Με μηνύματα αλληλοσεβασμού και συνύπαρξης μεταξύ των δημοτών της,  η Λεμεσός γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με δραστηριότητες, στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης.

 

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Δήμο Λεμεσού, το Europe Direct Λεμεσού και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

 

Διάφορα περίπτερα πρεσβειών ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονταν στον χώρο για να ενημερώσουν το κοινό και πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ παράλληλα υπήρχαν δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, παιδικές χορωδίες και νεανικές μπάντες.

 

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Anna Olsson Vrang, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, τέλεσαν  τα εγκαίνια της διπλής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Σουηδοί μπαμπάδες και Κύπριοι μπαμπάδες».

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες του Σουηδού φωτογράφου Johan Bävman, όπου παρουσιάζει την καθημερινότητα στο σπίτι νεαρών μπαμπάδων κατά την 6μηνη άδεια πατρότητας, που υιοθέτησε από το 1974 η Σουηδία. Επίσης, παρουσιάζονται 12 φωτογραφίες Κύπριων μπαμπάδων που διακρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Σουηδική Πρεσβεία.

 

Όπως ανέφερε κα. Vrang, σκοπός της έκθεσης είναι «να δείξουμε ότι η σύγχρονη πατρότητα συνεισφέρει στην ισότητα των φύλων στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία. Αυτοί είναι ευρωπαϊκοί στόχοι και αξίες και νομίζω πως είναι σωστό που το γιορτάζουμε σήμερα».

 

Ο κ.Κεττής καλωσόρισε όλους, εκ μέρους των διοργανωτών, στην «πιο ευρωπαϊκή πόλης της Κύπρου» ενώ τόνισε πως το ζήτημα της ισότητας των φύλων είναι εκ των θεμελιωδών αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

 

Με την σειρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως η έκθεση στέλνει ηχηρά μηνύματα, ότι ο ρόλος του πατέρα, η ισότητα των δυο φύλων και οι κοινωνικές παροχές για τους γονείς, ενώ υπέδειξε πως, ενώ από το 1974 η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που αντικατέστησε την 6μηνη μητρική άδεια με την γονική άδεια, η Κύπρος μόλις το 2017 εισήγαγε τη νομοθεσία για πατρική άδεια δυο εβδομάδων.

 

Οι εορτασμοί της Λεμεσού για την Ημέρα της Ευρώπης συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα στον Μόλο, από τον Δήμο Λεμεσού στο πλαίσιο του Προγράμματος Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος», το οποίο συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Η εκδήλωση της Κυριακής περιλάμβανε χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς από την Κύπρο και άλλες χώρες, μουσική από φιλαρμονικές της Λεμεσού, μουσικά συγκροτήματα, και άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστηκε 489 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top