Συνέντευξη στη Μαρία-Ιζαμπέλλα

Ένας Κύπριος δικηγόρος στην Αφρική

 

Μερικές συνεντεύξεις δεν χρειάζονται ούτε πρόλογο ούτε επίλογο. Τον Σωκράτη δεν μπορούσα να τον γνωρίσω, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Τανζανία, στην Αφρική. Μέσα από τις ανταλλαγές μηνυμάτων και email όμως, αντιλήφθηκα εύκολα με ποιον συνομιλούσα. Ο Σωκράτης θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς. Κατοικούσε στη Λεμεσό πριν φύγει για να γνωρίσει έναν κόσμο τόσο κοντινό, μα και τόσο μακρινό ταυτόχρονα. Θα μπορούσε να ξυπνάει το πρωί σε ένα σπίτι γεμάτο με ανέσεις που εμείς θεωρούμε δεδομένες, να φοράει το κοστούμι του, να οδηγεί το πιθανότατα πολυτελές αυτοκίνητό του και να πηγαίνει στη δουλειά του- στην περίπτωσή του δικηγόρος- απολαμβάνοντας ότι κομφόρ του παρείχε αυτή. Αντί αυτού διάλεξε μια άλλη πορεία ζωής, που κάθε λεπτό έχει ουσία και ωφελιμότητα.

Διαβάζοντας τα όσα με ειλικρίνεια απάντησε ρώτησα αρκετές φορές τον εαυτό μου, αν άραγε στην περίοδο της ζωής που έχω διανύσει ως τώρα, έχω καταφέρει να προσφέρω συνολικά όσα έχει προσφέρει ο Σωκράτης σε μία μόνο μέρα της δικής του.

 

Πώς ένας Κύπριος δικηγόρος βρέθηκε στην Ασία και στην Αφρική; Τι ήταν αυτό που άλλαξε τόσο καθοριστικά τη σκέψη σου και τη μετέπειτα τη ζωή σου;

Μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου στο εξωτερικό το 2010, ένιωθα ότι η γνώση που έλαβα από το πανεπιστήμιο ήταν πολύ περιορισμένη και ότι ζούσα σε μια φούσκα αφέλειας στο Δυτικό μας κόσμο. Μόλις αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, βρέθηκα στην Νέα Υόρκη με ένα σακίδιο μόνος μου για ένα μήνα και καθώς περπατούσα στο Μανχάταν μπήκα στον κεντρικό σταθμό των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχε μια έκθεση φωτογραφίας από φωτογράφους που απαθανάτισαν τα ανθρωπιστικά έργα του οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Έδειχναν την κατάντια υπανάπτυκτων χωρών, όπως φτώχια, πείνα, έλλειψή νερού, ανήλικους σε ενήλικες φυλακές της Αφρικής και πολλά άλλα. Αυτό με κινητοποίησε να αρχίσω να στέλνω βιογραφικά σε διάφορους οργανισμούς γιατί μετά από 5 χρόνια σπουδών ένιωθα ότι η γνώση μου ήταν περιορισμένη.

Μετά από ένα χρόνο, καθώς δούλευα σαν δικηγόρος πίσω στην Κύπρο για να πάρω την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κέρδισα θέση σαν δάσκαλος Αγγλικών σε ένα σχολείο/μοναστήρι κοντά στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ με έναν ανθρωπιστικό οργανισμό. Την Δευτέρα έδινα το τελευταίο μου μάθημα για το Δικηγορικό Σύλλογο και την Τετάρτη πετούσα για Νεπάλ. Τα παράτησα όλα και έμεινα με τους μικρούς μοναχούς κλεισμένος για 3 μήνες και μετά συνέχισα με άλλη αποστολή στην Ινδία όπου γνώρισα πολλά παιδιά που γεννήθηκαν και ζούσαν στους δρόμους και έλπιζαν και πάλευαν για ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορείς να πεις ότι ένα εσωτερικό κενό, μια μοναχική βόλτα και μια έκθεση φωτογραφίας που έδειχνε την πραγματική κατάσταση του κόσμου που ζούμε ήταν ο καταλύτης για όλο αυτό που ξεδιπλώθηκε μέχρι σήμερα. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το πώς εξελίχθηκε η ζωή μου. Αν μου το έλεγες τον καιρό που πήγαινα στα φοιτητικά πάρτι του πανεπιστημίου μου δεν θα σε πίστευα. Τελικά δεν ξέρουμε πραγματικά τον εαυτό μας ώσπου βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να τον ξεφυλλίσουμε.

