Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα φιλοξενεί τη βασίλισσα της Χαράς, Μαρία και τη βασίλισσα της Πελλάρας, Μόνικα

 

Μόνικα, η βασίλισσα της Πελλάρας και Μαρία, η βασίλισσα της Χαράς. Οι βασίλισσές μας φέτος, αγαπάνε το καρναβάλι και λατρεύουν τη Λεμεσό. Είναι αυθεντικές, ανοιχτόκαρδες και καρναβαλίστριες από κούνια. Δεν είναι οι βασίλισσες της χλιδής, που δεν θα ταίριαζε άλλωστε στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, μα της απλότητας και του αυτοσαρκασμού.

Τις φωτογραφίσαμε πριν από την επίσημη στέψη τους, καθώς περπατούσαν και πείραζαν η μία την άλλη στα δρομάκια της πόλης μας, φορώντας αγαπημένες αποκριάτικες στολές.

 

Η βασίλισσα Μαρία μου είχε στείλει αρκετές φωτογραφίες καρναβαλίστικων στιγμών, όταν συνομιλήσαμε. Όλες τους ήταν παύσεις χαράς στον χρόνο, μικρές υπενθυμίσεις πως η ζωή είναι προσωρινή. «Η Τσικνοπέμπτη είναι για μας η πρωτοχρονιά» μου ’χε πει. Ξεχωρίζει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία των γονιών της, σ΄ έναν καρναβαλίστικο χορό στο ξακουστό ξενοδοχείο Αστήρ, που δεν υπάρχει πια, μα και μπόλικες άλλες πολύχρωμες, φανταχτερές φωτογραφικές στιγμές της. Σε μία από αυτές, δίνει μια ζεστή αγκαλιά στη μαμά της. Λίγους μήνες μετά «έφυγε», όπως μου είπε. Σκέφτομαι πόσο μοιάζει το χαμόγελό τους και τι σπουδαία «κληρονομιά» είναι για τη Μαρία αυτή η φωτογραφία.

 

2

 

Η βασίλισσα Μόνικα, παρέλασε πρώτη φορά στην κοιλιά της μητέρας της. Είναι όντως η προσωποποίηση της πελλάρας, γι’ αυτό και της αρέσει να ντύνεται πελλόμασκα. Εκείνο το μεσημέρι, προλάβαμε, έστω στα βιαστικά και μοιραστήκαμε όχι μόνο ό,τι μας χαροποιεί, μα και ό,τι μας πληγώνει, προβλήματα και ανησυχίες. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το καρναβάλι. Όπως χρειάζεται το σώμα την καρέκλα για να κάτσει λίγο να ξεκουραστεί, έτσι χρειάζεται η ψυσιή το καρναβάλι για να ξεκουραστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας» μου εξηγεί.

Καθώς βολτάρουμε στα σοκάκια, την παρακολουθώ να πιάνει κουβέντα με τους περαστικούς, να τραγουδάει, να κάνει σκανταλιές και να γελάει σχεδόν ασταμάτητα.

 

 

3

 

4

 

 

Αγαπημένο σου κουστούμι και πότε το φόρεσες;

Μαρία: Το φόρεμα της μαμάς μου, ζωγραφισμένο στο χέρι το 1950, όταν είχε ντυθεί Greta Garbo. Το φόρεσα πρόπερσι στην παρουσίαση κουστουμιού και φέτος στην ανακήρυξη της βασιλείας μας. Είναι αυτό που φοράω και στη φωτογράφισή μας.

 

Αγαπημένη σου μεταμφίεση και γιατί;

Μόνικα: Όταν ήμουν μικρή ήταν πάντα η πριγκίπισσα! Μετά όμως που μεγάλωσα καλά... η πελλόμασκα, διότι νομίζω πως ταξιδεύω πίσω στο χρόνο. Σ’ εκείνες τις ρομαντικές ανάσες χαράς, στα στενά δρομάκια της πόλης μας, που τόσο αγαπώ.

