Παραθέτω την ιστορία της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεμεσού η οποία στην ουσία απαντά στην εισήγηση των αγαπητών συναδέλφων Νίκου Σύκα, Μαριέλλας Αριστείδου και Άριστου Αριστείδου.

Η διαδικασία για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον Δήμο Λεμεσού ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 όταν επισκέφθηκα μαζί με τη Δημοτικό Γραμματέα και εκπροσώπους του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σύμφωνα με το τι μας ανέφερε ο τότε Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Αθηναίων κατά τη ξενάγησή μας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο το διαχειρίζεται η Carrefour. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε στην Carrefour ένα κατάστημα, το οποίο λειτουργεί σαν ένα από τα καταστήματα της Carrefour και διαθέτει όλα τα είδη που διαθέτει μια υπεραγορά εκτός από είδη πολυτελείας και αλκοόλ, με τη διαφορά ότι ανοίγει μόνο δύο φορές την εβδομάδα και οι πελάτες του είναι οι δικαιούχοι τους οποίους εγκρίνει ο Δήμος Αθηναίων.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν μόλις εγκριθούν μια κάρτα η οποία είναι πιστωμένη με συγκεκριμένο ποσό για κάθε μήνα και αυτό το ποσό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας και την οικονομική τους κατάσταση. Όταν λοιπόν επισκέπτονται το Κοινωνικό Παντοπωλείο παίρνουν τα ψώνια που θέλουν, πηγαίνουν στο ταμείο και η αξία τους αφαιρείται από την κάρτα. Και εννοείται ότι δικαιούνται μηνιαία ψώνια αξίας ίσης με το ποσό πίστωσης της κάρτας.

Με την επιστροφή μας στην Κύπρο, έθεσα την εισήγηση για τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον Δήμο Λεμεσού και ανέφερα ότι θα μπορούσαμε και εμείς να προσεγγίσουμε την Carrefour ή και άλλες υπεραγορές ώστε να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στην Αθήνα.

Μάλιστα είχα φέρει από τον Δήμο Αθηναίων και παρουσίασα τους Κανονισμούς Λειτουργίας του εκεί Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τότε πολλοί συνάδελφοι ήταν επιφυλακτικοί, ίσως δικαιολογημένα, επειδή δεν είχε δείξει τα δόντια της η οικονομική κρίση και πίστευαν ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα τύγχανε εκμετάλλευσης από επιτήδειους και από αλλοδαπούς οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτικός Γραμματέας στήριξαν από την αρχή αυτήν την εισήγηση.

Τελικά και μετά από επιμονή μου αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε.

Εν τω μεταξύ και προτού ακόμα μιλήσουμε με κάποια υπεραγορά είχε δημοσιευθεί από Μ.Μ.Ε ότι θα συνεργαστούμε με την Carrefour. Έτσι επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Χατζηαδάμου εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών και μετέφερε την επιθυμία των μελών του Συνδέσμου να αναλάβουν τη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Ακολούθησαν συναντήσεις, συνεδριάσεις, συζητήσεις, είχαμε φθάσει στο καλοκαίρι του 2010 όταν τους δώσαμε το σχέδιο της κάτοψης του κτιρίου για να μας έλεγαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ποιες αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν για να μπορεί να λειτουργήσει σαν υπεραγορά και τελικά τον Οκτώβριο του 2010 μας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η εξέλιξη μας ήρθε σαν κεραμίδα, όμως δεν τα βάλαμε κάτω. Συνεχίσαμε τις προσπάθειες.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ο Δήμαρχος έστειλε επιστολές σε όλες τις υπεραγορές συμπεριλαμβανομένης και της Carrefour για να δούμε ποια θα μπορούσε να βοηθήσει στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Εκτός από τις υπεραγορές αποταθήκαμε και σε προμηθευτές.

Οι μόνοι που μας είχαν απαντήσει ήταν το E & S ότι θα μας έδινε €500 προϊόντα τον μήνα, η Corina Snaks, η KEAN και τα μακαρόνια Θρίαμβος ότι θα μας έδιναν προϊόντα τους.

Εν τω μεταξύ επεξεργαστήκαμε τους Κανονισμούς Λειτουργίας και διαμορφώσαμε τους τελικούς οι οποίοι εγκρίθηκαν από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ευτυχώς οι λειτουργοί των προγραμμάτων "Ελεύθερα Χέρια" και "Κοινωνική Εργασία στο Δρόμο", Έφη Χαραλάμπους (Φιλόλογος) και Χριστίνα Τσιαμπαρτά (Κοινωνική Λειτουργός) εξέφρασαν την επιθυμία να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συντονιστήκαμε και με το Σώμα Εθελοντών του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λεμεσού και το Νοέμβριο του 2011 εγκαινιάσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, το οποίο έδωσε πακέτα στους πρώτους δικαιούχους στις 5 Δεκεμβρίου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού).

