Χ. Νέστορος / Πολίτης

Στο κτήριο της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας στην οδό Γλάδστωνος μετακινείται μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λεμεσό. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού και ικανοποιήθηκε μετά το πράσινο φως που άναψε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα το ΚΕΠ θα καταλάβει το ισόγειο, ενώ στους ορόφους θα λειτουργήσουν γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στον «Π» η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Λένια Ορφανίδου, η μετακίνηση του ΚΕΠ κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς σήμερα λειτουργεί σε ακατάλληλο κτήριο στον παραλιακό. Στόχος ήταν η εξεύρεση ενός σύγχρονου κτηρίου, σε καταλληλότερο σημείο της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες. Εξάλλου, κατ’ επανάληψη διατυπώνονται παράπονα από πολίτες για πρόβλημα πρόσβασης στον χώρο, που βρίσκεται σε μια περιοχή με λίγες θέσεις στάθμευσης. Και μπορεί τα πρώην επαρχιακά γραφεία της Συνεργατικής να είναι πιο σύγχρονα, ωστόσο περίοικοι στην περιοχή του Πενταδρόμου, όπου θα μετακινηθεί το ΚΕΠ, εκφράζουν ανησυχίες ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα τροχαίας κίνησης, καθώς ήδη η περιοχή είναι κορεσμένη κυκλοφοριακά και οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης ανύπαρκτοι.

Εκτός από το κτήριο στην οδό Γλάδστωνος το Υπουργικό άναψε το πράσινο φως για την παραχώρηση του ακινήτου του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού δίπλα από το δημαρχείο, στο ΤΕΠΑΚ. Το ακίνητο, που αποτελούσε το αρχικό κτήριο διοίκησης του ΣΤΛ, είχε παραχωρηθεί ήδη με μίσθωση 35 χρόνων στο ΤΕΠΑΚ, έναντι χαμηλού ενοικίου. Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός, όλοι οι διαθέσιμοι χώροι από τον πρώτο μέχρι τον τέταρτο όροφο χρησιμοποιούνται πλήρως. Στο ισόγειο, όπου λειτουργούσε υποκατάστημα του Συνεργατισμού, θα στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα τον Ιούλιο ξεκίνησε η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου Δράκος επί της οδού Σωκράτους, το οποίο θα συνδεθεί μέσω στοάς με καινούργια προσθήκη στην οδό Αθηνών. Η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου στην Αθηνών έχει ήδη αρχίσει. Το συγκρότημα, το οποίο αναμένεται να αποπερατωθεί σε τρία χρόνια, θα στεγάσει έξι κοινές αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία διοικητικού προσωπικού. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται και η προκήρυξη προσφορών για την αποκατάσταση του αρχοντικού Μέλπως Πηλαβάκη στην οδό Ειρήνης, με την κατασκευή νέας προσθήκης στο πίσω μέρος του διατηρητέου, για τη στέγαση της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Το συγκρότημα Καλών Τεχνών και o β’ πόλος

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του κτηρίου Κατσουνωτού διπλά από την πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ, στη θέση του οποίου θα ανεγερθούν εργαστήρια ζωγραφικής και νέων μέσων της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ στο κτήριο Τσεριώτη, στο οποίο στεγάζεται από πέρσι η σχολή, θα προστεθούν δύο ακόμη όροφοι. Για τα δύο αυτά έργα, υπέδειξε ο κ. Αναγιωτός, οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την παραχώρηση του γειτονικού κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του κέντρου Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου. Το κτήριο είχε απαλλοτριωθεί το 2006, ωστόσο ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στο δικαστήριο αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου και αξιώνοντας επιπλέον αποζημίωση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με την υπόθεση να τελεσιδικεί πρόσφατα υπέρ του. Ταυτόχρονα, το πανεπιστήμιο δρομολογεί τις διαδικασίες προκειμένου, μετά την απελευθέρωση από τα παραπήγματα της έκτασης εμβαδού 18 χιλ. τ.μ. που του παραχωρήθηκε πέρσι πίσω από το Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίηση του χώρου. Πρόκειται για τον λεγόμενο β’ πόλο ανάπτυξης του πανεπιστημίου. Τους προσεχείς μήνες, όπως αποκάλυψε στον «Π» ο πρύτανης, το ΤΕΠΑΚ θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο θα στεγάζει τη Σχολή Επιστημών Υγείας και πολύ πιθανόν ακόμη μία σχολή. Το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί το κτήριο να είναι έτοιμο σε μια πενταετία.

 

 

Πηγή: Πολίτης

Διαβάστηκε 3916 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top