Την απάντησή του στις ευθύνες που του επιρρίπτει ο Νίκος Νικολαΐδης, έδωσε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Λεμεσός» ο τέως δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου. Σημείωσε πως στα 10 χρόνια της θητείας του, έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά έργα μικρής και μεγάλης εμβέλειας, σε όλες ανεξαίρετα τις συνοικίες της πόλης τονίζοντας πως «πρώτη φορά σε δήμο έγιναν τόσα έργα αποχέτευσης ομβρίων, στη βάση του Master Plan που ετοιμάστηκε το 2005».

 

Ο κ. Χρίστου είπε πως η επίλυση του προβλήματος ώστε τα νερά  από τις βόρειες συνοικίες να μην φτάνουν στο κέντρο, ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και πρέπει να εντατικοποιηθεί με την υλοποίηση πρόσθετων έργων.

 

Αν δεν μεσολαβούσε η οικονομική κρίση, η  παγοποίηση των έργων, η οικονομική κρίση και το κούρεμα των χρημάτων του ΣΑΛΑ, αυτά τα έργα θα είχαν ήδη γίνει, πριν το 2016.

 

Σε σχέση με τα έργα αποχέτευσης ομβρίων, που έγιναν στα 10 χρόνια της θητείας του,  μας ανέφερε τα ακόλουθα:

 • Μεγάλος υπόγειος αγωγός όμβριων κάτω από τον Κάθετο δρόμο. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ενέργειες της τότε Δημοτικής Αρχής, η οποία προσκάλεσε στην Λεμεσό τον Επίτροπο κ. Γιοχάνες Χανς να δει επιτόπου το πρόβλημα.
 • Λίμνη κατακράτησης όμβριων δίπλα από τον Κάθετο δρόμο.
 • Αγωγός για τα όμβρια της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής.
 • Αγωγός για τα όμβρια της δυτικής περιοχής Ζακακίου.
 • Αγωγός όμβριων στην 1ης Απριλίου (Αγία Φύλα).
 • Οχετοί και φρεάτια περισυλλογής στις οδούς Σαρανταπόρου, Ιοκάστης, Θερμιών.
 • Το ίδιο στις οδούς Ιανού και Ουτρίλλο.
 • Έργα όμβριων νότια του Τσιρείου Σταδίου, βόρεια του Πανεπιστημίου Frederick.
 • Αγωγοί παροχέτευσης όμβριων του υπεραστικού στην περιοχή του Συνοικισμού Καψάλου.
 • Νέα γέφυρα για διευκόλυνση της ροής του ποταμού, μεταξύ οδών Δημοκρατίας και Τερέζας Χ”Παύλου.
 • Νέα γέφυρα και οχετός όμβριων στο δυτικό άκρο της Ευαγόρα Λανίτη, στον ποταμό Αγίας Φύλας.
 • Αναχώματα με ογκόλιθους σε τρία σημεία στον ποταμό Αγίας Φύλας και δημιουργία λιμνών κατακράτησης.
 • Νέος διπλός υπόγειος αγωγός που αποκατέστησε την ροή όμβριων της ιστορικής κοίτης του Γαρύλλη, από το Ίδρυμα Παναγίδη (βόρεια της Λεωφόρου Μακαρίου) μέχρι το γεφύρι των Τεσσάρων Φαναριών.
 • Υπερδιπλασιασμός της διατομής των αγωγών όμβριων του παραλιακού, από τον Εναέριο μέχρι το Crowne Plaza.
 • Λάκκοι κατακράτησης όμβριων στην Τζιαμούδα και στην διασταύρωση Ειρήνης - Ναυαρίνου.  
 • Έργα μικρότερης εμβέλειας που έγιναν κυρίως στις συνοικίες Αγίας Φύλας, Εκάλης,  Ομονοίας, Άγιου Σπυρίδωνα, Αγίου Νικόλα και Αγίας Ζώνης, αντιμετωπίζοντας τοπικά προβλήματα των δημοτών. 

Συνεχίζοντας την εκτίμηση του, ο τέως δήμαρχος δήλωσε πως «εκεί που δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ήταν στην πλατεία Κάστρου και σε κάποιες παρόδους της Αγίου Ανδρέου για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το επίπεδο της θάλασσας που είναι ψηλό.  Δεύτερον, όταν επιχειρήθηκε να μεγαλώσει ο αγωγός των ομβρίων που περνά κάτω από την πλατεία του Κάστρου, εντοπίστηκαν αρχαιότητες τόσο μπροστά από το Κάστρο όσο και στην οδό Ειρήνης που καταλήγει στον παραλιακό. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψε να γίνουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις γιατί οι αρχαιότητες ανάγονται στο 13ο αιώνα, την εποχή της Φραγκοκρατίας και ήθελαν να τις προστατεύσουν για μελλοντικές έρευνες.  Επομένως πρέπει να εμποδίσουμε τα νερά να καταλήγουν εκεί».