 

2

 

Περίγραψέ μας μια σκηνή από τις πολλές που χαράχτηκε στη μνήμη σου και ίσως μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το μέγεθος της αδικίας ανάμεσα στον κόσμο της Δύσης και στον κόσμο της «υποανάπτυκτης» Αφρικής/Ασίας.

Μπήκα σε μια καλύβα στην Αφρική για να εγκαταστήσω ηλιακό πλαίσιο και φωτισμό για ένα φίλο. Δεν ήξερα ότι μέσα στην καλύβα ζούσε ένα νεογνό μωρό με την μητέρα του. Όταν το αντίκρισα είδα ότι το μωρό δεν είχε κάνει ποτέ μπάνιο και ήταν στην αγκαλιά της μητέρας του τυλιγμένο με άπλυτα κουρέλια, μέσα σε μια καλύβα γεμάτη τρύπες, που έμπαζε υγρασία, είχε αράχνες και ποντίκια.

Μερικούς μήνες μετά, ένας από τους καλύτερους μου φίλους εδώ στην Κύπρο έφερε στον κόσμο το παιδί του. Εκεί είδα την διαφορά. Ο φίλος μου είναι πολύ έξυπνος και επιτυχημένος στη δουλειά του και το παιδί του θα ζήσει μια πολύ διαφορετική ζωή από το νεογνό που αντίκρισα μήνες πριν στην Αφρική. Αυτή η αντίθεση θα είναι πάντα μέσα στο μυαλό μου. Το λάθος δεν βρίσκεται στα άτομα που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια. Το λάθος βρίσκεται στην ποιότητα ζωής και στις ευκαιρίες που σου παρέχει η χώρα που ζεις στο να μεγαλώσεις την οικογένεια σου. Ζούμε σε ένα άδικο και αντιφατικό κόσμο γεμάτο αλληλοαναιρέσεις.

 

3 

 

Aπό που αντλείς ευτυχία στην καθημερινότητά σου;

Αντλώ ευτυχία στην καθημερινότητα μου κυνηγώντας το όνειρο μου να δημιουργήσω έναν ειλικρινή οργανισμό κοντά στον ευεργέτη που προσφέρει γενναιόδωρα και κοντά στο ευεργετούμενο που λαμβάνει την γενναιοδωρία. Οι συναισθηματικές ανταμοιβές και η χαρά που λαμβάνω από τον κόσμο που προσφέρει και βλέπει ότι η εισφορά του επενδύεται για την καλυτέρευση της ζωής κάποιου που υποφέρει και η χαρά που λαμβάνω από τον κόσμο που λαμβάνει τη βοήθεια είναι σαν μια δεξαμενή ευτυχίας μέσα μου που μπορώ να επισκεφθώ όποτε νιώθω πεσμένος.

Παράλληλα μοιράζοντας τον χρόνο μου κοντά σε ανθρώπους που δεν έχουν TIΠΟΤΑ και μετά επιστρέφοντας πίσω σε ανθρώπους που τα έχουν όλα με κάνει να αντιλαμβάνομαι πόσο «πλούσιος» είμαι. Κάθε φορά που επιστρέφω πίσω στην Κύπρο αντιλαμβάνομαι πόσο τυχερός είμαι που έχω τόσα δικαιώματα, καθαρό σπίτι, τρεχούμενο νερό, γεμάτο ψυγείο, επιλογές για το τι θα φάω και πολλά άλλα. Δεν γυρεύω πολυτέλειες και για να είμαι ειλικρινής γελάω με αυτούς που τις προβάλουν και τις επευφημούν. Όπως είπε και ο Τσάρλι Τσάπλιν όταν κατάκτησε τον κόσμο με τις ταινίες του: «το πιο θλιβερό πράγμα που μπορώ να φανταστώ είναι να συνηθίσω την πολυτέλεια».

