Συνέντευξη στη Μαρία-Ιζαμπέλλα

 

Δύσκολο να πάρεις συνέντευξη από έναν άνθρωπο που είναι ήδη φίλος σου. Νιώθεις ότι εξαπατάς, αφού ήδη γνωρίζεις τις απαντήσεις. Τις γνώριζα όμως όντως ; Η Κούλα Στυλιανού είναι φιλόλογος που συχνά μοιράζεται λογοτεχνικά κείμενα στο facebook με πρωτότυπο στιλ γραφής, με αρκετούς ακόλουθους. Παράλληλα αρθρογραφεί για εκπαιδευτικά και πολιτικοκοινωνικά θέματα στον κυπριακό και ελληνικό τύπο. Σύντομα θα παρουσιάσει την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ και ας γελάει και αμφισβητεί εαυτόν ότι ήταν η πλέον ακατάλληλη να μιλήσει για τον έρωτα.

Πώς να περιγράψεις, λοιπόν, τη φίλη σου ; Δύσκολο το εγχείρημα μα μου ζητήθηκε. Αρχικά, ελκυστική με μια ομορφιά που θυμίζει άλλες εποχές, τότε που το ψεύτικο δεν υπερίσχυε του αληθινού. Μα το πιο ελκυστικό σε αυτήν δεν ήταν ποτέ η εμφάνισή της, μα η εκρηκτικότητά της, η μαχητική της αύρα, η ανάγκη της να αλλάξει ό,τι δίκαια ή άδικα θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή. Σαν της μιλάς αντιλαμβάνεσαι τις εναλλαγές δυναμικότητας με βαθιά ευαισθησία.

 

hashtag-3

 

1. Μπορείς να ετυμολογήσεις λοιπόν τον έρωτα;

Όχι. Ομολογώ πως όχι μόνο δεν μπορώ να τον ετυμολογήσω, μα είμαι κι αναλφάβητη. Και είμαι "ανέντιμη" στο βιβλίο. Ενώ ο τίτλος της συλλογής υπόσχεται πως θα δώσει την ετυμολογία, αυτό δεν γίνεται τελικά, όταν ο αναγνώστης διαβάσει όλα τα διηγήματα. Κάποια συμπεράσματα ίσως βγάλει για στιγμές του έρωτα. Στη συλλογή βλέπω τον έρωτα αποσπασματικά, σαν σκηνές ταινίας, σε έργο που έχει αρχή, μέση και τέλος. Αλλά δεν ξέρω σίγουρα ότι σε κάθε έργο έρωτα πρέπει να υπάρχει τέλος. Έχω δει και ζευγάρια που στην πραγματική ζωή δεν άφησαν να νεκρώσει ο έρωτας. Νομίζω αυτοί πιο πολύ έχουν δικαίωμα να μιλήσουν παρά εγώ.

Μου αρέσει πολύ, πάντως, αυτό που λέει ο Γιάννης Ρίτσος, ότι :

«Όλα τα σώματα που άγγιξα, που είδα, που πήρα, που ονειρεύτηκα, όλα πυκνωμένα στο σώμα σου". Νομίζω πως κάπου εκεί είναι η αλήθεια η δική μου. Όταν ερωτεύεσαι δεν θέλεις κανέναν άλλο εκτός από αυτόν/η, ό, τι έζησες πριν διαλύεται ή αφομοιώνεται και ξαναξυπνά στο νιώθω εκείνης της στιγμής. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλά ταξίδια.

Ξέρεις, ό, τι έχω να πω για τον έρωτα είναι ένα " νομίζω ". Ίσως, δεν έχω ιδέα κιόλας.

 

2. Θέλω μια εικόνα της Κούλας Στυλιανού ως μικρό κορίτσι.

Ήσυχη. Πολλές ώρες στο δωμάτιο διαβάζοντας. Στο σπίτι αυτό. Έντονη ανάγκη για απομόνωση. Κι έπειτα κόντρα εικόνα βγαίνοντας από το σπίτι. Πολύ κοινωνικό κορίτσι, αγαπητό, δυναμικό. Στο σχολείο έντονες πινελιές απειθαρχίας, και επαναστατικότητας. Όμως, στους βαθμούς κλασικό σπασματάκι, όπως λέγαμε τότε.