 

Ερωτώμενος γιατί οι χώροι στάθμευσης του Μόλου μετατρέπονται σε «πισίνες» κάθε φορά που βρέχει, ο κ. Χρίστου μας απάντησε ότι αυτό γίνεται, εν μέρει λόγω του επιπέδου της θάλασσας,  η οποία στην κακοκαιρία μπαίνει  μαζί με άμμο και βότσαλα μέσα στους αγωγούς. Ακόμη ένας λόγος για την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι στους χώρους στάθμευσης καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νερού που έρχονται από τους βορειότερους δρόμους. Οπότε  το ζήτημα δεν είναι στα πάρκινγκ, αλλά στην αναχαίτιση των νερών βορειότερα. Μια λύση προσωρινή είναι όταν προαναγγέλλεται κακοκαιρία να κλείνουν οι χώροι στάθμευσης. Διερωτήθηκε όμως, «τέσσερα χρόνια τώρα γιατί δεν διόρθωσαν τις υποτιθέμενες ατέλειες οι σημερινοί επικριτές;». 

 

Όσον αφορά το «κούρεμα», ο κ. Χρίστου μας υπενθύμισε πως εξαιτίας του χάθηκε  χρηματοδότηση €30 εκ., η οποία προοριζόταν για έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε πως από το 2011 ακυρώθηκαν όλα τα μεγάλα έργα αποχέτευσης υπερτοπικής σημασίας, στα οποία  η κυβέρνηση είχε συνεισφορά 75%- 80%. Όπως μας ανέλυσε, «το 2013 είχαμε, ως ΣΑΛΑ εξασφαλίσει από τράπεζες της Ευρώπης δάνειο €30 εκ. το οποίο θα αξιοποιούσαμε για τα έργα της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου και Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού,  της Αγίας Φύλας, και άλλα που είχαν στόχο την ανακοπή και παροχέτευση προς τους ποταμούς των  ομβρίων, για ανακούφιση του κέντρου της πόλης. Αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση τα κούρεψε, οπότε αναγκαστήκαμε να αποπληρώνουμε εκείνο το δάνειο και να κάνουμε καινούργιο, πάλι €30 εκ., ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα. Το 2015 όταν άρχισε να υποχωρεί η κρίση πήγαμε στην κυβέρνηση και ζητήσαμε όπως αρχίσουν τα έργα, τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν, απειλούνται ζωές και περιουσίες. Μας απάντησαν ότι δεν είχαν λεφτά για να βάλουν το δικό τους μερίδιο και αναγκαστήκαμε, άκουσον – άκουσον και τους δανείσαμε το μερίδιό τους. Αυτά έγιναν για να δεήσει το Υπουργείο Οικονομικών να συναινέσει στην δρομολόγηση των έργων που ορισμένα ήταν ήδη προσφοροδοτημένα.  Από αυτές όμως όλες τις απαράδεκτες αποφάσεις, αναβολές και καθυστερήσεις χάθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια.

 

Σχετικά με το έργο της οδού Ναυαρίνου που γίνεται λόγος, μας ανέφερε πως η διαδρομή του και τα βασικά χαρακτηριστικά, σχεδιάστηκαν το 2015. «Αυτή τη στιγμή, 4 χρόνια μετά, ακόμα ασχολούνται με τις κατασκευαστικές πτυχές του έργου. Φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή για αυτό;».

 

«Θέλω να τονίσω - μας είπε - ότι όσα έργα αναφέρονται τον τελευταίο καιρό σε ανακοινώσεις του Δήμου και του ΣΑΛΑ - δεκαεπτά συνολικά τον αριθμό – στους Δήμους Λεμεσού, Κάτω Πολεμιδιών και Γερμασόγειας, περιλαμβανομένων αυτών νοτιοδυτικά του Τσιρείου στην περιοχή της Χαβούζας (οδοί Βασιλέως Κωνσταντίνου, Κορώνης, Ιαπέτου, κ.λ.π.), βορειότερα του υπεραστικού στην περιοχή Αγίας Φύλας και Εκάλης, νότια του στρατοπέδου, οι δύο μεγάλες λίμνες κατακράτησης, στην Αγία Φύλα και στον Άγιο Αθανάσιο και ο τετραγωνικός οχετός στην Ευαγόρα Λανίτη, δρομολογήθηκαν, σχεδιάστηκαν και ορισμένα ήταν έτοιμα για προκήρυξη προσφορών κατά  την προηγούμενη πενταετία πριν αναλάβει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί πριν 4 – 5 χρόνια.  Ποιος ευθύνεται για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση».

 

Τέλος, ο κ. Χρίστου δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει πως έχει ως αρχή του να μην σχολιάζει θέματα που αφορούν τη δημαρχία είτε τη δική του είτε τις προηγούμενες, «γιατί πιστεύω ότι ο καθένας έκανε ότι μπορούσε. Αυτοί που βρίσκονται τώρα στην καρέκλα πρέπει να συγκεντρωθούν και να κάνουν ό,τι πιστεύουν ότι είναι το σωστό. Το να δείχνουν τους προηγούμενους δεν φανερώνει πολιτικό πολιτισμό, αλλά ούτε και ευθύνη ενώπιον των προβλημάτων». 

Διαβάστηκε 2403 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top