Συνέντευξη στη Μαρία-Ιζαμπέλλα

 

Συναντηθήκαμε στην πλατεία Σαριπόλου, ένα νωχελικό μεσημέρι καθημερινής. Ξεκινήσαμε τη φωτογράφιση σε διάφορα σημεία και κουβεντιάζαμε στα ενδιάμεσα. Η Ευγενία δείχνει να συνδυάζει την αυστηρή πειθαρχία που χρειάζεται ένας μουσικός αφιερωμένος σε ένα τόσο απαιτητικό όργανο όπως το τσέλο με την ευαισθησία ενός καλλιτέχνη που αφουγκράζεται τον κάθε ήχο γύρω του. Η κλασική παιδεία την έχει διαμορφώσει ως άνθρωπο. Είναι εμφανές από τον τρόπο που κινείται και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις λέξεις… λεπτεπίλεπτα, πειθαρχημένα, ευγενικά.

Δεν κάνει διακρίσεις ούτε στη μουσική ούτε στους ανθρώπους. Μου εξηγεί πως έχει πειραματιστεί σε συνεργασίες με καλλιτέχνες και με άλλα είδη μουσικής και πόσο κάθε φορά αυτό το κράμα, φτάνει να γίνεται με σεβασμό, την εντυπωσίασε. «Είναι πολύ σημαντικό ένας καλλιτέχνης να ξέρει να ελίσσεται αλλά χρειάζεται τριβή, χρειάζεται εξάσκηση και κυρίως να το βλέπει θετικά. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξη» μου είπε. Και έτσι αισιόδοξα λοιπόν, ξεκίνησε αυτή η συνέντευξη.

 

 

Γιατί βιολοντσέλο; Πότε αφιερώθηκες σε αυτό;

Ήμουν δώδεκα χρονών όταν ήθελα να μάθω βιολί. Ο δάσκαλος μου όμως, ο Χρίστος Μάρκου, με επέλεξε για τσέλο. Ήμουν από τις πρώτες τσελίστριες στην Κύπρο, ίσως και η πρώτη, μου είπε ο δάσκαλος αργότερα. Η πρώτη σίγουρα στη Λεμεσό.

 

Είναι ένα ογκώδες σχετικά όργανο. Αυτό ήταν κάτι που σε δυσκόλεψε αρχικά;

Στην αρχή, καθόλου δεν με δυσκόλεψε. Η δυσκολία φάνηκε αργότερα, όταν χρειάστηκε να ταξιδέψω και έπρεπε να μπω σε αεροπλάνα και τρένα.

 

Εργάζεσαι στο Δημόσιο, στη Δημοτική Εκπαίδευση. Ποια χαρίσματα πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ένας δάσκαλος Μουσικής;

Γενικότερα πιστεύω ότι πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με τους μαθητές, να εμπνέει τον σεβασμό. Να επικοινωνεί με το σώμα, τα μάτια και όχι μόνο με τα λόγια, ώστε η πειθαρχία να έρχεται χωρίς να χρειάζεται να την επιβάλλει.

 

Έχει η μουσική στην παιδεία τη θέση που της αξίζει;

Είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα με την δημιουργία των μουσικών λυκείων και ακολούθως των γυμνασίων. Αν και κατά τη γνώμη μου, αντίστροφα θα έπρεπε να ξεκινούσε. Έπρεπε (πρέπει) να γίνουν βήματα πρώτα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 

Τι ζηλεύει η Λεμεσός από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που γνωρίζω ότι επισκέπτεσαι, αφού συχνά ταξιδεύεις για συναυλίες;

Υπάρχει περισσότερο πράσινο, υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμη με εντυπωσιάζει το πόσο εύκολα γεμίζουν τα θέατρα σε κάθε συναυλία, σε αντίθεση με μας που χρειάζεται να μοχθήσουμε για να τραβήξουμε το κοινό.

 

Άρα επιβεβαιώνεις ότι η κλασική μουσική έχει περιορισμένο κοινό στην Κύπρο; Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Ναι, πολύ περιορισμένο το κοινό της κλασικής μουσικής. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση. Γι΄ αυτό και πρέπει να γίνονται εκπαιδευτικές συναυλίες στα σχολεία μας. Καθώς και συναυλίες σε πάρκα και πλατείες.

 

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που επισκέφτηκες έχουν να ζηλέψουν κάτι από τη Λεμεσό μας;

Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, εκτός ίσως από τα υπέροχα αρχαιολογικά μας θέατρα όπως το Κούριον.

 

Ποια είναι η κρυψώνα σου στην πόλη;

Κρυψώνας; Μα αν σου το έλεγα θα έπαυε να είναι κρυψώνας…

Η πλατεία Σαριπόλου. Ένα ήσυχο και γραφικό στέκι στο κέντρο της πόλης. Εκεί δεν κρύβομαι, μα φανερώνομαι.

 

 

Μια μουσική στιγμή που χαράχτηκε στη μνήμη σου:

Η πρώτη φορά που έπαιξα στο ίδιο αναλόγιο με τον γιο μου σε συναυλία στο Bουκουρέστι, στο θέατρο Ateneul Roman.

 

Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί που θα ήθελε να ξεκινήσει ένα κλασικό όργανο;

Θα το ενθάρρυνα. Η εκμάθηση ενός οργάνου βελτιώνει τη μνήμη, βοηθά στην εστίαση της προσοχής και γενικά βοηθά στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

 

Ο μεγαλύτερος σου φόβος και ο μεγαλύτερος σου πόθος;

Φόβος… η καταστροφή του περιβάλλοντος. Πόθος μου είναι να ταξιδέψω σε όσα πιο πολλά μέρη μπορώ.