 

swkratis4 

 

Για ποια πράγματα θαυμάζεις τους λαούς που γνώρισες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σου με το Rhea Foundation;

Αυτό που θαυμάζω σε πολλούς ανθρώπους που γνώρισα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου είναι η ευπρέπεια που διατηρούν ακόμα και στην ακραία φτώχια. Έχει ένα κομμάτι ψωμί, αλλά θα σου προσφέρει το μισό γιατί είσαι καλεσμένος. Γελούν παραπάνω από εμάς και βρίσκουν ευτυχία στις μικρές χαρές της ζωής όπως στη χειραψία με ένα φίλο που έχουν να δουν μερικές εβδομάδες ή στο φιλί της μαμάς τους. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης γιατί δεν προσπαθούμε να υφάνουμε μια ψεύτική εικόνα στους ανθρώπους που παρακολουθούν τη δράση μας. Όπως θαυμάζω πολλούς ανθρώπους για αυτή την ευπρέπεια που έχουν μέσα τους υπάρχουν και άλλοι τόσοι που λαμβάνουν το 100% σου και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι «ζήτουλες».

Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν πας πάντα θα βρεις δύο είδη ανθρώπων. Τους «ευπρεπείς» που δεν θα ζητήσουν τίποτα και θα λάβουν την γενναιοδωρία σου με ένα ευχαριστώ και τους «ζήτουλες» που όσα τους δώσεις πάντα θα ζητούν περισσότερα. Εγώ τείνω να σέβομαι τους «ευπρεπείς» και να αγνοώ τους «ζήτουλες».

 

Πότε/πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Rhea Foundation;

Με το που επέστρεψα πίσω στην Κύπρο από τα αρχικά μου ταξίδια στο Νεπάλ και την Ινδία άρχισα να δουλεύω σαν δικηγόρος, αλλά είχα πάντα αυτή την ανάγκη να συνεχίσω την ανθρωπιστική προσφορά γιατί ήταν σαν «οξυγόνο» στην πνευματικά «ασφυκτική» υλιστική κοινωνία που ζούμε όπου η ματαιοδοξία κυριαρχεί. Το 2016 έφυγα για Τανζανία για να διανέμω με ένα φίλο το ευπροσάρμοστο παπούτσι του ‘Because International’ που ονομάζεται ‘The-Shoe-That-Grows’ και έτσι το Rhea Foundation γεννήθηκε και συνέχισε με αποστολές διανομής παπουτσιών, φαρμάκων και είδη πρώτων αναγκών στο Νεπάλ το 2017, μετά με το χτίσιμο του σχολείου για τους Μασσάι στην Τανζανία το 2018 και με το στήσιμο της υδατοπρομήθειας της κοινότητας Λομιγιόν το 2019.

 

6

 

Ποια είναι η φιλοσοφία του;

Η κεντρική φιλοσοφία του Ιδρύματος είναι να αναλαμβάνουμε πρακτική δράση για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης πραγματικότητας και παράλληλα να διατηρούμε οικονομική διαφάνεια με όλους τους ευεργέτες που βοηθούν τον σκοπό μας. Δεν θεωρούμε ότι οι απλές αγκαλιές, οι φωτογραφίες και ο εθελοντό-τουρισμός σε υπανάπτυκτες χώρες είναι αρκετά για να αλλάξουν την ποιότητα ζωής ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά. Αντιθέτως ο εθελοντό-τουρισμός είναι σχεδιασμένος να ευνοεί τον εθελοντή και όχι το άτομο που υποφέρει. Λαμβάνουμε πρακτική δράση, λύνουμε προβλήματα υποδομής και εργοδοτούμε τοπικό άνεργο πληθυσμό.

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα προς τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου αρχίζει πρώτα μέσα μας από την κατανόηση μερικών βασικών υποθέσεων που η σημερινή νοοτροπία αδυνατεί να μας προσφέρει, δηλαδή ότι το χρώμα, η φυλή, η θρησκεία, η εθνικότητα και οι κοινωνικοοικονομικές θέσεις δεν είναι τίποτα άλλο από επιφανειακές τάσεις που η σύγχρονη κοινωνία μας μαθαίνει να διαχωρίζουμε και να διαφοροποιούμε τους εαυτούς μας.

