Η Μαρία­-Ιζαμπέλλα αναδεικνύει ξεχωριστούς Λεμεσιανούς και συνθέτει το παζλ της προσωπικότητάς τους

Αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τον ιδιοκτήτη του παλαιοβιβλιοπωλείου «ο Ταξιδευτής» και εκπαιδευτικό, Αυγερινό Παναγιώτου.

 

 

«Ταξιδευτής». Όταν μου μίλησε για τη ζωή του, σκέφτηκα πόσο ταιριάζει και στον ίδιο, το όνομα που έδωσε στο παλαιοβιβλιοπωλείο του. Σαν μαθητής εγκατέλειψε το σχολείο, ίσως πληγωμένος από το σύστημα, μα επέστρεψε μετά ως ενήλικας και όχι μόνο το τελείωσε, αλλά ειρωνικά θα μπορούσε να πει κανείς, έγινε δάσκαλος και πήρε πτυχίο Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Σήμερα, δουλεύει σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η αγάπη του για τα βιβλία και τις λέξεις ήταν τόσο μεγάλη, που άνοιξε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Η ιστορία του από μόνη της είναι πηγή έμπνευσης και θα μπορούσε να αποτελέσει αντίσταση στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, από νεαρούς μαθητές. Τον βρίσκεις στον μικρούτσικο του χώρο, κόντα στην Πλατεία Ηρώων, που ξεχειλίζει από μεταχειρισμένα βιβλία, βινύλια και παλαιά αντικείμενα. Μιλάμε ένα απόγευμα, πίνοντας τον καφέ μας και συζητάμε. Το μικρό χάος από στοίβες βιβλία που μας περικυκλώνει και η μυρωδιά του παλαιού χαρτιού είναι για μένα εθιστικά. Ένα παλιό βιβλίο πέρα από τις γνώσεις που φυλάει εντός του, κουβαλάει και τις αναμνήσεις του προηγούμενου ιδιοκτήτη του κι αυτό από μονό του αποτελεί ένα μυστήριο.

 

 

 

Αγαπημένη στιγμή της μέρας:

Όταν μπαίνω στον «Tαξιδευτή» και ανάβω το ραδιόφωνο.

 

Γιατί παλαιοβιβλιοπωλείο και όχι βιβλιοπωλείο;

Γιατί ήταν κάτι που έλειπε από την Κύπρο. Η πρώτη μου επαφή με τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση αυτή. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι μπορεί να βρει κανείς βιβλία μια άλλης εποχής, βιβλία σπάνια, εξαντλημένα αλλά και βιβλία μεταχειρισμένα σε χαμηλές τιμές.

 

Τι μπορεί να προσφέρει το βιβλίο που δεν μπορεί να σου δώσει μια οθόνη;

Για μένα, με το άνοιγμα ενός βιβλίου ξεκινά αυτόματα ένα ταξίδι. Ένα νοητικό ταξίδι, πράγμα που κατά την άποψη μου, δεν μπορεί να σου το προσφέρει μια οθόνη.

 

Γιατί επέλεξες το κέντρο της Λεμεσού για ξεκινήσεις το μαγαζί σου;

Γιατί μου αρέσει η ενέργεια που εκπέμπει το κέντρο της πόλης μας και γιατί πιστεύω πως τέτοιου είδους μαγαζιά κάνουν το κέντρο της πόλης μας πιο ενδιαφέρον τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες της.

 

«Ταξιδευτής» επειδή...

Ένα βιβλίο είναι ένα ταξίδι, όπως λέω πολύ συχνά! Ένα ταξίδι στον χρόνο, στον χώρο ή οπουδήποτε αφήνεσαι να σε πάρει… ο ταξιδευτής είμαι εγώ, είσαι εσύ, είναι ο οποιοσδήποτε αφήνεται σε αυτή τη μαγική ιδιότητα του βιβλίου…

 

Ήσουν από τα παιδιά που εγκατέλειψες το σχολείο και όμως συνέχισες αργότερα στο νυχτερινό και αργότερα έγινες δάσκαλος. Τι θα συμβούλευες τους έφηβους μαθητές που σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σχολείο;

Θα τους συμβούλευα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για μόρφωση που τους δίνεται και να μην εγκαταλείψουν το σχολείο, εστιάζοντας πιο πολύ στα θετικά που θα αποκομίσουν από αυτό.

 

Γιατί διάλεξες το επάγγελμα του δασκάλου;

Γιατί η επαφή με τα παιδιά είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά, με γεμίζει και πιστεύω έχω να προσφέρω σε αυτά.

 

Ποιον δικό σου δάσκαλο θυμάσαι και γιατί;

Την κυρία Παναγιώτα, δασκάλα μου στην Γ΄ και Δ΄ τάξη, γιατί ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που μας αγαπούσε όλους σαν παιδιά δικά της. Θυμάμαι μας έπαιρνε συχνά στο φυτώριο του άντρα της, ο οποίος μας έμαθε πολλά μυστικά της κηπουρικής!

 

Τι όνειρα έχεις για τη Λεμεσό και τη σχέση της με τα βιβλία;

Θα ήθελα να υπάρχουν πιο πολλά βιβλιοπωλεία και επίσης πολλές ανοιχτές υπαίθριες βιβλιοθήκες, όπου ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ελεύθερα ένα βιβλίο για να διαβάσει, χωρίς περιορισμό!

 

 

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Στέφαν Τσβάιχ, Ντοστογιέφσκι και Καζαντζάκης.

 

Σε τι θα ήθελες να ήσουν αυτόπτης μάρτυρας;

Στη συνάντηση-συζήτηση του Μεγάλου Αλέξανδρου με τον Διογένη τον Κυνικό!

