Συνέντευξη στη Μαρία-Ιζαμπέλλα

 

Καυστικός, αυθεντικός, με δυνατές απόψεις και επιχειρήματα. Μην σας παραπλανάει η δυναμικότητα που βγάζει επί σκηνής. Είναι ταυτόχρονα ταπεινός κι ας αναγνωρίζει το μουσικό του ταλέντο. Στη συνέντευξη όποτε ένιωθε ότι μια ερώτησή μου θα τον ανάγκαζε να περιαυτολογήσει, προτιμούσε να την προσπεράσει. «Ξέρουν ποιος είμαι, Ιζαμπέλλα… δεν θα τους πω εγώ ποιος είμαι» μου έλεγε. Και όντως, ξέρουμε. Ο Σάββας είναι από τους πιο δυνατούς ερμηνευτές στο νησί και έχει μια μακρά πορεία. Έχει το δικό του πιστό κοινό που τον ακολουθεί όπου εμφανίζεται. Είναι ο ορισμός της λέξης καλλιτέχνης. Ζει και αναπνέει για τη μουσική.

Στην κουβέντα μας στο στούντιό του, που είναι ουσιαστικά στο υπόγειο του σπιτιού του, μου μιλάει για κάθε θέμα με ωμή ειλικρίνεια και αφιλτράριστα. Δεν προσέχει τις λέξεις του και αυτό έχει μια αφοπλιστική αγνότητα. Ενώ μιλάμε για θέματα σοβαρά, το γυρνάει στην πλάκα, μας κάνει και γελάμε και μετά με μια απίστευτη άνεση, επιστρέφει και ολοκληρώνει το ίδιο σοβαρά την προηγούμενη μας συζήτηση. Οι κιθάρες του και ο μουσικός του εξοπλισμός γύρω μας σαν μιλάμε συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

 

Τι είναι ο ρατσισμός;

Ο ρατσισμός είναι μειωμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Όλα ξεκινούν από τον φόβο. Το διαφορετικό πάντα τρομάζει.

 

Πολιτικά που στέκεσαι;

Είμαι πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος. Τα κόμματα που ήταν χρόνια στην εξουσία είναι υπεύθυνα για αυτή τη σαπίλα που βγαίνει τώρα στην επιφάνεια.

 

Ποια είναι η άποψή σου για τη σημερινή νεολαία;

Αν έχουν την εντύπωση ότι οι νέοι είναι μόνο το Power of Love πλανώνται. Τις προάλλες, όπως επέστρεφα από Θεσσαλονίκη, στην πτήση ήταν κάποια παιδιά γυμνασίου που επέστρεφαν από το πρόγραμμα Erasmus. Συνομιλώντας μαζί με έναν εξαίρετο νέο, εντυπωσιάστηκα από την ευφράδεια λόγου που αν και μιλούσαμε σαν φίλοι μου έδειχνε σεβασμό. Είχε τόσα ερωτήματα και είχε και άποψη. Οι νέοι δεν είναι αυτό που δείχνει το Power of Love και μας πουλάνε τα ΜΜΕ στο βωμό της τηλεθέασης.

 

Μιας και ανέφερες το Power of Love, ποια η γνώμη σου για τα μουσικά reality;

Στα reality δεν προβάλλονται οι παίκτες, μα οι κριτές. Συναυλίες κάνουν οι κριτές καλλιτέχνες, όχι τυχαία, με το που τελειώσει το παιχνίδι. Δεν είδα συμμετέχοντες να προωθηθούν από το παιχνίδι μετά τη λήξη του. Άρα ναι, είναι λάθος γιατί δεν γίνεται σωστά. Είναι τηλεόραση και όχι ανάδειξη μουσικών ταλέντων.

 

 

Ποια η γνώμη σου για τους εμπορικούς καλλιτέχνες;

Πίσω από τους εμπορικούς καλλιτέχνες υπάρχει ολόκληρο team και χρηματοδότηση. Υπάρχει το λεγόμενο γκέτο ραδιοφωνικών παραγωγών το οποίο προωθεί συγκεκριμένους τραγουδιστές και τραγούδια...