 

Ποιο είναι το πιο πρόσφατό σας εγχείρημα ως Rhea Foundation για να αλλάξετε τη ζωή των κατοίκων;

Το πιο πρόσφατο μας ανθρωπιστικό εγχείρημα είναι η κατασκευή υδατοπρομήθειας για όλη την αγροτική κοινότητα Λομιγιόν στην Τανζανία. Κάθε μέρα στις αγροτικές κοινότητες της Υποσαχάριας Αφρικής, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό. Αυτό είναι ένα βάρος που παγιδεύει τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους στον φαύλο κύκλο της φτώχειας. Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί στην Αφρική πεθαίνει από ασθένειες που συνάδουν με το μολυσμένο νερό. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή αποχέτευση όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά φέρνει απτά οικονομικά οφέλη και συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Υποσαχάρια Αφρική χάνει 40 δισεκατομμύρια πιθανές ώρες εργασίας ανά έτος οι οποίες κατανέμονται στη συλλογή νερού.

Σε αυτό το στάδιο, τελειώσαμε τις υδρογεωλογικές μας μελέτες στην περιοχή της κοινότητας Λομιγιόν, φέραμε γεωτρύπανα, διεξήγαμε τρείς γεωτρήσεις και με υπερηφάνεια δηλώνω ότι βρήκαμε πηγή νερού σε βάθος 150 μέτρων.

Στην επόμενη φάση θα εγκαταστήσουμε σωληνώσεις, αντλίες και θα χτίσουμε μια υδατοπρομήθεια που θα αντλεί 10,000 λίτρα καθαρό νερό ημερησίως και θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες νερού 5,000 ατόμων. Αυτό θα μεταμορφώσει οριστικά τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των μαθητών στο σχολείο μας γιατί τα παιδιά θα έχουν καθημερινά καθαρό νερό, δεν θα πάσχουν από διαρροϊκές ασθένειες και θα μπορούν να έρθουν για μάθημα. Θα αυξηθεί παράλληλα και ο αριθμός των κοριτσιών που φοιτούν στο σχολείο γιατί η συλλογή νερού θεωρείται γυναικεία οικιακή εργασία.

Πολλά κορίτσια χάνουν το σχολείο γιατί πρέπει να περπατούν ώρες για να φέρουν νερό στο σπίτι. Με το χτίσιμο της υδατοπρομήθειας αυξάνουμε την γυναικεία ενδυνάμωση μέσα στην κοινότητα και προορίζουμε τα κορίτσια για πλήρη φοίτηση στο σχολείο. Με το πέρας του εγχειρήματος αποσκοπώ να ορίσω τοπικό διοικητικό συμβούλιο της υδατοπρομήθειας όπου θα δώσω δικαιώματα και λόγο στις γυναίκες. Δεν είναι δίκαιο οι γυναίκες να δαπανούσαν τόσες ώρες τόσες δεκαετίες για την συλλογή του νερού για όλους και μόλις φτιάξαμε υδατοπρομήθεια να δώσουμε όλη τη δύναμη των αποφάσεων αποκλειστικά στους άνδρες.

 

 7

 

Πες μου λίγα λόγια για το Ηλιακό Σχολείο που φτιάξατε στη Λομιγιόν;

Η κοινότητά Λομιγιόν είναι μια οργανωμένη κοινότητα Μασσάι στην Τανζανία. Οι οικογένειες της κοινότητας πάντα είχαν την επιθυμία να μορφώσουν τα παιδιά τους, αλλά επειδή μένουν μακριά από ανεπτυγμένες αστικές πόλεις η κυβέρνηση τους δεν επενδύει στην κατασκευή σχολείων για αυτά.

