ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14.6.2019

 

Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Ασθενής εποχική πίεση και αστάθεια επηρεάζουν την περιοχή.Σήµερα, µετά τη διάλυση της τοπικής αραιής οµίχλης και χαµηλής νέφωσης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τοπικά στα παράλια θα παρατηρείται παροδικά αυξηµένη, κυρίως χαµηλή, νέφωση. Αργότερα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Σε περιοχές καταιγίδας είναι πολύ πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί και τοπικά µέχρι βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως µετά το µεσηµέρι µέτριοι και παροδικά, στα νότια παράλια, µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 30 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 24 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά στα δυτικά παράλια θα παρατηρείται κατά διαστήµατα αυξηµένη χαµηλή νέφωση. Τις αυγινές κυρίως ώρες τοπικά δυνατό να σχηµατιστεί αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά µεταβλητοί, ασθενείς, 2 µε 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθµούς στο εσωτερικό, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 20 στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 13 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.Το Σαββατοκύριακο και τη ∆ευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται από το µεσηµέρι και µετά αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.
        

Πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται μια μοναδική ιστορία που άλλοτε έχει χαρές και άλλοτε λύπες. Έτσι και η ζωή της κας Ελένης Στυλιανού μέχρι τώρα διανθίστηκε και από απέραντη ευτυχία αλλά και από δύσκολες στιγμές. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει σε όσους την γνωρίζουν, η θετική της ενέργεια την οποία μεταδίδει σε όσους βρίσκονται γύρω της. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να «κολλάει» ένα χαμόγελο στα χείλη σε όποιον βρεθεί μπροστά της. Στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ μας μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, για την καθημερινότητά της ως κολυμβήτρια αλλά και ως ποδηλάτισσα. Παράλληλα,μας αποκαλύπτει ποια συμβουλή πήρε από την μητέρα της και την δίνει και αυτή με τη σειρά της στα παιδιά της, ώστε να βλέπουν την κάθε μέρα με άλλο μάτι!


Πού μεγαλώσατε;
Κατάγομαι από την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, αλλά σε ηλικία 2 χρονών μετακομίσαμε στην περιοχή της Ομόνοιας. Από τις λίγες μνήμες που είχα, θυμάμαι ότι υπήρχαν 2 - 3 σπίτια και από εκεί και πέρα ένας απέραντος κάμπος.


Γιατί μετακομίσατε;
Είμαι μέλος μια πολυμελής οικογένειας, με 12 παιδιά, που ο τελευταίος αδερφός μου πέθανε μικρός. Μετακομίσαμε, γιατί τα αδέρφια μου έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Έτσι, ο πατέρας μου βρήκε δουλειά στη Λεμεσό και εγκατασταθήκαμε εδώ ώστε να έχουμε καλύτερη μόρφωση. 

Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά; 

Από τα 13 μου μέχρι και σήμερα είμαι ράφτενα. Πήγα ένα καλοκαίρι στον θείο μου για να μάθω τη συγκεκριμένη τέχνη και από τότε αυτή η δουλειά με κέρδισε. Για το μόνο πράγμα που μετανιώνω είναι ότι δεν τελείωσα το σχολείο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.


Υπάρχουν αρνητικά στο να είστε τόσο δυναμική;
Το μόνο αρνητικό που μπορεί να επιφέρει αυτό, είναι ότι ανέλαβα αρκετές ευθύνες από μικρή που με βαραίνουν, όμως δεν χάνω το κουράγιο μου.

 


Υπάρχουν στιγμές που λυγίσατε;
Η μητέρα μου λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάντα θετικός, να είναι «βράχος» και να μην τα βάζει ποτέ κάτω. Έτσι κι εγώ πήρα αυτή τη συμβουλή και τη μετέτρεψα σε στάση ζωής. Πράγματι, συνέβησαν γεγονότα στη ζωή μου που με δυσκόλεψαν πολύ. Την ίδια συμβουλή δίνω και εγώ στα παιδιά μου. Τους προτρέπω όταν βλέπουν κάποιον που δεν είναι καλά να μην του επιτρέψουν να τους «ρίξει» ψυχολογικά και αυτούς, αλλά αντιθέτως έχουν χρέος να του «φτιάξουν»τη διάθεση.


Περιγράψτε μας μια μέρα από την καθημερινότητά σας.
Ξυπνάω από τις πέντε το πρωί και ξεκινάω με το ποδήλατό μου για να πάω στην υπέροχη θάλασσά μας και ακολούθως γυμναστήριο. Μέχρι τις εννιά είμαι στο σπίτι, όπου δουλεύω και έπειτα προσέχω τα δύο μου εγγόνια.