Η αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρή για να μπορεί να βρεθεί ανάδοχος επιχειρηματίας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Εξάλλου δυστυχώς αρκετές υπεραγορές ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Με λίγα λόγια ήδη έγινε προσπάθεια εξεύρεσης ανάδοχου χωρίς αποτέλεσμα και διερωτώμαι πως οι πιο παλιοί συνάδελφοι δε το θυμούνται.

Και αν με ρωτάται τώρα, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, προσωπικά προτιμώ που δεν υπάρχει ανάδοχος, γιατί μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου δώσαμε την ευκαιρία για προσφορά στον συνάνθρωπο από συνάνθρωπο, για ανάπτυξη της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, της αγάπης.

Μέρα με τη μέρα το Κοινωνικό Παντοπωλείο γίνεται γνωστό και όλο και περισσότεροι θέλουν να προσφέρουν. Τώρα δηλώνουν παρούσες και άλλες υπεραγορές όπως η Παπαντωνίου και η Άλφα Μέγα και άλλοι προμηθευτές οι οποίοι βοηθούν. Επίσης όλο και περισσότεροι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις για στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, βοηθώντας μας έτσι να γεμίζουμε τα ράφια.

Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις άτομα να προσφέρουν από το υστέρημά τους και να απολογούνται που δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα.

Είναι συγκινητικό να βλέπεις μικρά παιδιά και μαθητές να μαζεύουν προϊόντα και να μας τα παραδίδουν γνωρίζοντας ότι βοηθούν κάποιο άπορο συνάνθρωπό μας.

Είναι συγκινητικό να βλέπεις όλο και περισσότερους εθελοντές να έρχονται στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να βοηθήσουν στην ετοιμασία των πακέτων, στον έλεγχο των ημερομηνιών λήξης, στο συγύρισμα.

Είναι πραγματικά μαγικό το τι συμβαίνει μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και μόνο κάποιος που το ζει από κοντά και είναι μέρος του ενεργά μπορεί να το καταλάβει.

Σχετικά με τις υπόλοιπες εισηγήσεις των συγκεκριμένων συναδέλφων του ΔΗ.ΣΥ αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Η ζήτηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, όμως αυτό συμβαίνει σπάνια και λίγο ή πολύ όλοι οι δικαιούχοι καλύπτονται. Ας μη ξεχνούμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει το Κράτος και ιδιαίτερα τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Συνολικά βοηθήθηκαν 300 οικογένειες και σήμερα βοηθούνται περίπου 250 οικογένειες. Επιπλέον από αυτούς, βοηθήθηκαν έκτακτα αρκετές μητέρες μονογονιοί όταν τους έκοψαν το σχετικό επίδομα.

2. Τα κριτήρια παροχής βοήθειας καθορίζονται στους Κανονισμούς Λειτουργίας οι οποίοι εγκρίθηκαν από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Από πριν το καλοκαίρι ζήτησα από όλα τα Μέλη της Επιτροπής να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για ενδεχόμενη τροποποίηση των Κανονισμών αν νοιώθουν ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία εισήγηση έγινε.

Όλα όσα αναφέρονται στις εισηγήσεις των συγκεκριμένων συναδέλφων του ΔΗ.ΣΥ υπό τον τίτλο "Καθορισμός περαιτέρω κριτηρίων έγκρισης βοηθήματος" ήδη περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Λειτουργίας και σαν εισόδημα λαμβάνεται το ποσό που καθορίζει το Γραφείο Ευημερίας για τη χορήγηση δημοσίων βοηθημάτων.

3. Ο μηχανισμός διαχείρισης και αξιολόγησης των αιτήσεων είναι ικανοποιητικός αν λάβουμε υπόψη ότι δεν είχαμε ιδιαίτερα παράπονα και ότι όλα λειτουργούν σε εθελοντική βάση και πρέπει να λειτουργούν με ταχύτητα φωτός.

4. Ο αποθηκευτικός μας χώρος είναι περισσότερο από επαρκής. Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει εμβαδόν πέραν των 500τ.μ. και τουλάχιστον το μισό χρησιμοποιείται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όποιος το επισκεφθεί μπορεί να καταλάβει το μέγεθος και ότι είναι αρκετά μεγάλο.

5. Η συλλογή τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

(α) Από τους μόνιμους χορηγούς, εφόσον επικοινωνήσω μαζί τους όταν μας τελειώσουν τα είδη που μας προσφέρουν.

(β) Από τη διοργάνωση εκστρατειών και εκδηλώσεων τις οποίες συντονίζω προσωπικά και πραγματοποιούνται με τη βοήθεια και τη στήριξη του Δημάρχου, της Δημοτικού Γραμματέως, των πιο πάνω αναφερομένων Λειτουργών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της υπηρεσίας του Δήμου, των Εθελοντών του Σώματος Εθελοντών Λεμεσού, του συναδέλφου κου Πρόδρομου Τττοππουζή ο οποίος στις μεγάλες εκστρατείες συλλογής τροφίμων φροντίζει για τη δωρεάν μεταφορά των προϊόντων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, το φόρτωμα και το ξεφόρτωμά τους και των συναδέλφων κου Μίλτου Παπαδόπουλου και κου Χάρη Τρίκκη οι οποίοι αφιερώνουν αρκετές ώρες για να βοηθήσουν.

