Στην εκπομπή ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021 στο Lemesos Tv φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΕΚ Στέλιος Στυλιανίδης. 

Who is who?
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1965 και είναι το μικρότερο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Το πατρικό του σπίτι είναι στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ιφιγενείας. Σπούδασε με υποτροφία από την κυπριακή κυβέρνηση στην Σοβιετική Ένωση. Εκεί γνώρισε την σύζυγο του Έλενα η οποία κατάγεται από τον Τράχωνα και την Λάπηθο και με την οποία έχει δύο παιδιά. Μαζί διατηρούν σήμερα ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Λεμεσό. Πρόσφατα ο κ.Στυλιανίδης αφυπηρέτησε από τον Δήμο Λεμεσού. Η ενασχόληση του με τα κοινά ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια και είναι πολύπλευρη, τόσο σε επαγγελματικές όσο  και σε κοινωνικές οργανώσεις και συνδέσμους. Είμαι επίσης ενεργό μέλος και στέλεχος της μεγαλύτερης παγκόσμιας φιλανθρωπικής - εθελοντικής οργάνωσης, των Lions. Πέραν τούτου είναι μέλος σε διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με την Αστική Ανάπτυξη, την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και την Βιώσιμη κινητικότητα, και έχει στο ενεργητικό μου πολλές παρουσιάσεις, διαλέξεις και άρθρα σχετικά πάντα με την ειδικότητα μου. Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε αθλητής του ΓΣΟ και μέχρι σήμερα ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. 

stylianidis-1-of-47

Γιατί κατεβαίνεις στις βουλευτικές εκλογές;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Η γενικότερη ενασχόληση μου με τα κοινά και το ενδιαφέρον μου, ως ενεργός πολίτης, για τα τεκταινόμενα και τα δρώμενα του τόπου μας. Η αγανάκτηση για την διαφθορά που μας μαστίζει σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σκηνής. Το γεγονός ότι γενικά το επίπεδο και οι συμπεριφορές διάφορων πολιτικών απομακρύνουν πολλούς υγιώς σκεπτόμενους και σοβαρούς συμπολίτες μας από την πολιτική ζωή του τόπου με αποτέλεσμα οι καλύτεροι να μην ενδιαφέρονται να αποτελέσουν μέρος της. Η συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσίας από κάποιους που κατέχουν σημαντικά πόστα και αξιώματα με αποτέλεσμα την απαράδεκτη ταλαιπωρία και την αδικία πολλές φορές σε βάρος απλών και αθώων ανθρώπων. 
Η απουσία επαγγελματικού προσανατολισμούς και καθοδήγησης των νέων μας και το προβληματικό εκπαιδευτικό μας σύστημα. Πιστεύω ότι είναι η ώρα για αλλαγή. Αλλαγή και στην εξουσία, αλλά πολύ περισσότερο αλλαγή και στα πρόσωπα. 

 

Τι να περιμένει η νεολαία από σας;
Μπορεί να μην ανήκω πλέον ηλικιακά στην κατηγορία των λεγόμενων "νέων" ανθρώπων, αλλά σίγουρα οι ιδέες μου και τα πιστεύω μου ταυτίζονται με τα δικά τους. Επιπρόσθετο προσόν, η εμπειρία που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια. Είμαι μηχανικός, και σαν μηχανικός λειτουργώ με πρακτικό τρόπο σκέψης, είμαι δηλαδή άνθρωπος των έργων, και όχι των λόγων. Και πιστεύω ότι τώρα ακριβώς είναι η εποχή για έργα και όχι για λόγια. 
Μέσα από τη συναναστροφή μου με τα παιδιά μου και τους φίλους τους διαπιστώνω ότι η νέα γενιά έχει τις δικές της, δικαιολογημένες ανησυχίες τις οποίες συμμερίζομαι πλήρως, και οι απόψεις μας σε καίρια και βασικά θέματα της κοινωνίας μας ταυτίζονται

stylianidis-42-of-47

Ο κόσμος βλέπει με τους πολιτικούς με καχυποψία. Πως το σχολιάζεις;
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γενικά σαν κοινωνία, είναι κατά την άποψη μου η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων δέκα περίπου χρόνων έχουν ως αποτέλεσμα ο κάθε ένας απλός πολίτης αυτού του τόπου να μην εμπιστεύεται πλέον ότι οι ηγέτες του είναι ικανοί να  λύσουν τα προβλήματα τους ή να εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

 

Από τις αρχές του 2000 εργαζόσασταν στο Δήμο Λεμεσού. Ποια τα κυριότερα ζητήματα που εντοπίζετε στη πόλη μας;
Όσον αφορά τα πρακτικά προβλήματα της πόλης θα έλεγα ότι τα βασικότερα προβλήματα σχετίζονται με την ανάπτυξη της πόλης. 
Η πολεοδομική "ακαταστασία" και η άναρχη ανάπτυξη είναι σημαντικό θέμα που μειώνει την εικόνα της πόλης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ανάμειξη ασύμβατων μεταξύ τους και οχληρών χρήσεων. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.
Ένα μόνο παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ, η διαδικασία αναθεώρησης του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης - του εργαλείου δηλαδή που ρυθμίζει την ανάπτυξη στο κέντρο - ξεκίνησε το 2011 και ακόμα δεν έχει αναθεωρηθεί! Σίγουρα το πρόβλημα των πλημυρών είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε προ πολλού αντιμετωπιστεί. 