 

hashtag6

 

3. Λογοτεχνικά τι θα πρόσθετες στην πόλη μας;

Θα ήθελα έναν δρόμο με βιβλιοπωλεία μικρά με παλιές εκδόσεις, με βιβλιοπωλεία - περίπτερα, με καφετέριες με βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, με χώρους για παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεων - ζυμώσεων ιδεών, χώρους μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Θα πρόσθετα, δηλαδή, έναν δρόμο ή μια πλατεία καλλιτεχνική ας πούμε, μια οδό θεωρίας και πράξης που να συνδέεται με την καθημερινότητα της πόλης, να μην έχει επιφανειακή επισημότητα και τυπικότητα, να μην προκαλεί ανία, μα να προσελκύει νέους.

Να μπει η Τέχνη του λόγου (λογοτεχνία) ή όποια άλλη τέχνη στην καθημερινότητα των νέων. Αυτό είναι καλλιέργεια μιας άλλης νοοτροπίας, κουλτούρας. Δεν έχω πρόβλημα με τα μπουζούκια και τα κλαμπ. Δεν με ενοχλούν. Μα θα πρόσθετα και μια άλλη οδό ψυχαγωγίας, οδό μεταφορικά και κυριολεκτικά.

 

hashtag7

 

4. Μία φιλόλογος μπορεί να "σώσει" εφηβικές ψυχές; Μίλα μου για την εμπειρία σου στο δημόσιο.

Είχα γράψει κάποτε πως αυτό που συνδέει έναν έξυπνο άνθρωπο και έναν καλό εκπαιδευτικό είναι η ικανότητα να δουν αυτό που οι περισσότεροι προσπερνούν. Να δουν την προοπτική. Βάσει αυτού, όχι μόνο μπορεί να σώσει ένας δάσκαλος εφηβικές ψυχές, αλλά και να χτίσει δρόμους για τον έφηβο που να οδηγούν σε επιτυχημένες καριέρες.

Η αλήθεια είναι πως έχω μια "αδυναμία" στους μαθητές που έχουν ροπή προς την παραβατικότητα. Είναι οι περιπτώσεις που σε δυσκολεύουν πολύ στη σχολική καθημερινότητα, μα στα δύσκολα θα κριθούμε.

Επειδή φλέρταρα από μικρή με την αναρχία και την αντισυμβατικότητα, (παρόλο που ποτέ δεν περνούσα απέναντι σε πρακτικό επίπεδο) , θεωρώ πως μπορώ να κατανοήσω την ψυχοσύνθεση των αντιδραστικών παιδιών. Και θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να προσπαθήσω να διοχετεύσουν την εκρηκτικότητα και τη ενέργειά τους δημιουργικά. Μακάρι να εμπνεύσουμε ο κάθε εκπαιδευτικός έστω έναν μαθητή ανά σχολικό έτος, να γράψουμε επάνω του θετικά.

Υπάρχουν στιγμές που απογοητεύομαι, κυρίως όταν βλέπω τα παιδιά να μην εκτιμούν το αγαθό που λέγεται δημόσια παιδεία. Το δημόσιο σχολείο πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, οφείλεις να εκτιμάς ότι μορφώνεσαι με τη βοήθεια του κράτους.

Κατά τ' άλλα, αγαπάω τρελά να είμαι στην τάξη και γενικότερα στον χώρο του σχολείου. Λέω συχνά πως το να δουλεύω σε σχολείο με νέους ανθρώπους, δεν θα με αφήσει να γεράσω στο μυαλό. Είμαστε πολύ τυχεροί γι αυτό οι δάσκαλοι. Που περιβαλλόμαστε από νέους ανθρώπους.

 

5. Τι σε φοβίζει;

Να μην έχω τον έλεγχο των πραγμάτων. Η απώλεια και η απουσία. Όχι ο ίδιος ο θάνατος, αλλά με φοβίζει η πορεία προς τα εκεί. Δεν θέλω να πω τι με φοβίζει. Θα στο πω θετικά: Θέλω πολύ - όπως όλοι οι άνθρωποι- να έχουν οι δικοί μου άνθρωποι υγεία.

 

hashtag4

 

6. Αν σπάσει το γυαλί δεν ξανακολλά;

Δεν έχω ιδέα. Νομίζω πως όχι. Πάλι "νομίζω". Εξαρτάται αν έσπασε. Νομίζω αν έσπασε όντως, ναι δεν ξανακολλά. Αν είχε μια παύση αναγκαστική λόγω εξωτερικών συνθηκών κι όχι εσωτερικών (στη σχέση μέσα), ίσως έχει ελπίδα.