Όταν πήγα την πρώτη φορά το 2016 είχαν μια τάξη ετοιμόρροπη, γεμάτη ποντίκια με 65 παιδιά στριμωγμένα μέσα. Όταν το αντίκρισα αυτό είχα την επιθυμία να τους χτίσω υποδομή για να προσφέρω στα παιδιά μια πλήρη διδακτική εμπειρία στα παιδιά. Μάζεψα τα λεφτά με τη βοήθεια της ομάδας μου και κατάφερα να ολοκληρώσω το σχολείο τον Αύγουστο του 2018. Θέλω να αναφέρω ότι όλα τα λεφτά που μαζέψαμε ήταν από απλές εισφορές γενναιόδωρων ανθρώπων. Δεν λάβαμε κάποιο κονδύλι για τη δουλειά μας. Σίγουρα θα ήταν πιο εύκολο αν λαμβάναμε κάποιο κονδύλι από δημόσιους φορείς, αλλά είμαι υπερήφανος για το κάθε σεντ που δόθηκε γιατί το κάθε τούβλο που βάλαμε είναι μια αντανάκλαση της γενναιοδωρίας του απλού Δυτικού κόσμου. Αυτό θέλουμε να είμαστε. Ένα Ανθρωπιστικό Ίδρυμα με πλήρη οικονομική διαφάνεια. Το σχολείο τώρα έχει τέσσερις λειτουργικές αίθουσες και ηλεκτρισμό από ηλιακά πλαίσια που εγκαταστήσαμε. Το σχολείο λειτουργεί και 2 φορές την εβδομάδα την νύχτα σαν τόπος σύγκλησης του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας επειδή είναι ο μόνος τόπος στην περιοχή με φωτισμό.

 

Μας ανέφερες ότι είχες διδάξει αρχικά ως δάσκαλος αγγλικών στο Νεπάλ. Ακόμη το κάνεις πέρα από το υπόλοιπο εθελοντικό σου έργο; Αν ναι, τι διδάσκεις τα παιδιά στο σχολείο και το κυριότερο τι σε διδάσκουν αυτά;

Όταν βρίσκω επιπλέον ώρα μετά από τον συντονισμό των αναπτυξιακών μας έργων στην Αφρική τότε τον επενδύω για την εκπαίδευση των παιδιών. Διδάσκω στο σχολείο μας στην Τανζανία όποτε πάω για συντονισμό των εγχειρημάτων. Τις περισσότερες φορές το μάθημα είναι Αγγλικά ή Μαθηματικά. Το πιο πρόσφατο μάθημα που δίδαξα στα παιδιά ήταν για τα ζώα και τη σωστή προφορά τους στα Αγγλικά. Μπορείς να πεις ότι τα έμαθα να προφέρουν τα ζώα στα Αγγλικά και αυτά με έμαθαν να τα προφέρω στα Σουαχίλι. Παράλληλα μέσα από την καθημερινότητα μου με το συντονισμό των αναπτυξιακών έργων τα μαθαίνω να χρησιμοποιούν τη λογική τους και αυτά με την καθημερινότητα τους στην άγρια φύση με μαθαίνουν να χρησιμοποιώ τα πρωτόγονα μου ένστικτα.

 

8

 

Τι σε πληγώνει και τι σου δίνει δύναμη;

Παλιά με πλήγωναν πολλά πράγματα στην κοινωνία που ζούμε, αλλά πλέον έγινα «παχύδερμος». Πλέον διαμόρφωσα τη δική μου εσωτερική πυξίδα και ξέρω πώς να κατευθυνθώ στον Δυτικό κόσμο. Πράγματα που με πλήγωναν παλιά τώρα τα βλέπω και γελάω. Πρώτα από όλα η άσκοπη πραγματικότητα και ματαιοδοξία της πλειοψηφίας. Τείνουμε να δοξάζουμε επιφανειακές καλλονές και καλλονούς απλά επειδή δημοσιεύουν την ίδια φωτογραφία καθημερινά από διαφορετικές οπτικές γωνιές ή κάνοντας το πιο άσκοπο πράγμα. Το βρίσκω πολύ αστείο. Είναι σαν άδεια δοχεία. Παράλληλα αυτό που βρίσκω αστείο μου δίνει δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω. Από παιδί ποτέ δεν σύναδα με το πλήθος. Πάντα άκουγα τη φωνή μέσα μου και επειδή πιστεύω ότι μια φορά ζούμε, δεν θέλω ο περιορισμένος χρόνος που έχω σε αυτό τον πανέμορφο πλανήτη να πάει άσκοπα η ματαιόδοξα.