stylianidis-28-of-47

Ποια η γνώμη σας για τον «πονοκέφαλο» του κυκλοφοριακού; Ποια μπορεί να είναι η λύση; 
Τεράστιο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Το κράτος ξόδεψε πρόσφατα πολλά λεφτά για την μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, μια μελέτη που διήρκησε δυόμιση χρόνια και είχε παραδοτέα πάνω από 1500 σελίδες, και η οποία εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούσαν μεταξύ άλλων και στην απάμβλυνση σε κάποιο βαθμό και του κυκλοφοριακού προβλήματος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου. Φυσικά υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν όπως οι προβληματικές δημόσιες συγκοινωνίες, το οποίο αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα της πόλης.

 

Ποια τα επίπεδα καθαριότητας της  Λεμεσού;
 Όντως, ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται είναι το θέμα της καθαριότητας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τους εργάτες των Δήμων και τις αρχές, δυστυχώς δεν έχουμε την φήμη της πιο καθαρής πόλης. 

stylianidis-47-of-47

Ποια άλλα προβλήματα που ζητούν επίλυση εντοπίζετε; 
Ένα καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα της πόλης για ΑΜΕΑ, άτομα με αναπηρίες. Έχουν γίνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα, άλλα πιο σύνθετα που απαιτούν έργα και κονδύλια, άλλα πολύ πιο απλά που απαιτούν μόνο αλλαγή νοοτροπίας, όπως για παράδειγμα να σταματήσουμε να σταθμεύουμε στα πεζοδρόμια για να μπορούν αυτοί οι συνάνθρωποι μας απλά να πηγαίνουν στην δουλειά τους.
Ένα κοινωνικό θέμα είναι και η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης από τους παραδοσιακούς κατοίκους του. Εκτός από την πόλη όμως, προβλήματα υπάρχουν και στην επαρχία. Θα έλεγα ότι το πιο σοβαρό είναι η εγκατάλειψη της καλής γεωργικής γης η οποία μένει ανεκμετάλλευτη.

 

Είναι η Λεμεσός μια πόλη δύο ταχυτήτων; 
Ναι είναι. Θέλω να αλλάξει η εικόνα ορισμένων περιοχών της πόλης, τόσο κεντρικών όσο και συνοικιακών / περιφερειακών, της ακαταστασίας, της προχειρότητας, της ανάμειξη ασύμβατων μεταξύ τους χρήσεων που προκαλούν προβλήματα και οχληρία. Μέχρι πρόσφατα η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην παραλιακή περιοχή και στο κέντρο της πόλης πράγμα που σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει. Έχουμε χρέος να αναβαθμίσουμε τις συνοικίες και να δημιουργήσουμε περιφερειακά κέντρα. Ο Δήμος Λεμεσού ξεκίνησε μια προσπάθεια στις συνοικίες της πόλης και πρέπει να ενδυναμωθεί.  

stylianidis-24-of-47

Πως θέλετε την Λεμεσό του 2030;

Σε δέκα χρόνια θα ήθελα να δω μια Λεμεσό για τους Λεμεσιανούς, με πράσινες και ασφαλισμένες γειτονιές, με παιδιά να παίζουν χαρούμενα στους δρόμους, με τον κάθε ένα από εμάς να σέβεται τον διπλανό του. Θα ήθελα να δω την Λεμεσό σε δέκα χρόνια να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά η ανάπτυξη να γίνεται όχι τυχαία για να εξυπηρετεί τις ματαιοδοξίες κάθε λογής ευνοούμενου, αλλά πάνω σε σωστές ορθολογιστικές βάσεις, που να βελτιώνουν την εικόνα της πόλης, χωρίς κυκλοφοριακό άγχος και χωρίς πλημύρες. Θα ήθελα να δω το κέντρο της Λεμεσού να ξαναζεί, και τον κόσμο να απολαμβάνει αυτά που μόνο η Λεμεσός μπορεί να προσφέρει. Θα ήθελα να ζω σε μια Λεμεσό ίσων ευκαιριών, αξιοκρατίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων. 
Θα ήθελα να ζω σε μια Λεμεσό όπου να βασιλεύει ή εμπιστοσύνη και η αγάπη. Ουτοπία; Ίσως. Αν όμως δεν ξεκινήσουμε να βάζουμε τις βάσεις από τώρα, δεν θα έχουμε ποτέ μας την ευτυχία να ζήσουμε αυτή την ουτοπία.

Διαβάστηκε 902 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top