 

Ποια η άποψή σου για την παιδεία, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα που βγήκαν στη δημοσιότητα;

Όλοι υπήρξαμε έφηβοι και ξέρουμε πώς συμπεριφερόμασταν τότε. Υπάρχει ανοχή στην παιδεία και δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Δεν θα πάμε πίσω στον χρόνο, αλλά πρέπει να ξαναδούμε ότι κάποια πράγματα στο παρελθόν, όντως δούλευαν. Είναι δύσκολο να τιθασεύσεις, να ελέγξεις την εφηβεία. Χρειάζονται τη βοήθειά μας για αυτοέλεγχο. Χρειάζεται να βάζουμε όρια. Να βοηθήσουμε τους καθηγητές να βάζουν όρια. Από την άλλη πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να περνάνε από ψυχολογικά τεστ γιατί ορισμένοι δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί που είναι.

 

Ποιος φταίει για το διεφθαρμένο σύστημα και την παρακμή του;

Η πολιτεία μας αφορά όλους. Όταν λοιπόν πας να αποκομίσεις από την πολιτεία ατομικό όφελος είσαι χαμένος και ας μην το αντιλαμβάνεσαι. Έχουμε όλοι ευθύνη για αυτή μας την κατάντια. Όλοι κάναμε κάτι ή δεν κάναμε… και εγώ και εσύ με την ανοχή μας. Δεν βγήκαμε να διαδηλώσουμε στους δρόμους. Σαν σύνολο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Ο καθένας από το δικό του λειτούργημα να επισημαίνει τα κακώς έχοντα, να προσπαθεί να τα διορθώσει, να τα καλυτερεύσει.

 

 

Τι ρόλο έπαιξαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο μοίρασμα της μουσικής;

Ένα από τα πλεονεκτήματα των Μέσων αυτών είναι ότι ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προβάλλει τη δουλειά του ελεύθερα.

 

Τι είναι τέχνη;

Η τέχνη είναι σαν τη ζωή. Δεν οριοθετεί. Η τέχνη είναι εικόνες ζωής. Κορνιζάρει εικόνες ζωής, όπως είπε και ο Αποστολάκης. Είναι άνευ ορίων.

 

Δέχεσαι τις κατηγοριοποιήσεις στη μουσική;

Είμαι εναντίον της κατηγοριοποίησης στη μουσική. Δεν μπορούν να μπουν ταμπέλες. Υπάρχει γενεσιουργό κίνητρο. Εξαρτάται από το κίνητρο, λοιπόν. Όταν ο λόγος που το γράφεις είναι το συναίσθημα ή όπως σου βγήκε αυθεντικά εκείνη τη στιγμή και δεν το κάνεις σκόπιμα με σκοπό το κέρδος, τότε δεν έχει λάθος στην τέχνη. Είναι μία προσωπική άποψη. Η τέχνη αφορά τον άνθρωπο και το σύνολο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό και μπαίνουν πιο σκοτεινά κίνητρα εκεί διαφωνώ.

 

 

Ένας χώρος στη Λεμεσό που υπήρχε από τότε που ήσουν παιδί και αγαπάς…

Ο Κήπος της Λεμεσού που τον αγαπώ ιδιαίτερα και παίρνω και εγώ τα παιδιά μου. Αν και πια έχουν φύγει το αλογάκι που υπήρχε όταν ήμουν εγώ μικρός και κάθονταν αρκετά παιδιά επάνω. Είχα θυμάμαι μάλιστα «ψυχαναγκασμό» να κάθομαι πάντα μπροστά να κρατώ τα ηνία. Θυμάμαι ακόμη και το «κατρατζύλι». Πραγματικά ελπίζω να μην γίνει ο Κήπος ακόμη ένα κτήριο.

 

Τι σε θυμώνει στη Λεμεσό;

Σε ποιο νησί της Ελλάδας δεν μπορείς να δεις τη θάλασσα;

Χάσαμε την πρόσβαση στην παραλία. Υπήρχε διαφθορά από το 1974 με την άτακτη ανάπτυξη και αυτό φαίνεται να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τελευταία, με το πρόσχημα ότι ανοίγονται δουλειές. Ασφυκτιά η πόλη για τα οικονομικά κίνητρα και οφέλη τα οποία δεν είναι για όλους. Ο Λεμεσιανός δεν μπορεί να ενοικιάσει. Όπως πάμε, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας.

