Με τη Μαρία-Ιζαμπέλλα

 

Είναι νέα, γεμάτη ενέργεια. Αναμφισβήτητα όμορφη, χωρίς να το προσπαθεί. Την έψαξα στο facebook, αφού είδα έργα της στο κέντρο της πόλης και την προσέγγισα. Η Ιφιγένεια μοιάζει με τις δημιουργίες της. Πρωτότυπη, έξυπνη, εναλλακτική, θελκτική. Έχει γενικώς κάτι να πει.

Η Λεμεσός έχει μπει πολύ δυναμικά στο κομμάτι του street art και ξεφυτρώνουν εικαστικές προτάσεις στα στενά της, μέρα με τη μέρα. Στο Street Life Festival, που μετατρέπει κάθε χρόνο την πόλη μας σε ένα ζωντανό εργαστήρι τέχνης, συμμετέχει και η Ιφιγένεια με αξιοπρόσεκτα πρότζεκτς. Η αλληλεπίδραση στην τέχνη είναι ένα κομμάτι που δελεάζει τη νέα μας καλλιτέχνη, όποτε δηλώνει παρούσα σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Συζητάμε καθώς περπατάμε μέσα στην πόλη, ψάχνοντας δημιουργίες της. Την παρατηρώ σαν μου μιλάει. Εντοπίζω στα μαλλιά της ίχνη βαφής που ξέμεινε από το πρωινό μάθημα στο σχολείο. Μ’ αρέσει που αν και τελειομανής στην τέχνη της, δεν δείχνει τελειομανής στην εμφάνισή της. Όταν μου μιλάει, κουνάει τελετουργικά τα χέρια της για να συμπληρώσουν -μη λεκτικά- όσα θέλει να μου πει.

 

 

 

Τι σημαίνει για σένα το street art; Είναι μορφή επαναστατικής τέχνης;

Street Art για μένα είναι η δυναμική τέχνη που προσφέρεται ελεύθερα στον θεατή, καθώς ο καλλιτέχνης αναζητά να μεταδώσει το προσωπικό του στοιχείο στον κόσμο, γνωρίζοντας την μεγάλη εμβέλεια του χώρου. ‘Ολες οι τέχνες θα μπορούσαν να είναι επαναστατικές ανάλογα με τον καλλιτέχνη, άρα εναπόκειται στον καθένα το πώς θα το αντιληφθεί.

 

Το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη:

Δεν μπορώ να παραμείνω σε ένα σημείο της πόλης. Πολλά και διάφορα!

 

Σε ελκύει η διαδραστικότητα στην τέχνη; Γιατί;

Νομίζω η λέξη «ελκύει» είναι πολύ απλή λέξη για αυτό που νιώθω μέσα από τη διάδραση. Είναι σημαντικό για μένα να υπάρχει διαδραστικότητα με κάποιο τρόπο, εφόσον ενισχύει την μεταδοτικότητα μιας ιδέας. Εδώ είναι που συνδέεται το εκπαιδευτικό μου κομμάτι με το καλλιτεχνικό.

 

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην κουλτούρα του Λεμεσιανού, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν θα έλεγα του Λεμεσιανού αλλά του Κύπριου προσκολλημένου σε μικρότητες. Θα προσπαθούσα να του ανοίξω το πνεύμα και να σταματήσω την τάση να εντάσσεται στο σύνολο, χωρίς καμία προσωπική άποψη.

 

Με ποια υλικά δουλεύεις και γιατί;

Έχω δουλέψει και δουλεύω με πολλά υλικά κατά καιρούς γιατί που αρέσει να πειραματίζομαι συνεχώς. Στην προσωπική μου δουλεία όμως υφαίνω κορδόνια και κλωστές σε σύρμα το οποίο τοποθετώ στον τοίχο. Είναι κάτι το οποίο προέρχεται από μια έκθεσή μου, Kinetic Pathways, 2016, όπου αποτέλεσε έναυσμα για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου πορεία Εκεί, λοιπόν, ασχολήθηκα με την συνεχόμενη γραμμή που έγινε το μοτίβο μου.

 

Χρησιμοποιείς ακόμη και το κέντημα στα έργα σου. Θεωρείς την αντίφαση κεντήματος, που είναι μια παραδοσιακή τέχνη και την ένταξη του σε street art ως επαναστατική πράξη;

Η τέχνη εξελίσσεται όπως και οι ιδέες. Ό,τι καινούριο λοιπόν δεν σημαίνει και επαναστατικό.

 

Είσαι τελειομανής; Και αν ναι, πώς σε επηρεάζει θετικά ή/και αρνητικά;

Είμαι αρκετά τελειομανής και είναι κάτι που θέλω να περιορίσω γιατί κάποιες φορές είναι αρνητικό θα έλεγα.

 

 

Ως δασκάλα τέχνης ποιες είναι οι θεωρίες σου για τη διδακτική της τέχνης;

Στην τέχνη πρέπει πρώτα να χρησιμοποιείται το συναίσθημα για να μπορείς να μεταδώσεις οποιαδήποτε θεωρία περιμένεις να αντιληφθεί και να κατανοήσει ο μαθητής. Κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός και αναζητά διαφορετικά πράγματα.

 

Θεωρείς ότι υποτιμάται η τέχνη ως μάθημα;

Ίσως ναι, αλλά όχι από όλους.

