Ο βουλευτής Λεμεσού και επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού με άρθρο του στη τοπική εφημερίδα της πόλης μας τονίζει ότι η Λεμεσός δικαιούται να προσβλέπει και να προσδοκά ένα καλύτερο και αναβαθμισμένο σε ποιότητα σύστημα υγείας. «Στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓΕΣΥ), η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπ. Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥΠΥ) χρειάζεται να ανταποκριθούν στις μείζονας σημασίας απαιτήσεις και προκλήσεις για την Δημόσια Υγεία. Αργήσαμε πολύ και ήδη τα προβλήματα δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις. Χρειάζονται αποφάσεις ζωής» αναφέρει. 
 
Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του:
 
Καταρχήν, σημειώνω μια εγγενή αδυναμία που αφορά την διοίκηση και διακυβέρνηση των Δημόσιων νοσηλευτηρίων που επηρεάζουν ιδιαίτερα την περιφέρεια Λεμεσού και Πάφου. Είναι φύσει αδύνατο ένας εκτελεστικός Διευθυντής να έχει την απόλυτη ευθύνη από τη Λεμεσό μέχρι την Πόλη- Χρυσοχούς. Αναφέρω τα Επαρχιακά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, το Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Λινόπετρας, το Νοσοκομείο Κυπερούντας, το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, φτάνοντας μέχρι και το Νοσοκομείο της ακριτικής Τηλλυρίας και του Πύργου. Μπορούμε να προσθέσουμε και τα Αγροτικά Υγειονομικά Κέντρα. 
Εκ των πραγμάτων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής φυσιολογικά θα πρέπει να διανύει πολλά χιλιόμετρα για την άσκηση της Διοίκησης και εποπτείας του και οι δυσκολίες είναι φυσιολογικά σύνθετες και πιεστικές. Απουσιάζει μια δομή διεύθυνσης, που να περιλαμβάνει ένα αναπληρωτή διευθυντή και σίγουρα διοικητική ευθύνη. Για το σκοπό αυτό, επιβάλλεται άμεσα να δοθεί λύση, σύγχρονη και αποτελεσματική για την ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. 
Πέραν αυτών ειδικά για τα Δημόσια νοσηλευτήρια της Λεμεσού χρειάζονται να ληφθούν αποφάσεις χτες. Ποιο συγκεκριμένα :
1. Το Νέο Νοσοκομείο Λεμεσού αναμένει εδώ και καιρό την επέκταση του. Αναφέρω ότι εδώ και χρόνια παραμένουν στα συρτάρια, τα σχέδια που ετοίμασαν ειδικοί Νοσοκομειολόγοι  για το Νοσοκομείο Λεμεσού. Στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ όλα αυτά έπρεπε να προβλεφθούν. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε. Έχουμε εγγράψει το θέμα κατ επανάληψη στην αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Διαπιστώσαμε τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα των κυβερνώντων. Απουσιάζει παντελώς το όραμα και ο σχεδιασμός. Σήμερα το Νοσοκομείο Λεμεσού έπρεπε να αποτελεί τη ραχοκολιά του ΓΕΣΥ, τη ναυαρχίδα της Δημόσιας Υγείας στη Λεμεσό. Δυστυχώς παραμένει ξεδοντιασμένο αλλά την ίδια ώρα όρθιο, χάρις στην υπερπροσπάθεια και την φιλοτιμία των Επαγγελματιών Υγείας και όλου του Παραιατρικού προσωπικού.
2. Η επέκταση του Νοσοκομείου Λεμεσού ή έστω μέρος αυτού, αποτελεί λαϊκή απαίτηση και αναγκαιότητα ζωής. Τονίζω ιδιαιτέρως την ανάγκη νέας μονάδας Αιμοκάθαρσης, καθώς και την δημιουργία 20 κλινών μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σοβαρές βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν στην Καρδιολογική Κλινική και την Καρδιοχειρουργική. 
3. Ο εξοπλισμός αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία των Νοσηλευτηρίων. Ειδικότερα χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα οι υποσχέσεις που μας έχουν δώσει για την τοποθέτηση Αξονικού Τομογράφου, MRI κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τον Ιούνιο. Το ίδιο σε ότι αφορά τον Ακτινογράφο και Σπινθιρογράφο. Οι πολλές πιέσεις μας έχουν αποδώσει, παρόλες τις καθυστερήσεις και την γραφειοκρατία. 
4. Τονίζω ιδιαιτέρως την ανάγκη για στελέχωση σε Επαγγελματίες Υγείας, σε όλες τις Νοσοκομειακές μονάδες, Λεμεσό, Κυπερούντα ιδιαίτερα με Πνευμονολόγους γιατρούς, στο Ιατρικό Κέντρο Λινόπετρας με ενδοκρινολόγο και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στο Παλαιό Νοσοκομείο που εκκρεμεί το θέμα του ανελκυστήρα και η στελέχωση του. Ειδικότερα όμως για το παλαιό Νοσοκομείο χρειάζεται η ενεργοποίηση αποφάσεων για το μέλλον του, το οποίο θα επενδυθεί ως δεύτερος πόλος του ΤΕΠΑΚ. Δεν μπορεί να διαιωνίζονται οι μιζέριες. Και αν θα πάρει χρόνο, γιατί δεν αξιοποιείται ένας όροφος για την δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Αποκατάστασης; 
5. Επιπρόσθετα χρειάζεται σχεδιασμός ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αναλώσιμων και Τεχνολογικού εξοπλισμού. Δεν γίνεται να αναγκάζουμε ασθενείς να μεταφέρουν σεντόνια ή μαξιλάρια από το σπίτι τους. 
Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω ότι τα Δημόσια Νοσηλευτήρια της Λεμεσού και οι πολίτες τους απαιτούν ισονομία και ισοπολιτεία, δίκαιη μεταχείριση. Η διαιώνιση των προβλημάτων μόνο ζημιά δημιουργεί. 
Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, τις πιέσεις μας, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις για ένα ισχυρό σύστημα υγείας στην υπηρεσία του λαού και ειδικότερα των ασθενών. 
Διαβάστηκε 288 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top