει έσοδα από το παραγόμενο υλικό που βγάζει».

 

Διαβάστηκε 695 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top