Τελετή εγκαινίων για τρία σημαντικά έργα της πόλης μας πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός τόνισε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελεί τα εγκαίνια τριών ακόμη συγχρηματοδοτούμενων έργων του Δήμου Λεμεσού, συνολικού προϋπολογισμού €3.690.000, τα οποία βελτιώνουν, όπως είπε, την ελκυστικότητα της περιοχής, αλλά κυρίως αναβαθμίζουν την ποιότητας ζωής των κατοίκων, και όχι μόνο.

 

Τα έργα αυτά – η Πλατεία Αναγέννησης, ο Πράσινος Περίπατος σε Θρησκευτικά, Ιστορικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία, και η Ανάπλαση Όψεων στην Περιοχή του Πράσινου Περίπατου – εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, και συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λεμεσού.

 

Ο κ. Νουρής τόνισε πως «αναντίλεκτα, η Λεμεσός συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αξιοποιεί με κάθε τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συγχρηματοδότηση έργων, τα οποία επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στις περιοχές παρέμβασης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων».

plateia-anagennisis-4

Η «πλατεία Αναγέννησης» εντάσσεται στο έργο της ανάπλασης 4 πλατειών, συνολικού κόστους €2.4 εκ. Οι άλλες τρεις πλατείες είναι η Πλατεία Τίτη Κουδουνάρη, η Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων και η Πλατεία Μιχάλη Κακογιάννη (Συντάγματος).

 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την ανάπλαση των τεσσάρων πλατειών είναι πολλαπλά και σημαντικά. «Πρώτα απ’ όλα οι πλατείες θα αποτελέσουν χώρους κοινωνικής συναναστροφής των κατοίκων της περιοχής, και ιδιαίτερα της νεολαίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, η αναβάθμιση των δημόσιων πλατειών θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής θα ενισχύσει την εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητά της», ανέφερε.

 

Η ανάπλαση της πλατείας περιλαμβάνει διάδρομους, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, χώρο εκδηλώσεων, ευκολίες ΑμεΑ, παιχνιδότοπο, όργανα γυμναστικής για ενήλικες, πράσινο, φωτισμό, χώρο στάθμευσης και άλλο εξοπλισμό. Το κατασκευαστικό κόστος το έργου ανήλθε στις €520.000 πλέον ΦΠΑ.

 

Το δεύτερο έργο που εγκαινιάστηκε ήταν ο «Πράσινος Περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής». Ξεκινάει και συνδέει την περιοχή Κέντρου Πόλης, το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, τη Μαρίνα Λεμεσού και το Παλιό Λιμάνι και περνά μέσα απ’ όλα τα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής, τα οποία όπου χρειαζόταν ανακαινίσθηκαν. Τα απαράμιλλα αρχιτεκτονικά, ιστορικά αλλά και θρησκευτικά μνημεία, (χριστιανικά και μουσουλμανικά) της περιοχής αναδεικνύονται με τον περίπατο αυτό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα πολυπολιτισμικά ίχνη της ιστορίας της περιοχής διά μέσου των αιώνων. Η όλη διαδρομή έχει δεντροφυτευθεί με είδη από την τοπική χλωρίδα και έχει φωτιστεί με νέας τεχνολογίας φωτισμό που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, τμήμα του οδικού δικτύου της πορείας έχει ανακατασκευαστεί με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ανακατασκευή οδοστρώματος, διαμόρφωση πλατεμάτων, προσβάσεις σε ΑμεΑ, διαβάσεις, υπογειοποιήσεις υπηρεσιών, τοπιοτεχνήσεις και άλλο αστικό εξοπλισμό. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανήλθε στα €1.630.000 πλέον ΦΠΑ.

plateia-anagennisis-2

Η «Ανάπλαση όψεων στην περιοχή παρέμβασης» ήταν το τρίτο έργο, όπου έγιναν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να γίνει ελκυστικότερη. Το έργο εκτελέστηκε σε δύο φάσεις συνολικού προϋπολογισμού  €750.000 πλέον ΦΠΑ.

 

Επιπρόσθετα δήλωσε πως, «τα 3 έργα που εγκαινιάσαμε σήμερα, αποτελούν μέρος πέραν των 40 έργων συνολικού προϋπολογισμού €120 εκατ. που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία 4½ χρόνια ή βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης. Το 2021 ξεκινούν 16 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού €18 εκατ. Τα πλείστα από αυτά αφορούν έργα στις συνοικίες της Λεμεσού. Ο μεγάλος στόχος μας για αναβάθμιση των συνοικιών έχει αρχίσει να υλοποιείται».

Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση της Μισιαούλη & Καβάζογλου

Παρ’ όλα αυτά, τα εγκαίνια εξελίχθηκαν σε άκρως επεισοδιακά, αφού μερίδα καταστηματαρχών και επιχειρηματιών της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση στην αποπεράτωση του συγκεκριμένου δρόμου.

 

Στάθηκαν με πανό διαμαρτυρίας που ανέγραφαν «Νικολαΐδης – ο Δήμαρχος της καταστροφής» και «Δήμαρχε κοπιάστε στη διαλυμένη Μισιαούλη και Καβάζογλου για εγκαίνια» και στάθηκαν στην περίμετρο της εκδήλωσης. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το συμβόλαιο του εργολάβου, το έργο θα έπρεπε να είχε αποπερατωθεί στις 30 Ιουνίου.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας με τους διαμαρτυρόμενους τόνισε πως θα πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες των προσφορών των έργων, που παραμένουν αναχρονιστικές.

dimarxosdiamartyriakat

Ο κ. Νικολαΐδης απευθυνόμενος προς τους διαμαρτυρόμενους, τους ευχαρίστησε για τον τίτλο του «Δημάρχου της καταστροφής», το οποίο είπε πως αποδέχεται. «Πράγματι, είμαι ο Δήμαρχος της καταστροφής γιατί ανέλαβα τη δημαρχεία για να καταστρέψω παλιές νοοτροπίες, να καταστρέψω κατεστημένα, να καταστρέψω αδιαφάνειες, να καταστρέψω την έλλειψη χρηστής διοίκησης και να κτίσω καινούργια. Για να κτίσεις, πρέπει να καταστρέψεις, γι’ αυτό είμαι λοιπόν ο δήμαρχος της καταστροφής», υπογράμμισε.

 

Ο δήμος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισήμανε πως λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στα εργοτάξια λόγω της πανδημίας, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων αποφάσισε να δώσει δικαίωμα παράτασης σε όλα τα συμβόλαια δημόσιων έργων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το έργο ανάπλασης της Μισιαούλη και Καβάζογλου θα παραδοθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου 2021 και κάλεσε όλους να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή.

Διαβάστηκε 649 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top