Εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Νίκου Σύκα, Μαριέλλας Αριστείδου και Άριστου Αριστείδου για βελτίωση του θεσμού του κοινοτικού παντοπωλείου

Εισήγηση για καλύτερη λειτουργία και εξυπηρέτηση άπορων οικογενειών από το Κοινοτικό Παντοπωλείο Λεμεσού, έκαναν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Νίκος Σύκας, Μαριέλλα Αριστείδου και Άριστος Αριστείδου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, η οικονομική κρίση έχει βρει εξ απροόπτου τον Δήμο της πόλης, με αποτέλεσμα το Κοινοτικό Παντοπωλείο του Δήμου – που είναι ένας εθελοντικός θεσμός – να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να καλύψει τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης όλων των άπορων οικογενειών.

Όπως σημειώνουν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ σε επιστολή τους, η ζήτηση υπερβαίνει της προσφοράς, τα κριτήρια παροχής βοήθειας σε δικαιούχους είναι ελλιπή, υπάρχει έλλειψη μηχανισμού διαχείρισης των αιτήσεων, δεν υπάρχει οργανωμένος τρόπος περισυλλογής τροφίμων και τέλος αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη μηχανογράφησης στοιχείων βοηθημάτων για σκοπούς αρχείου. «Ουσιαστικά το Κοινοτικό Παντοπωλείο βασίζεται σε προσωπικές προσπάθειες και στήριξη από οργανωμένα σύνολα» δηλώνουν.

Ο Νίκος Σύκας, η Μαριέλλα Αριστείδου και ο Άριστος Αριστείδου στοχεύουν με την εισήγησή τους στη μεγιστοποίηση βοήθειας σε περισσότερες οικογένειες, στην απλοποίηση της διαδικασίας συλλογής και διανομής προϊόντων, στην περαιτέρω εμπλοκή των οργανωμένων φορέων της πόλης, στην καθιέρωση του Κοινοτικού Παντοπωλείου ως η πλέον κοινωνική πρόνοια της πόλης, στην αύξηση των προϊόντων προς διαθεσιμότητα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό τη συνεισφορά τους στο θεσμό του Κοινοτικού Παντοπωλείου.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησαν έρευνα κατά την οποία φάνηκε, ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει στη δημιουργία Κοινοτικού Παντοπωλείου υπάρχει πάντα ένας μεγάλος «Ανάδοχος», σημειώνοντας την περίπτωση των κοινωνικών παντοπωλείων που αναπτύχθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από την ομάδα Carrefour σε συνεργασία με οργανισμό PACTE.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι το μοντέλο αυτό έχει πετύχει επειδή ακολουθήθηκε το εξής πλάνο:

1. Έχει ανατεθεί σε διαχειριστική επιτροπή ο έλεγχος και η λειτουργία των κοινοτικών παντοπωλείων

2. Προμηθεύουν με ειδικά κουπόνια ή κάρτες τους δικαιούχους έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχει Κοινοτικό Παντοπωλείο να μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα από τις υπεραγορές του συγκεκριμένου ομίλου. Πρόσφατο παράδειγμα πριν την λειτουργία Κοινοτικού Παντοπωλείου αναφέρουν τη Λάρισα.

3. Διαθέτουν προϊόντα που δεν είναι αποκλειστικά τρόφιμα αλλά και ενδύματα, οικιακές συσκευές, παιχνίδια και αρκετά άλλα τα οποία προέρχονται από ιδιώτες επιχειρηματίες και από ευαισθητοποιημένους δημότες.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι υπάρχουν σήμερα Κοινοτικά Παντοπωλεία με Ανάδοχο στις χώρες:

Ελλάδα (Αττική, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βέροια, Πρέβεζα, Κατερίνη, Μεσολόγγι, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Καρπενήσι, Βόλος, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Σέρρες, Χίος), Βέλγιο, Γαλλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Με βάση των πιο πάνω οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ Λεμεσού εισηγούνται όπως δημιουργηθεί κατάλογος εγκρίσεων και απορρίψεων που θα εξετάζεται και θα αξιολογείται από  Διαχειριστική Επιτροπή (πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων της επιτροπής) στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και άτομα της ευρύτερης κοινωνίας καθώς επίσης και καθορισμό περαιτέρω οικονομικών κριτηρίων έγκρισης βοηθήματος.

Για παράδειγμα σημειώνουν ότι το κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι το εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή  κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία  και  τα προβλήματα υγείας.

Η προσκόμιση πιστοποιητικού από το γραφείο Ευημερίας για τον αιτητή καθώς επίσης και η προσκόμιση πιστοποιητικού από το γραφείο Ανεργίας.

Επίσης εισηγούνται όπως γίνει προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμου Ανάδοχου, έκδοση ειδικών κουπονιών ή καρτών για τους δικαιούχους, συνεργασία με διάφορες επιχειρήσεις όπου με την προσκόμιση της ειδικής κάρτας να δικαιούνται ή έκπτωση ή δωρεάν παροχή υπηρεσιών, διεύρυνση γκάμας προϊόντων (ενδύματα, οικιακές συσκευές, παιχνίδια), επικοινωνιακή στρατηγική για ευαισθητοποίηση των δημοτών, να δημιουργηθούν 50 χώροι συλλογής προϊόντων σε  συνεργασία με τον Ανάδοχο, να υπάρξει συνεργασία με φορέα για τη κατοίκον συλλογή αλλά και διανομή (αστυνομική τροχαία, τμήμα καθαριότητας, ταχυδρομεία κ.τ.λ.), να εξευρεθούν περισσότεροι προμηθευτές. Ταυτόχρονα εισηγούνται τη δημιουργία του θεσμού «Υιοθετώ», δηλαδή όπως σημειώνουν, την υιοθέτηση θεσμού από οικονομικά άνετες οικογένειες με μηνιαία εισφορά (π.χ. 200 οικογένειες με €10 εισφορά το μήνα) ή για «υιοθέτηση» άπορων οικογενειών, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί και ο θεσμός «Ευεργετών» Κοινοτικού Παντοπωλείου.

Τέλος, εισηγήθηκαν το 10+10+10 δηλαδή εκδηλώσεις όπως 10 φιλανθρωπικά τσάγια σε σπίτια, 10 εκδηλώσεις από οργανωμένα σύνολα και 10 μέρες εκστρατείας συλλογής τροφίμων, ενδυμάτων, οικιακών συσκευών και παιχνιδιών.

Με άλλα λόγια, η διαδικασία συλλογής θα προέρχεται από τον Ανάδοχο με παροχή προϊόντων, σε συνεργασία με επιχειρήσεις για διεύρυνση γκάμας προϊόντων και με προσφορά ειδικής κάρτας δικαιούχων καθώς επίσης και από την εμπλοκή των δημοτών μέσα από τους θεσμούς «Υιοθετώ» και «Ευεργετών».

Διαβάστηκε 904 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top