 


Ως κολυμβήτρια, ποια είναι η άποψή σας για την θάλασσα της Λεμεσού;
Μετά από ένα θέμα υγείας μου το 1997, άρχισα να βάζω κιλά. Από τότε δεν σταμάτησα ούτε μέρα να ασκούμε ώστε να έχω πάνω απ’ όλα καλή ψυχολογία και έπειτακαλή σωματική κατάσταση. Η ενέργεια που παίρνω από τη θάλασσα είναι απίστευτη. Μια μέρα, αν τύχει και δεν πάω, νιώθω ότι «κάτι» μου λείπει. Πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω συμπολίτες μου που δεν εκτιμούν τον πραγματικό πλούτο της θάλασσάς μας.


Θεωρείτε ότι έχουμε καθαρές θάλασσες στη Λεμεσό;
Μπορεί μια μέρα να είναι πεντακάθαρη και την επομένη να υπάρχουν πολλές βρωμιές. Συγκεκριμένα έχω πάθει 2-3 φορές μόλυνση. Ειλικρινά με προβληματίζει, γιατί δεν ξέρω ποια είναι η πηγή του κακού. Φταίει το αγκυροβόλιο; Φταίνε τα ψηλά κτήρια; Ίσως και τα δύο. Ποιος ξέρει;

 


Παράλληλα είστε και ποδηλάτισσα. Είναι η Λεμεσός μια πόλη φιλική σε αυτό το μέσο;
Μετά το ταξίδι μου στο Άμστερνταμ (όπου σπουδάζει η κόρη μου), κατάλαβα πόσο πολύ πίσω είμαστε εμείς σε αυτό τον τομέα. Παλαιότερα, ένας αναιδέστατος έτρεχε στον ποδηλατόδρομο και όταν του κτύπησα το καμπανάκι, αυτός χειροδίκησε εναντίον μου. Ο ποδηλατόδρομος είναι για τους ποδηλάτες και όχι για τους πεζούς. Δυστυχώς ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται. Επίσης εάν η Λεμεσός αποκτήσει περισσότερους ποδηλατόδρομους, δεν θα έχουμε πρόβλημα με την κυκλοφορία, το καυσαέριο και τα parking.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να οδηγηθεί αύριο 31χρονος πρώην υπάλληλος υποκαταστήματος τραπεζικού ιδρύματος, στη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται να απέσπασε χρηματικό ποσό πέραν των 185 χιλιάδων ευρώ, από λογαριασμούς πελατών.


 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η καταγγελία έγινε στις 15 Μαΐου από τον εσωτερικό ελεγκτή της τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίον, ο 31χρονος φέρεται, με διάφορες παρατυπίες και πλαστογραφώντας αποδείξεις ανάληψης και κατάθεσης, να απέσπασε συνολικό χρηματικό ποσό 185,642 ευρώ από διάφορους λογαριασμούς πελατών.


 
Εναντίον του εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και σήμερα συνελήφθη, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης του.


 
Ο 31χρονος αρνήθηκε ν` απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους αστυνομικούς ανακριτές.

 

 

KYΠΕ
 

Κοινοτάρχης Ομόδους

 

1. Το Όμοδος είναι ένα ηρωικό χωριό. Ποια είναι η σχέση του με τον αγώνα της ΕΟΚΑ;

Το Όμοδος έδινε πάντοτε το παρών του σε όλους τους αγώνες, για την ελευθερία της Κύπρου. Η προσφορά του χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα. Με επικεφαλής τον Οικονόμο Δοσίθεο, της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στην ελληνική επανάσταση. Ενεργά επίσης συμμετείχαν οι Ομοδίτες και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, καθώς και στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959. Η προσφορά του Ομόδους στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, ήταν πλούσια, σημαντική και έμπρακτη. Άνθρωποι θαρραλέοι και δυναμικοί, ήταν αδύνατο να κρατηθούν μακριά από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Από την αρχή μέχρι το τέλος, πάρα πολλοί Ομοδίτες συνδέθηκαν και βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο την οργάνωση ΕΟΚΑ. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις αγωνιστών κατοίκων του χωριού που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τους Άγγλους, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που κλείστηκαν σε κρατητήρια. Πολλοί καταζητούμενοι αγωνιστές από διάφορα μέρη της Κύπρου, πέρασαν ή έμειναν για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Όμοδος, ανάμεσα τους και ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Αποτέλεσμα της πλούσιας δραστηριότητας των αγωνιστών του Ομόδους, οι οποίοι εμπνεόμενοι από ευγενικές και ψηλές ιδέες, κοινές σε όλα τα ελεύθερα έθνη, ήταν η κατασκευή του κρησφύγετου, που έγινε στην οικία του Άριστου και της Μαρούλλας Θεοδώρου από το Όμοδος, κατόπιν οδηγίες του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έτσι τον Οκτώβριο του 1956 άρχισε η κατασκευή του, με μάστορα τον Χαράλαμπο Σταύρου από το Όμοδος με την βοήθεια στενών συγγενών του ιδιοκτήτη και τους γιούς του πεθερού του Αντωνίου Γ. Βουνιώτη  τον Γιώργο Αντωνίου και τον Ανδρέα Αντωνίου από το Όμοδος και από την ομάδα του Ομόδους, τον αγωνιστή Μιχάλη Αργυρού. Η κατασκευή ήταν τέτοια, που ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση εκ των προτέρων να το ανακαλύψει κανείς.

