Χ. Νέστορος / Πολίτης

 

Τη χαμένη του αίγλη θα ξαναβρεί το διατηρητέο αρχοντικό Παυλίδη στον παραλιακό δρόμο, δίπλα από τον δημοτικό κήπο Λεμεσού, το οποίο αποκαθίσταται για να φιλοξενήσει γραφειακούς χώρους μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας. Οι εργασίες στο νεοκλασικό, το οποίο παρέμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Οι ιδιοκτήτες του, απόγονοί του γνωστού γιατρού της Λεμεσού, εξασφάλισαν οικοδομική άδεια και συναίνεση για επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αποκατάσταση του κτηρίου και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων, σε γραφειακούς. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήριο που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες χρήσεις, υπέδειξε στον «Π» αρμόδιος λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, ενώ η γειτνίασή του με τη μεγάλη εμπορική ανάπτυξη Limassol Neo, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα πολυώροφα κτήρια, αναμένεται να του προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Π», ο αρχιτέκτονας και ερευνητής Τάσος Ανδρέου το αρχοντικό ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Γιώργο Παυλίδη και αργότερα κατοίκησε σε αυτό για χρόνια, ο γιος του, ο ακτινολόγος Κύρος Παυλίδης με την οικογένειά του. Είναι αδιαμφισβήτητα, υπέδειξε ο κ. Ανδρέου, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κτήρια της εποχής του στη Λεμεσό, ελεύθερα τοποθετημένο στο οικόπεδο και περιτριγυρισμένο από κήπους. Μετά από τον θάνατο του γνωστού ακτινολόγου και της συζύγου του Αθηνούλας, πριν από μια δεκαετία περίπου, το αρχοντικό παρέμεινε άδειο. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σημειώνει ο Τάσος Ανδρέου, ήταν η πλούσια επίπλωση που υπήρχε στο εσωτερικό του. Πρόκειται για ένα από τα μόλις έξι διατηρητέα κτήρια που διασώζονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, τα υπόλοιπα πέντε είναι το παλιό μητροπολιτικό μέγαρο (λέσχης, ένωσης), το ξενοδοχείο Κοντινεντάλ, το αρχοντικό Καραγεωργιάδη, το αρχοντικό του πρόξενου Παπαδοπούλου και η οικία Υπατίας Παυλίδη, σήμερα Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού.

 

Πηγή:Πολίτης

Διαβάστηκε 9295 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top