(γ) Από την παράδοση προϊόντων στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου από όσους θέλουν να προσφέρουν. Υπάρχει καθημερινά Λειτουργός εκεί από τις 11π.μ. μέχρι και τις 5μ.μ. και όποιος θέλει μπορεί να πάει να παραδώσει προϊόντα. Αρκεί να κτυπήσει το κουδούνι για να του ανοίξουν.

(δ) Μέσω των κουτιών που τοποθετήθηκαν στις υπεραγορές E&S Καψάλου και Καθολικής, Άλφα Μέγα, Παπαντωνίου και στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.

(ε) Από τη διοργάνωση εκδηλώσεων τόσο από τον Δήμο Λεμεσού όσο και από οργανωμένους φορείς, τα έσοδα των οποίων κατατίθενται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και χρησιμοποιούνται για την αγορά προϊόντων.

(στ) Από εισφορές χρημάτων τα οποία κατατίθενται στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

(ζ) Και βέβαια προσωπικά χαιρετίζω οποιαδήποτε εισήγηση για διοργάνωση εκδήλωσης για στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως την εισήγηση που έθεσε ο συνάδελφος κ. Άριστος Αριστείδου για διοργάνωση επίδειξης μόδας με ρούχα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, την οποία ήδη εγκρίναμε και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές.

6. Εκτός από τρόφιμα, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου διαθέτουμε είδη ένδυσης και υπόδησης, παιγνίδια και ο,τιδήποτε μας προσφερθεί και μπορεί να φανεί χρήσιμο και αναγκαίο στους δικαιούχους. Επίσης προσφέρεται δωρεάν ιατρική εξέταση των παιδιών των δικαιούχων από το Ιατρικό Κέντρο Παιδιών και Εφήβων «Ηλιακτίδα» και σύντομα θα προσφέρονται και δωρεάν υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή από την φυσιοθεραπεύτρια Βαλεντίνα Νικολάου.

7. Η μέχρι στιγμής μηχανογράφηση των στοιχείων την οποία ανέλαβε η λειτουργός του προγράμματος "Ελεύθερα Χέρια" Έφη Χαραλάμπους είναι αρκετά ικανοποιητική εφόσον έχουν καταχωρηθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα στον Η/Υ όλα τα στοιχεία όλων των αιτητών, κατά πόσο έχουν εγκριθεί και πόσες φορές έλαβαν προϊόντα. Βέβαια επειδή αυξήθηκαν οι αιτήσεις και ίσως αυτό το πρόγραμμα να μην επαρκεί πλέον, ήδη προγραμματίζω συνάντηση με τη Δημοτικό Γραμματέα και τον Λειτουργό Μηχανογράφησης του Δήμου για εγκατάσταση πιο επαγγελματικού λογισμικού προγράμματος.

8. Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11 μέχρι τις 12 π.μ. και εξετάζονται το συντομότερο. Αν η Κοινωνική Λειτουργός κρίνει ότι κάποιος πραγματικά πεινά του δίνει αμέσως κάποια τρόφιμα.

Οι δικαιούχοι ειδοποιούνται με μήνυμα στο κινητό ή τηλεφωνικώς για όσους δεν έχουν κινητό ή δεν μπορούν να διαβάσουν μηνύματα, για το πότε πρέπει να μεταβούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να λάβουν πακέτο και βέβαια τηρείται πλήρης εχεμύθεια.

9. Το θέμα διάθεσης κουπονιών το είχαμε συζητήσει παλαιότερα και το απορρίψαμε γιατί τα κουπόνια μπορεί να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και στο τέλος να κάνουμε κακό αντί καλό.

10. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να οριστεί διαχειριστική επιτροπή. Ούτε η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας και κατ' επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει κατά την άποψή μου να ελέγχουν τις αιτήσεις επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο και αν το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τότε θα χάσει τον σκοπό του που είναι η παροχή βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις και επειδή οι περιπτώσεις είναι επείγουσες θα πρέπει η βοήθεια να παρέχεται το συντομότερο.

Η εξέταση των αιτήσεων από την Κοινωνική Λειτουργό βάσει των κριτηρίων που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύω είναι η καλύτερη διαδικασία. Εξάλλου η Χριστίνα (η Κοινωνική Λειτουργός) δεν λαμβάνει απλά την αίτηση, αλλά μιλά με τους αιτητές και όταν κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα πέραν του οικονομικού τους κλείνει ραντεβού και τους συμβουλεύει ανάλογα. Αυτό δε νομίζω να μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, τον Φεβρουάριο του 2012, είχα παρουσιάσει στα Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου προκειμένου να πληροφορηθούν οι νεότεροι.

Πιστεύω ότι τα πιο πάνω απαντούν στις εισηγήσεις των συγκεκριμένων συναδέλφων του ΔΗ.ΣΥ.

ΕΥΗ Φ. ΤΣΟΛΑΚΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

                 

Διαβάστηκε 990 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top