 

 

Οι συζητήσεις δεν τελείωναν εκείνο το μεσημέρι. Κάναμε φυσικά και στα ενδιάμεσα ευχάριστα διαλείμματα που μας τραγουδούσε παίζοντας κιθάρα. Συνεχίσαμε τη φωτογράφιση στο γκαράζ, όπου βρίσκεται μια άλλη μεγάλη του αγάπη… η μηχανή του. Ύστερα τον ακολουθήσαμε στη βόλτα του στη γειτονιά. Λίγο μετά, τον αποχαιρέτησα. Αυτή την τελευταία του εικόνα κράτησα. Είτε τραγουδάει στη σκηνή είτε είναι καβάλα στη μηχανή του, ο Σάββας σου μεταδίδει αυτή την απεριόριστη ελευθερία σκέψης του, την ανάγκη του για μη υποταγή στο σύστημα και στα πρέπει του. Αντίθετα λοιπόν, στον τίτλο της θρυλικής ταινίας «Επαναστάτης χωρίς αιτία», ο Σάββας είναι ένας ώριμος επαναστάτης με αιτία.

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

 

 

-Ευχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη ΛΕΜΕΣΟ, την Παρασκευή, 31/5/19.

 

 

Who is Who

Ο Σάββας γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1976 στη Λεμεσό. Παίζει κιθάρα και τραγουδά από 13 χρονών. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές στην Κύπρο.

Το 1994 μαζί με το Χρήστο Βασιλειάδη δημιουργούν το ροκ συγκρότημα "Ισοβίτες" και κυκλοφορούν δυο δουλειές με τη δισκογραφική εταιρία "All Records" σε συνθέσεις του Σάββα και του Χρήστου. Το CD single "Ουτοπικές Μορφές" (1996) και το album "Ξεχασμένα Παραμύθια" (2000) κάνουν τους "Ισοβίτες" το πρώτο ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα στην Κύπρο που έκανε δισκογραφία. Ταυτόχρονα γίνονται συναυλίες σε όλη την Κύπρο όπως και εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές. Οι "Ισοβίτες" τερματίζουν τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες ως συγκρότημα το 2002.

Ο Σάββας Σάββα συνεχίζει ως Σάββας Ισοβίτης πια την αυτόνομη πορεία του στην εναλλακτική μουσική σκηνή με εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο, ερμηνεύοντας ελληνική και ξένη μουσική, και έχοντας συχνά μαζί του καλούς φίλους και καλούς μουσικούς από το συγκρότημα και όχι μόνο. Το "Ψυχόσταγμα" (2005) αποτελεί την πρώτη αυτόνομη δουλειά του Σάββα. Ο δίσκος περιλαμβάνει 16 κομμάτια σε μουσική και στίχους του

Το 2010 κυκλοφορεί το νέο του δίσκο με τίτλο «Η θλίψη κάνει διακοπές», ο οποίος περιέχει 14 κομμάτια (τα περισσότερα, σε στίχους και μουσική του ιδίου). Αξιοσημείωτη η φιλική συμμετοχή του Αλέξανδρου Χατζή, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι «Δυο λέξεις» σε στίχους Έλενας Σιούφτα και του Χρήστου Βασιλειάδη που συμμετέχει στο τραγούδι «Τα τρένα». Σε στίχους του Γιάννη Τρυφωνος.

Στο παρόν στάδιο κάνει τακτικές εμφανίσεις σε ροκ μπαράκια της Κύπρου καθώς επίσης και κάποιες έκτακτες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Κύπρου και εξωτερικό.

Το 2017 με ερμηνεύει το τραγούδι «Δραπετεύω» μαζί με τον Βασίλη Καρρά σε στίχους του Βασίλη Καρρά και μουσική του Σάββα Ισοβίτη όπου κυκλοφόρησε στον δίσκο του Βασίλη «αλήτη με λένε»

Τον 2018 ερμηνεύει μαζί με τον Στέλιο Στυλιανού το τραγούδι «αστροφεγγιά» σε στίχους του Βασίλη Καρρά και μουσική Σάββα Ισοβίτη που κυκλοφόρησε από την Minos EMI -Universal

Στο παρόν στάδιο δημιούργησε το στούντιο SavvaTone όπου μερικές φορές ενορχηστρώνει τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου ή και σε συνεργασία με άλλους στιχουργούς ή συνθέτες.

Διαβάστηκε 3028 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top