 

2) Εξηγήστε μας τι είναι η ομοδίτικη πιπίλα.

Η χειροποίητη λεπτή δαντέλα των βελονιών αποτελεί ένα όμορφο και ξακουστό κέντημα του Ομόδους και κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα Ομοδίτικα χειροτεχνήματα. Σύμφωνα με ζωντανές μαρτυρίες πιστεύεται ότι η προέλευσή της είναι Βυζαντινή. Εξάλλου τόσον η τεχνική της όσο και τα σχέδια της παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με την τεχνική, τα μοτίβα και τις πρώτες ύλες για την κατασκευή της δαντέλας, που αναπτύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου οι δεσμοί του Μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού με τη Μητρόπολη του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, το Βυζαντινό ήταν γνωστό από πολύ παλιά. Στα προάστια της Κωνσταντινούπολης υπήρχε μετόχι στο οποίο προϊστάμενος ήταν αντιπρόσωπος του ηγούμενου της Μονής του Ομόδους. Όμοιες δαντέλες με αυτές του Ομόδους εντοπίζονται και σε άλλα μέρη της Κύπρου, πόλεις και την ύπαιθρο. Επίσης στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κω, Ψαρά, Σάμο, Σκύρο, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Δείγματα τους συναντώνται σήμερα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζονται σε μελέτες και βιβλία. Το είδος της δαντέλας αυτής αναφέρεται στην τεχνική «Κόμπος με τη βελόνα» ή «Κόμπος ο ένας κοντά στον άλλο». Για τη δημιουργία των σχεδίων χρησιμοποιείται «ο βελονόκομπος» ή «ο διπλοβελονόκομπος». Η τεχνική κατασκευής προσομοιάζει με αυτή του «κεφαλαίου» που παρατηρείται τον 5π.Χ. αιώνα περίπου στην ανατολική Μεσόγειο . Οι απλοί κόμποι προσομοιάζουν επίσης με τη παμπάλαια τεχνική κατασκευής των δικτύων. Γραπτές πληροφορίες αναφέρουν το Βυζάντιο σαν κέντρο ανάπτυξης του είδους αυτού της δαντέλας. Εξ' άλλου γνωστές ήταν και οι εθιμοτυπικές φορεσιές του Βυζαντίου με τις χρυσοποίκιλιες δαντέλες τόσο των φαλτάδων μα και των αυτοκρατόρων. Την ίδια εποχή σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες εντοπίζεται, ότι η Κύπρος αποτελεί κέντρο παραγωγής χρυσοποίκιλτων δαντελών και κλωστών με εξαγωγές προς το χώρο του Βυζαντίου.


Η ονομασία της πιπίλας λέγεται ότι προέρχεται από την Τουρκική λέξη bir-bir , μπιρπίλα, πιπίλα που σημαίνει το ένα μετά το άλλο στη σειρά. Είναι ένα είδος λεπτής δαντέλας και γίνεται με βελόνι και κλωστή άσπρη ή αβάνα σε συνδυασμό πάντοτε με τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία της κάθε μιας γυναίκας, για να κάνει ξεχωριστά όμορφα σχέδια. Για τη δημιουργία των διαφόρων σχεδίων οι γυναίκες χρησιμοποιούν σαν βασικό κόμπο, τον βελονόκομπο ή το διπλοβελονόκομπο. Μερικά σχέδια (κολλίσεις) είναι: το βενέτικο, το αθασούδι, η τουρκού, η μούγια, η φυσερωτή, το τρικομπούδι, η μούτη, το σατέτικο, το κυπαρισσούδι, οι καμαρούες κ.α. Οι γυναίκες του Ομόδους φτιάχνουν διάφορα μεγέθη μικρά ή μεγάλα, απλές ή σύνθετες πιπίλες και τους δίνουν διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα από στρογγυλά, τετράγωνα, ορθογώνια μέχρι οβάλ. Την πιπίλα την χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα για να στολίζουν τα έπιπλα και τα κρεβάτια τους με τα πιτσίλια και τους τορναρέτους. Η πιπίλα ήταν επίσης απαραίτητη διακόσμηση στα σταμπωτά μανδήλια της κεφαλής τους. Με την πιπίλα στόλιζαν τις ενδυμασίες, πουκάμισα και άλλα είδη ρουχισμού.

