Tην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και γενικότερα του ιστορικού πυρήνα της Αγίας Φύλας, προωθεί ο Δήμος Λεμεσού, προσβλέποντας η περιοχή να επανεύρει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. H αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, με στόχο να απλωθεί ισορροπημένα και δυναμικά η ανάπτυξη στη μείζονα περιφέρεια για να δώσει πνοή και χρώμα στις μεγάλες συνοικίες του δήμου.


 

Μια από τις μεγάλες συνοικίες της πόλης είναι η Αγία Φύλα, όπου ο δήμος μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο, επιδιώκει η περιοχή του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας να αποκαλύψει το νέο της πρόσωπο και συνάμα την αίγλη του ιστορικού και κοινωνικού της παρελθόντος.


Η προστασία, διατήρηση και προβολή της φυσιογνωμίας και της ιδιαίτερης ταυτότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αγίας Φύλας, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Σχεδίου Δράσης που ετοίμασε ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα υποδομής με την υλοποίηση των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι θα προσδώσουν μια ξεχωριστή αίγλη στην περιοχή.

 

Στόχος του δήμου με τα έργα ανάπλασης του παραδοσιακού κέντρου της Αγίας Φύλας, είναι ο επαναπροσδιορισμός του χώρου, η δημιουργία ενός χώρου που να αποτελέσει, ένα πόλο έλξης αστικών λειτουργιών, και να προσδώσει ταυτότητα στο κέντρο του οικισμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου. Ειδικότερα, επιδίωξη της τοπικής Αρχής είναι η ειδικού χαρακτήρα αυτή περιοχή της περιφέρειας Λεμεσού να καταστεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων που να ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης αστικής περιοχής.

 

Για το όλο έργο έχει εξασφαλισθεί κάθε δυνατή οικονομική ενίσχυση από τα ταμεία του κράτους. Ήδη εντός του 2019 προγραμματίζεται η έναρξη της Α φάσης του έργου της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Αγίας Φύλας.

 

Πρόκειται για ένα ώριμο έργο το οποίο παρέμεινε σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια και για την υλοποίησή του έχει περιληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς, δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «επιτέλους ήρθε ο καιρός να αναβαθμιστεί το παραδοσιακό κέντρο της Αγίας Φύλας».

 

Στα πλαίσια προώθησης του έργου o Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα Πολεοδομίας και με οίκο συμβούλων μελετητών προχώρησαν στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για ανάπλαση της κεντρικής περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, ώστε να πάρει εκείνη την εικόνα που οι τοπικοί παράγοντες από πολλά χρόνια ζητούσαν αλλά και απλοί δημότες επιθυμούν.

 

Στη μελέτη που ετοιμάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Σωκράτης Στρατής - Μαρία Χατζησωτηρίου & Riccardo Urbano» καθορίζονται με σαφήνεια μια σειρά από έργα που θα αναδείξουν αλλά και θα αναβαθμίσουν τον ευρύτερο χώρο του παραδοσιακού κέντρου της Αγίας Φύλας.

 

Τα υπό κατασκευή έργα που θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του ιερού ναού Παναγίας Xρυσαφυλιώτισσας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναμόρφωση με πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας, βελτίωση και εξωραϊσμό των προσόψεων όλων των παρακείμενων διατηρητέων κατοικιών, την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού. Επίσης περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δημιουργία χρήσεων οι οποίες θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης και μέτρα σωστότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής Αγίας Φύλας.