 

7. Συχνά εκφράζεσαι και με πολιτικό λόγο. Στην Κύπρο, με την τελευταία θέση στην Ευρώπη στη συμμετοχή των γυναικών στη βουλή, πόσο εύκολα μια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει πολιτικό λόγο και χώρο; Τι της κοστίζει;

Πρώτα απ' όλα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η ανάγκη να μιλήσουμε για τη συμμετοχή των γυναικών σε βήματα και θέσεις εξουσίας, δεν είναι γυναικείο ζήτημα, αλλά πολιτικό. Είναι έλλειμμα κοινωνικό η ισχνή παρουσία γυναικών στη βουλή και γενικότερα η γυάλινη οροφή που συναντά η γυναίκα σε διοικητικές θέσεις. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σε εκπομπή ραδιοφωνική με θέμα τις ευρωεκλογές, χρησιμοποιώντας μια έκφραση με έντονο γυναικείο "χρώμα" , είπα χαρακτηριστικά πως δεν θα ήθελα να ήμουν η Κασσάνδρα της πολιτικής, μα δεν προβλέπω να εκλέγεται γυναίκα ευρωβουλευτής. Και δυστυχώς, δεν διαψευστήκαμε όσοι ήμασταν απαισιόδοξοι. Ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν πολύ μικρός και αυτό ουσιαστικά προοικονομούσε το αποτέλεσμα μη εκλογής γυναίκας. Είναι τραγικό αν το δούμε από την οπτική της αντιπροσωπευτικότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι τραγικές ακόμα και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε γύρω από τη συμμετοχή γυναικών στην εξουσία. Λέμε (όπως εγώ πιο πάνω), γυναικείο χρώμα ή άρωμα γυναίκας. Μια φράση που συνηθίζω να λέω συχνά για το θέμα σχολιάζοντας πάνελ τηλεοπτικά για σημαντικά ζητήματα είναι πως έλαμψε η γυναικεία παρουσία διά της απουσίας της. Για παράδειγμα, θυμάμαι τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με τις εκτρώσεις, θέμα που αφορά πρώτα απ 'όλους τις γυναίκες και δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα για να πει γνώμη!

Είναι κατάδηλο ότι λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές ερήμην της και το αξιοσημείωτο είναι ότι η αντίδραση των γυναικών είναι χλιαρή. Φαίνεται πως η Κύπρια έχει εξοικειωθεί με τη μη ισότιμη συμμετοχή. Και βάρος ευθύνης σε αυτό έχει και ο χώρος της εκπαίδευσης. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στα σοβαρά το υπουργείο παιδείας με ζητήματα συμμετοχής της γυναίκας στη λήψη αποφάσεων. Η κυπριακή εκπαίδευση παραμένει στις διαπιστώσεις της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας παλαιότερων.

 

8. Η συγγραφέας νανοδιηγημάτων για τον έρωτα πιστεύει ότι ο έρωτας έχει μια στιγμή διάρκεια ή μπορεί να διαρκέσει μια ζωή;

Πιο παλιά, έγραψα στιχάκι που έλεγε:"Είναι της γης ο έρωτας μια μπάλα από χιόνι και τούτο όλο λιώνει". Σήμερα, έχω άλλη άποψη: Ναι, πιστεύω ότι μπορεί να διαρκέσει, όταν και οι δύο το θέλουν πολύ.

 

Την αποχαιρετώ βιαστικά. Δεν ξέρω πως θα ετυμολογούσα την Κούλα Στυλιανού. Η ρευστότητά της είναι η δύναμή της. Η σταθερότητά της είναι όσοι την αγάπησαν βαθιά και τα δύο της παιδιά. Δίνουμε ραντεβού για την Τετάρτη, στις 7:30 μ.μ., στις 12 του Φλεβάρη, στο μπαράκι Στον Δρόμο, όπου θα παρουσιάσει τη συλλογή της. Κάποτε πριν καλά-καλά τη γνωρίσω, άγνωστες σχεδόν, παρουσιάζοντας με ποιητικά σε ένα άρθρο σε γνωστή εφημερίδα, με αποκάλεσε η ποιήτρια των δρόμων. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάρμα και τι κύκλους κάνει η ζωή, ώστε να καταλήξουμε κάποια χρόνια μετά, να συντονίζω εγώ την παρουσίαση του βιβλίου της σε ένα μπαράκι με αυτό το όνομα.

 

mariaizampellla

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

Διαβάστηκε 20263 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top