 

3) Πείτε μας δύο λόγια για τα εγκαίνια αυτών των αξιόλογων μουσείων.

Μετά την λήξη του αγώνα, στις 28 Οκτωβρίου του 1960 μία ομάδα κατοίκων, συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης Μουσείου Αγώνα στο Όμοδος, για να προβάλλουν στους νεώτερους, την προσφορά του Ομόδους στους εθνικούς αγώνες. Για την στέγαση του μουσείου χρησιμοποιήθηκε αίθουσα της μονής. Την επιτροπή αποτέλεσαν οι: Γιώργος Παπαδόπουλος , Ιωάννης Σωκράτους , Πολύκαρπος Περδίκης , Χριστάκης Αντωνίου, Γεώργιος Τσιβιτανίδης, Φωφώ Νικολαϊδου και Ανδρέας Στυλιανίδης. Με πρωτοβουλία τους συγκεντρώθηκε από τις οικογένειες των αγωνιστών από όλη την Κύπρο υλικό, δηλαδή προσωπικά αντικείμενα, στολές, έγγραφα, φωτογραφίες των ηρώων της ΕΟΚΑ κ.α. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο Μουσείο Αγώνα στην Κύπρο. Τον Ιούλιο του 1999 το Μουσείο ανασυγκροτείται και μεταστεγάζεται σε άλλη αίθουσα του Μοναστηριού, με δαπάνες του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και της τότε Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού Τιμίου Σταυρού Ομόδους (Οικονόμου Κωνσταντίνου, Πανίκου Σωκράτους, Γεωργίου Παναγιώτου, Ηροδότου Ευθυμίου και Ιωάννη Αβρααμίδου).
 

Την ιδέα για την δημιουργία του Κέντρου Διάσωσης της Ομοδους,  έθεσε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού το 2003. Η υπηρεσία σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, εντόπισε , μελέτησε, κατέγραψε τον τρόπο κατασκευής της πιπίλας και οργάνωσε το Κέντρο διάσωσης της Ομοδίτικης πιπίλας. Το Όμοδος εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής της πιπίλας.Η σημασία της ίδρυσης του Κέντρου είναι πολύ μεγάλη. Αποτελεί ένα μέρος μιας αξιόλογης συλλογής δειγμάτων δαντέλας και έχει σαν σκοπό του τη διαφύλαξη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, της κατασκευής της δαντέλας, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας και την προβολή στους νεότερους, ειδικότερα στις νέες, της προσφοράς της γυναίκας του Ομόδους στην ανάπτυξη αυτού του είδους της οικοτεχνίας.Δεν είναι μόνον μια παραδοσιακή τέχνη από μητέρα σε κόρη και από τη γιαγιά στην εγγονή, είναι μια καλλιτεχνική ευαισθησία της πολιτιστικής παράδοσης, μια τεχνοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή των γυναικών του Ομόδους. Σήμερα το νεοσυσταθέν κέντρο διάσωσης δαντέλας στεγάζεται σε ένα στενόμακρο δωμάτιο της βόρειας πτέρυγας του Μοναστηριού, όπου παλαιότερα χρησίμευε σαν κελί των μοναχών. Εδώ και λίγο καιρό άρχισε η λειτουργία του, ντόπιοι και ξένοι μπορούν να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν τις περίφημες πιπίλες. Στο Κέντρο διάσωσης φυλάγονται αξιόλογα τεμάχια πιπίλας, περισσότερα από εκατό και αποτελούν μόνον ένα μέρος από την πλούσια συλλογή δειγμάτων που διαθέτει η γυναίκα του Ομόδους και τα προορίζει για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Τα δύο μουσεία έχουν ανακαινισθεί με δαπάνη της εκκλησία Τιμίου Σταυρού Ομόδους .Την ανακαίνιση τους ανέλαβε ο Μουσειολόγος κύριος Ρηγίνος Αριστοτέλους.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών  και Έργων, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων καθώς και λειτουργοί του οι οποίοι θα τιμηθούν από την κοινότητα. 