 

Τι σε έχει διδάξει το βιολοντσέλο για τη ζωή ή/και τον εαυτό σου;

Με έμαθε να πειθαρχώ, να επιμένω, να υπομένω να ακούω εκτός από μένα και τους άλλους γύρω μου. Με έχει μάθει να εκτιμώ την ομορφιά σε αυτά που ακούω και σε αυτά που βλέπω.

 

Η Μουσική Δωματίου πρέπει να μεταφερθεί και στους δρόμους της πόλης;

H μουσική γενικότερα πρέπει να μεταφερθεί προς τα έξω. Εμείς σαν κουαρτέτο Δήμου Λεμεσού, μεταφέρουμε την κλασική μουσική με εκδηλώσεις σαν τις «Μουσικοί πανσέληνοι» ή ακόμη έγινε και μια προσπάθεια τα περασμένα Χριστούγεννα να παίξουμε σε διαφορά μέρη του κέντρου. Αλλά ναι, πρέπει να μεταφερθεί η «μουσική δωμάτιου» και στα πάρκα, στις πλατείες και στους δρόμους.

 

 

Το κράτος στηρίζει τη Συμφωνική Ορχήστρα όσο και όπως οφείλει;

Ναι και με το παραπάνω.

 

«Η μουσική εφευρέθηκε για να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη μοναξιά.» Λ.Ντάρελ. Συμφωνείς ή διαφωνείς;

Συμφωνώ. Εκ φύσεως ο μουσικός βιώνει μοναξιά, αρχίζοντας από τη χρονοβόρα μελέτη του ως και τη στιγμή που θα βγει στη σκηνή. Μα ακόμα και εκεί στη σκηνή είσαι μονάχα εσύ και η μουσική σου. Εξού και φωτίζεται ο μουσικός και όχι το κοινό.

 

Τα πρωινά της Κυριακής…

Τα πρωινά της Κυριακής φροντίζω τα λουλούδια μου. Τους βάζω βιταμίνες, τους αφαιρώ ό,τι έχει ξεραθεί. Κάποια τα μετακινώ κοντά στον ήλιο, όπως τα φούλια και άλλα στη σκιά, όπως τις γαρδένιες.

 

Ποιο χαρακτηριστικό ξεχωρίζεις και σέβεσαι σε έναν άνθρωπο;

Την ειλικρίνεια.

 

Όταν παίζεις τσέλο…

Όταν παίζω τσέλο μιλάει η ψυχή μου.

 

 

 

Και την ψυχή της την άκουσα ξεκάθαρα εκείνο το μεσημέρι, τόσο εγώ όσο και οι τυχεροί περαστικοί που την κοίταζαν με θαυμασμό. Τη ρομαντική εικόνα της Ευγενίας και τον πλούσιο και δυνατό ήχο που τη συνόδευε, καθώς έπαιζε τσέλο στα στενά δρομάκια της πόλης, θα ήθελα να τα συναντώ πιο συχνά στην πόλη μας, τόσο συχνά που να τα νιώθω οικεία, σκέφτηκα σαν την αποχαιρέτησα.

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

Ευχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη ΛΕΜΕΣΟΣ, την Παρασκευή, 7 Ιουνίου.

 

 

Who is Who:

Η Ευγενία Καραπατάκη άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 12 χρονών στο Δημοτικό Ωδείο Λ/σου με καθηγητή τον κύριο Χρίστο Μάρκου. 

Είναι κάτοχος του “ L.T.C.L Performers Diploma” του Trinity College of music. 

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και ταυτόχρονα παρακολούθησε τα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρακολούθησε επίσης σειρά μουσικοπαιδαγωγικών μαθημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έλαβε μέρος σε master classes στην Φιλανδία και στο Cambridge με καθηγητές τους  J. Peltonen και C. Bonsanquet.

Διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου από το 1988-2004.

Είναι  ιδρυτικό  και ενεργό μέλος του κουαρτέτου Δήμου Λ/σού από το 1999  μέχρι και σήμερα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Καμεράτας Λ/σου ( ορχήστρα εγχόρδων ), η οποία δραστηριοποιήθηκε το 2008.

Είναι μέλος του μουσικού σχήματος “ Duet Barocco ” ( φλάουτο – τσέλο )

Συνεργάστηκε σαν βιολοντσελίστας με γνωστούς ξένους και Κύπριους καλλιτέχνες σε διάφορα μουσικά σχήματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Kύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Γιώργο Νταλάρα, Κύρο Παρτσαλίδη, Κώστα Χ “Χριστοδούλου και τη Διάσταση ανέβασαν την “9η Ιουλίου” στο θέατρο Ηρώδειο στην Αθήνα.

Στις 11 Ιουλίου 2018 έλαβε μέρος σε συναυλία στο Βουκουρέστι στα πλαίσια του φεστιβάλ “Violoncellissimo 100” Ateneul Roman, μετά από πρόσκληση του διακεκριμένου Καθηγητή Marin Cazacu.

Δίδαξε τσέλο στο Μουσικό Λύκειο Λεμεσού ( 2006-13 ).

Εργάζεται σαν δασκάλα μουσικής στη Δημοτική Εκπαίδευση.

 

Διαβάστηκε 3259 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top