 

Ο πολυδιάστατος χώρος του ιστορικού πυρήνα της Αγίας Φύλας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευέλικτος και να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και στον χαρακτήρα του τόπου. H αναδιαμόρφωση του ιστορικού πυρήνα της Αγίας Φύλας θα γίνει με τη δημιουργία διαφόρων ειδών δημοσίων χώρων έτσι ώστε από τη μια να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ευρύτερη περιοχή Λεμεσού και από την άλλη να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του παραδοσιακού ιστού του οικισμού, ιδιαίτερα η κλίμακα του και η ποιότητα της καθημερινότητας. Οι δημόσιοι χώροι χωροθετούνται μέσα από μια στρατηγική διασποράς έτσι ώστε να εξυπηρετούν από τη μια τις ανάγκες των διαφόρων γειτονιών (για παράδειγμα πάνω και κάτω γειτονιά), και από την άλλη να ενθαρρύνουν την προσέλκυση νέων χρήσεων και νέων κατοίκων.

 

Νικολαϊδης: Θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής

Πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής που θα αλλάξει ριζικά την όλη εικόνα του παραδοσιακού οικισμού της Αγίας Φύλας, ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. Όπως τόνισε, η υλοποίηση του έργου θα προσδώσει μια νέα υπόσταση και μια νέα όψη, στην περιοχή Αγίας Φύλας, μιας περιοχής ξεχωριστής σημασίας με τα δεκάδες διατηρητέα, θα αναζωογονήσει γειτονιές και θα δημιουργήσει χώρους ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες απασχόλησης για τον ντόπιο πληθυσμό.


Mε το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεμεσού, στοχεύεται η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις συντήρησης, κυκλοφοριακής διαχείρισης, οργάνωσης και γενικότερα η διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής Αγίας Φύλας, αλλά ταυτόχρονα η λειτουργία νέων χρήσεων και υποδομών στην περιοχή, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής.

 

Διαμορφώνονται εκ νέου οι χώροι

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του όλου έργου, οι δημόσιοι χώροι διαμορφώνονται με διαφορετικούς τρόπους: με την εισαγωγή νέων δημόσιας ωφελείας χρήσεων που να απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό διαφόρων ηλικιών. Όπως υπαίθρια περιοδική αγορά, πολύκεντρο Νεολαίας, κέντρο για υποβοήθηση καθημερινής ζωής ηλικιωμένων ατόμων, ιατρείο, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, πάρκα και παιδότοποι, μικρά εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, χώροι αθλοπαιδιών, κινηματογράφος κ.α.

 

Με το σχέδιο καθορίζονται επίσης με σαφήνεια και αυστηρότητα τα μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης της περιοχής σε σχέση με τη βελτιώση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Ειδικότερα έχουν συμπεριληφθεί ειδικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής διακίνηση πεζών και ποδηλατιστών.

 

Συγκεκριμένα δημιουργούνται χώροι στάσης με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (πεζοί, ποδήλατα). Σε αυτούς τους χώρους παρέχονται οι σχετικές υποδομές (διευκολύνσεις) που θα ενθαρρύνουν δημόσιου χαρακτήρα δραστηριότητες (ξύλινες πλατφόρμες/σκηνές, οθόνες, κερκιδωτά πλατώματα, δημιουργία σκίασης από στέγαστρα και φυτεύσεις, κατασκευές για υπαίθρια αγορά).

 

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η διαμόρφωση κατωφλιού (σκαλιά, ράμπες) μπροστά από τις εισόδους των κατοικιών, η αναδιαμόρφωση με δευτερεύουσας σημασίας κατασκευές για αναρρίχηση φυτών για προστασία της ιδιωτικότητας, η παροχή μικρο-κατασκευών για υποστήριξη αναρριχητικών φυτών (γιασεμί), στα κατώφλια των κατοικιών της Αγίας Φύλας και η δημοσιοποίηση συλλογικής μνήμης σχετικά με την καθημερινότητα της Αγίας Φύλας.

 

Επίσης προτείνεται όπως το υφιστάμενο δίκτυο των βρυσών χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικροχώροι που στο δάπεδό τους να εγκιβωτίζονται γράμματα, λέξεις, φράσεις που φτιάχνουν προσωπικές ιστορίες που έχουν βιώσει οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας.

 

Πηγή: philenews.com

 

Διαβάστηκε 178 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top