 

4. Με την ευκαιρία των εγκαινίων πως μπορούμε να συνδυάσουμε την εξόρμησή μας στο Όμοδος;

Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να έρθουν νωρίτερα στο χωριό, να καθίσουν στη λιθόστρωτη πλατεία και να απολαύσουν το καφεδάκι τους. Μετα τα εγκαίνια θα μπορούν να ξεναγηθούν στα μουσεία που υπάρχουν στο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού.

 

5. To Όμοδος είναι μια ενεργή κοινότητα. Ποιες άλλες εκδηλώσεις να αναμένουμε για το καλοκαίρι;

Ετοιμάζουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι με συναυλίες, μουσικές βραδιές και δρώμενα στο χωριό. Μείνετε συντονισμένοι με την εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ για να μαθαίνετε όλα τα νέα της κοινότητας μας.

 

Χθες γύρω στο μεσημέρι είχαμε έντονες βροχές και χαλάζι με διάρκεια δύο ωρών, ήταν αρκετές όμως για να δημιουργήσουν πολλές ζημιές. 

 

Στα Αγρίδια το χαλάζι έπληξε την παραγωγή κερασιών που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, καθώς και τις μηλιές και τις χρυσομηλιές. 

 

Στο χωριώ των Χαντριών κηπευτικά και φρουτόδεντρα υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές. 

 

Σε Κυπερούντα, Αγρό και Κάτω Αμίαντο η έντονη βροχόπτωση είχε σαν  αποτέλεσμα να πέσουν πέτρες στον δρόμο.  Φυσικά όλοι οι αγροτικοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι. 

 

Επικοινωνήσαμε με τον κοινοτάρχη Χανδριών Χαρίλαο Σωκράτους και με τον κοινοτάρχη Αγριδιών Αντρέα Ευγενίου οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν οι ντόπιοι παραγωγοί, οι οποίοι δηλώνουν απελπισμένοι μιας και λίγο πριν το Πάσχα λόγω του παγετού και πάλι καταστράφηκαν οι σοδειές τους.

Ασθενής χαμηλή πίεση και αστάθεια επηρεάζουν την περιοχή.


Σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής αραιής ομίχλης ή και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα καταστεί κυρίως αίθριος. Από το μεσημέρι και μετά όμως, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές του εσωτερικού. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια και δυτικά παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 28 στα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 30 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά τις αυγινές, κυρίως, ώρες ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 20 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.


 
Την Παρασκευή και το Σαββατοκυρίακο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.


 
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το τριήμερο για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Mια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό είναι η φετινή και αναμένεται να είναι και η επόμενη, ωστόσο ψάχνουμε λύσεις και προωθητικές ενέργειες για να πλησιάσουμε τους περσινούς στόχους, δήλωσε από τη Λεμεσό ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Ο κ. Περδίος βρέθηκε στην πόλη μας στο πλαίσιο των 2ων ετήσιων βραβεύσεων του Φορέα «Κύπρια Φιλοξενία» σε παραλιακό ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο Brexit που αναβλήθηκε μέχρι τον Οκτώβρη, χωρίς να ξέρει κανείς αν αυτό θα ισχύσει κάνει το μέλλον του τουρισμού αβέβαιο.

 

«Ισχύει ότι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, του χρόνου, επίσης, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και εννοείται ότι το Υφυπουργείο συνεχώς ψάχνει λύσεις και προωθητικές ενέργειες, που όχι μόνο θα μας φέρουν φέτος κοντά στους περσινούς στόχους, αλλά του χρόνου, να μπορέσουμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις ούτως ώστε να ευκολυνθεί η κατάσταση όσο γίνεται», τόνισε.

Παράλληλα προωθητικές ενέργειες έγιναν και προς τη γερμανική αγορά, όπου υπογράμμισε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση με τις φετινές κρατήσεις και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι, να κάνουν και άλλες προωθητικές ενέργειες, προς άλλες αγορές .

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία έχουν βρει τρόπο να προσελκύσουν τις παραδοσιακές αγορές στις οποίες έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν και αυτός είναι και ο λόγος που, ως Υφυπουργείο, δουλεύουμε πάρα πολύ στο άνοιγμα νέων αγορών, προσέλκυσης νέων μορφών τουρισμού και νέων ηλικιών, για να διευρύνουμε και το προϊόν μας αλλά και το ρίσκο μας σαν χώρα», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι τιμολογιακά ελαφρώς ψηλότερη σε σχέση με άλλους προορισμούς, αλλά δεν παραπονιέται κανείς ότι είναι ακριβός προορισμός. Άλλωστε, όπως είπε, η βάση όλων είναι η αυθεντική φιλοξενία και αυτό ακριβώς παίρνει ο πελάτης.

Page 1 of 61

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top