 

Διδάσκεις τέχνη και σε έφηβους μαθητές. Είναι η τέχνη θεραπευτική και μπορεί να γίνει καταφύγιο;

Είναι απίστευτα θεραπευτική. Νομίζω αυτό θέλει την δική του ξεχωριστή ανάλυση. Μπορώ να πω απλά ότι είναι ένας ξεχωριστός κόσμος που μπορεί να χωρέσει όλους όσους θέλουν να μπουν, αλλά και να απελευθερώσει την σκέψη τους.

 

Δέχεσαι την κατηγοριοποίηση σε ποιοτική και μη τέχνη (σε καλές άρα και μη καλές τέχνες);

Όχι, σε ποιοτική και μη αλλά σε επιτυχή ή ανεπιτυχή, στο να μεταδώσει μια συγκεκριμένη ιδέα.

 

 

Η Λεμεσός δίνει ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες;

Ναι πιστεύω υπάρχουν ευκαιρίες για τα δεδομένα μας, όμως πρέπει να τις κυνηγήσεις. Και όταν δεν έχεις ευκαιρία, τότε την φτιάχνεις.

 

Έζησες και στην Αγγλία. Τι ήταν ανυπόφορο και τι θεραπευτικό εκεί στην καθημερινότητά σου;

Ίσως, ανυπόφορο ήταν το κλίμα, εννοώντας τον βροχερό καιρό της Αγγλίας που ήταν αρχικά για μένα μεγάλη αλλαγή αλλά αυτό ήταν προσωρινό συναίσθημα. Το πιο θεραπευτικό ήταν να παρατηρώ τον κόσμο, τη φύση, να ενθουσιάζομαι με τις καινούριες παραστάσεις και την καινούρια κουλτούρα που γνώριζα συνεχώς.

 

Απάντησε στην ίδια ερώτηση για τη Λεμεσό.

Η νοοτροπία είναι ανυπόφορη δυστυχώς, όπως και να ακούγεται αυτό. Στη Λεμεσό ακόμα ψάχνω το τι είναι για μένα θεραπευτικό και θα συνεχίσω να το ψάχνω. Σίγουρα και πάλι η φύση παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και ότι μου δίνει ενέργεια στην ζωή μου είναι θεραπευτικό.

 

Τι άφησες πίσω ώστε να καταφέρεις να επενδύσεις στην τέχνη σου;

Τίποτα δεν άφησα. Ο καθένας φτιάχνει τον δικό του χρόνο για αυτό που θέλει να κάνει.

 

Κάποια παραδείγματα εκδηλώσεων που μπορούμε να σε δούμε ή σε είδαμε να εργάζεσαι live;

Στις 20 Απριλίου ήμουν στο Fashion Awareness Festival στη Λευκωσία και στις 4 του Μάη, στο γνωστό Street Life festival στη Λεμεσό.

 

Πώς νιώθεις όταν αναγνωρίζεται η δουλειά σου;

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό με γεμίζει με έντονα συναισθήματα.

 

Ποια πράγματα είναι για σένα εθιστικά;

Θα χρησιμοποιούσα την λέξη ‘τέχνη’ που αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα.

 

Ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι;

Δυσκολεύομαι να ζητήσω και αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

 

Το γονίδιο της τέχνης το πήρες από κάποιον στην οικογένειά σου;

Ο πατέρας μου ζωγραφίζει ερασιτεχνικά και τον θαυμάζω πολύ για το εξαιρετικό του ταλέντο στην λεπτομέρεια. Μου έχει δώσει αυτή την ευκαιρία να το ακολουθήσω αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε να το κάνει επαγγελματικά.

 

Τι θα ήθελες να προσφέρεις στην πόλη σου;

Θα ήθελα να προσφέρω στην ιδέα της εναλλακτικότητας και της αφύπνισης των καλλιτεχνικών δρώμενων της πόλης.

 

 

 

Η Ιφιγένεια, και οι νέοι καλλιτέχνες σαν την Ιφιγένεια, είναι το μέλλον της πόλης μας.

Και το μέλλον της Λεμεσού προβλέπεται φρέσκο και αυθεντικό, με λιγότερο καθωσπρεπισμό και μεγαλύτερη εναλλακτικότητα από ποτέ.

 

 

Who is Who

Είμαι η Ιφιγένεια Παπαγεωργίου και κατάγομαι από τη Λεμεσό. Είμαι embroidery street artist αλλά και καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών. Έχω πτυχίο Καλών Τεχνών από το UCA στο Canterbury και μεταπτυχιακό σε European Art Practice από το Kingston University of London. Τα τελευταία χρόνια διδάσκω και δημιουργώ τέχνη. Τα πρωινά διδάσκω τέχνη σε ιδιωτική σχολή αλλά έχω και τη δική μου ομάδα με την οποία δημιουργώ εικαστικά projects. Kinetic Pathways 2016, Brainstorming 2017 και Identicalness 2018 ήταν σειρές από τις εκθέσεις που έχω οργανώσει γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Παράλληλα είμαι καλλιτέχνης “του δρόμου”.

 

Ευχαριστούμε τους φωτογράφους: Γιάννης Παπαναστασίου και Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ»,  την Παρασκευή, 17 Μαΐου.

 

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

Διαβάστηκε 2855 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top