 

Ποιο βιβλίο διάβασες πολλές φορές;

Την Ασκητική του Καζαντζάκη.

 

Θα ήθελες να έχεις ανοσία σε...

Οτιδήποτε κακό μπορεί να προκληθεί από ένα συνάνθρωπο σκόπιμα.

 

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.» Ισχύει;

Νοούμενου ότι θα εξασφαλίζεις την τροφή σου και ένα καλό κρασί από τον κήπο, ναι!

 

Ποια είδη βιβλίων διαβάζουν οι Λεμεσιανοί;

Οι περισσότεροι Λεμεσιανοί φαίνεται να διαβάζουν λογοτεχνία, με κάποιους από αυτούς να προτιμούν τα πεζά και κάποιους άλλους την ποίηση. Μια μεγάλη μερίδα επίσης, διαβάζει ιστορία και φιλοσοφία. Επιπλέον, αρκετοί προτιμούν βιβλία αυτοβελτίωσης, ενώ υπάρχει και μια μικρή μερίδα ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία σχετικά με την επιστήμη ή το επάγγελμα τους.

 

Αν ήσουν βιβλίο τι θα έγραφαν στο οπισθόφυλλο;

Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα με προσέγγιζε ο συγγραφέας…

 

 

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών ενός παλαιοβιβλιοπωλείου στη Λεμεσό;

Άνθρωποι με καλή διάθεση και αγάπη προς το βιβλίο.

 

Στο εξωτερικό συχνά, προσπερνά κανείς υπαίθρια βιβλιοπωλεία. Στην πόλη μας, όχι. Τα παζαράκια βιβλίων που διοργανώνεις συχνά, που αποσκοπούν;

Ισχύει αυτό που λες. Τα παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου που οργανώνουμε και για τα οποία μπορεί να ενημερώνεται κάνεις από την σελίδα μας στο Facebook (Παλαιοβιβλιοπωλείο Ταξιδευτής), αποσκοπούν κυρίως στο να εξοικειωθεί ακόμη πιο πολύ, ο κόσμος της Κύπρου με τη χρήση του μεταχειρισμένου βιβλίου, αλλά και στο να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους οι φίλοι του βιβλίου.

 

Τι ονειρεύεσαι για την πόλη μας;

Να λιγοστέψουν τα αυτοκίνητα, να γίνει πιο πράσινη και να πολλαπλασιαστούν τα πάρκα αναψυχής.

 

 

 

Ο Αυγερινός, θεωρεί το κέντρο της πόλης ως τον πυρήνα της και τον απογοητεύουν κινήσεις που το ακυρώνουν και το «μηδενίζουν». Ονειρεύεται να θυμίζει η πόλη μας ευρωπαϊκές πόλεις που έχει ταξιδέψει και θα ήθελε να δοθούν στους πολίτες περισσότερες επιλογές, ώστε να μπορούν να ζήσουν την πόλη τους, από όλες τις απόψεις.

Τον κοιτάω σαν μου μιλάει και συνειδητοποιώ πως είναι τόσο ταπεινός που δεν αντιλαμβάνεται ότι η απόφασή του τα τελευταία χρόνια, να διοργανώνει, υπαίθρια και μη, παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου, έχει βοηθήσει στο να αλλάξει η αναγνωστική κουλτούρα της πόλης μας, προς το καλύτερο.

 

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

 

Who is Who

Γεννήθηκα στη Λεμεσό, το 1983 και στην ηλικία των 5 χρονών, μετακινήθηκα με την οικογένειά μου στο χωριό Μονάγρι, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Λεμεσό, όπου και έζησα μέχρι τα 23 μου. Έχω άλλα 5 αδέλφια και είμαι ο δεύτερος στη σειρά.

Σε ηλικία 15 χρονών εγκατέλειψα το σχολείο και άρχισα να εργάζομαι σε διάφορα επαγγέλματα, μέχρι τα 17 μου που πήγα στρατό.

Τελειώνοντας το στρατό, άρχισα να δουλεύω και πάλι εξασκώντας διάφορα επαγγέλματα, ενώ ταυτόχρονα γράφτηκα στο Νυχτερινό Σχολείο Λεμεσού, όπου και φοίτησα για 4 χρόνια (2002-2006), έτσι ώστε να πάρω απολυτήριο λυκείου.

Αφού τελείωσα το σχολείο στα 23 μου, έδωσα εξετάσεις και μπήκα στον Πανεπιστήμιο Κύπρου για να γίνω δάσκαλος (2006-2010), ενώ ταυτόχρονα εργαζόμουν σε διάφορα επαγγέλματα. Ακολούθησαν οι Μεταπτυχιακές Σπουδές (2010-2012) στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης (Εκπαιδευτική Ψυχολογία).

Μετά το τέλος των σπουδών μου (2012), άρχισα να δουλεύω ως δάσκαλος σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας (μέχρι και σήμερα).

Το 2013 δημιούργησα το παλαιοβιβλιοπωλείο «ο ταξιδευτής», μια ιδέα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το οποίο ήταν κάτι που είχα βάλει ως στόχο χρόνια πριν.

Από το 2016 άρχισα να οργανώνω το «παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου» σε διάφορα σημεία της Κύπρου, κυρίως καφετέριες, μια εκδήλωση που αγαπήθηκε από τον κόσμο του βιβλίου και όχι μόνο.

Μου αρέσει πολύ το διάβασμα, οι ταινίες, η μουσική και οι βόλτες στη φύση!

 

 

 

 

 

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 29 Μαρτίου.

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη και τον Γιώργο Δασκαλάκη  για τη φωτογράφιση.

Διαβάστηκε 3941 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top