 

Τι θεωρούμε ως δεδομένο, μα δεν είναι;

Πολλά και διάφορα. Η μόρφωση, το νερό, η σταθερή απασχόληση, η στέγη, ο καθαρός αέρας και πολλά άλλα. Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα εδώ είναι ο απώτερος σκοπός εκατομμυρίων ανθρώπων σε μέρη του κόσμου που πολλοί Δυτικοί δεν άκουσαν καν. Ο κόσμος των Δυτικών περιορίζεται πλέον σε αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν μέρη και άνθρωποι που δεν θα βρεθούν ποτέ μπροστά από φωτογραφικούς φακούς. Επειδή δεν τους βλέπουμε σε οθόνες δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

 

Εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Λάβαμε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση από κόσμο που θέλει να βοηθήσει. Η πλειοψηφία των ατόμων που μας προσέγγισαν έχουν στο μυαλό τους ότι θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας. Αυτή τη στιγμή όλη μας η συγκέντρωση είναι πάνω στα αναπτυξιακά έργα στην Αφρική και στην εργοδότηση του τοπικού πληθυσμού εκεί. Με την σπατάλη 1000 ΕΥΡ για να ταξιδέψει ένας εθελοντής για να πάρει τα παιδιά αγκαλιά 10 μέρες να φωτογραφηθεί και αν γίνει σούσουρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει την ίδια θετική επίδραση όπως η εργοδότηση ενός τοπικού οικογενειάρχη που θα λάβει μισθό 100ΕΥΡ και θα ταΐσει την οικογένεια του για 1 μήνα. Το λάθος δεν βρίσκεται στην πρόθεση αυτών που θέλουν να βοηθήσουν αλλά στην αντίληψη ότι σε αυτό το σενάριο «το λιγότερο είναι περισσότερο».

Τα άτομα που έκαναν τη διαφορά με τη βοήθεια τους τα τελευταία χρόνια είναι τα άτομα που αφιλοκερδώς οργάνωσαν εράνους (fundraisers) και μάζεψαν τα ποσά για το κτίσιμο του σχολείου στην Τανζανία και της υδατοπρομήθειας που προβλέπεται να τελειώσει του χρόνου. Όταν θα ανοίξουμε εθελοντική δίοδο, αυτούς θέλουμε μαζί μας στο μέλλον. Άτομα που πρόσφεραν και κέρδισαν τη θέση τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι οργανισμού που οργανώνουν εθελοντο-τουρισμό. Όσοι γυρεύουν ταξίδι αυτή τη στιγμή μπορούν να αποταθούν σε αυτούς.

Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να φέρουμε παραπάνω άτομα για βοήθεια όταν φτιάξουμε την σωστή υποδομή για να μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κοινότητα. Το τι έχουμε στα σχέδια μας είναι να προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθουν τα άτομα να βοηθήσουν σωστά, να αναπτυχθούν πνευματικά και να επηρεάσουν στο έπακρο τα άτομα των υπανάπτυκτων κοινοτήτων. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα ενημερώσουμε το κοινό ανάλογα.

Ο κόσμος που θέλει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει μέσω εισφοράς ή με την οργάνωση fundraiser/εράνου. Είμαστε σε πλήρη οικονομική διαφάνεια και εγγυόμαστε ότι το 100% της εισφοράς θα δαπανηθεί για το εγχείρημα των ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη. Στα άτομα που γυρεύουν αποκλειστικά ταξίδι και δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση των ανθρωπιστικών μας έργων όλα αυτά τα χρόνια τους ευχόμαστε ένα «καλό ταξίδι» όπου και αν βρεθούν.

 

mariaizampellla

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

 

 

Αντί επιλόγου και χωρίς άλλα περιττά λόγια, αφού μπροστά σε αυτά του Σωκράτη που συνοδεύονται με πράξεις, τα δικά μου φαίνονται ανούσια, καταγράφω απλά τoν σύνδεσμο του Rhea Foundatıon που μπορούμε να πληροφορηθούμε περισσότερα για τη δράση τους, μα και να συνεισφέρουμε. Σωκράτη, καλή δύναμη σε σένα και στην ομάδα σου!

https://www.rhea-foundation.org

Διαβάστηκε 10799 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top