 

Μίλησέ μας τότε, για την παραδοσιακή μεταμφίεση της «πελλόμασκας» :

Μόνικα: Η πελλόμασκα! Αυτή μου την αγάπη μου την μετέδωσε η γιαγιά μου, η Ολυμπία. Αγαπούσε πολύ το καρναβάλι. Θυμάμαι τις αφηγήσεις της και πως μου έλεγε ότι παλιά οι άνθρωποι, ντυνόντουσαν με ό,τι ρούχα έβρισκαν σπίτι τους. Οι αμφιέσεις τους ήταν χωρίς νόημα πολλές φορές, απλά, πολύχρωμα και τρελά, με καλυμμένο το πρόσωπό τους. Αυτό το κράτησα και εγώ και πάντα ντύνομαι πελλόμασκα. Εδώ και τρία χρόνια γίνεται πλέον και η παρέλαση της πελλόμασκας, όπως και το εργαστήρι της πελλόμασκας. Πλέον είναι επιτυχημένοι θεσμοί και οι δύο.

 

Προέρχεσαι από μια οικογένεια που είχε παράδοση στο καρναβάλι. Ισχύει;

Μαρία: Ναι! Οι γονείς μου, οι παππούδες μου, οι προπαππούδες μου, ΟΛΟΙ είμαστε καρναβαλιστές! Από το 1987, με τον αδελφό μου τον Μελή, καθιερώσαμε στο πατρικό μας καρναβαλίστικο πάρτι, όπου γλεντούσαμε μέχρι τις πρωινές ώρες. Το συνεχίζουμε μέχρι και τώρα. Και με την οικογένεια που δημιούργησα εγώ, λαμβάναμε για χρόνια οι τέσσερίς μας μέρος στην παρέλαση, ως μικρό γκρουπ.

 

5

 

6

 

 

Τι σημαίνει για σένα το καρναβάλι της Λεμεσού;

Μόνικα: Το καρναβάλι Λεμεσού για μένα σημαίνει χαρά... κάτι σαν παυσίπονο! Βάλσαμο! Ψυχοθεραπεία! Στολίζω το σπίτι μου με καρναβαλίστικα από νωρίς. Τα βλέπω κι εγώ και όλοι όσοι έρχονται και χαιρόμαστε, ξεχνιόμαστε. Μασκαρεύομαι ακόμα και στη δουλειά. Το καρναβάλι είναι μια παράδοση που κρατιέται ζωντανή, διότι φέρνει χρώμα μέσα στα τόσα δύσκολα που βιώνουμε καθημερινά. Το καρναβάλι μας, είναι άλλωστε καταχωρημένο στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Μια παιδική και μια ενήλικη σου ανάμνηση από το καρναβάλι της Λεμεσού:

Μαρία: Όταν παρελάσαμε μικροί με τον αδελφό μου στο ΓΣΟ, σαν βασιλοπούλα και βασιλόπουλο. Ήμουν περήφανη που με συνόδευε ο αδελφός μου. Είναι μία από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που σου έστειλα. Ακόμη, θυμάμαι και το 2006, όταν με την οικογένειά μου ντυθήκαμε Bob Σφουγγαράκης, με μια υπέροχη κατασκευή του Χρίστου Όθωνος.

 

Η πρώτη φορά που συμμετείχες σε καρναβάλι;

Μόνικα: Η πρώτη καρναβαλίστικη παρέλαση που συμμετείχα «ανεπίσημα», με βρήκε στην κοιλιά της μητέρας μου! Έμβρυο δηλαδή... που σίγουρα με επηρέασε μετέπειτα! Θυμάμαι ακόμη, καθαρά μια συμμετοχή μου την εποχή της τελωνειακής ένωσης μας με την ΕΕ, που τότε ονομαζόταν ΕΟΚ. Είχε οργανωθεί ένα άρμα στο ΓΣΟ, όπου γινόταν η παιδική παρέλαση και ήμουν ντυμένη Βέλγιο με μια υπέροχη, παραδοσιακή στολή. Περπατούσα πρώτη και δίπλα μου ο αδελφός μου, ντυμένος Κύπρος (βρακάς) και φυσικά όλα τα παιδιά που ήταν μαζί μας ήταν ντυμένα και αυτά με τις παραδοσιακές στολές των Ευρωπαϊκών χωρών μελών. Αυτή τη στολή, μαζί με άλλες που έχω, θα τις κάνω δώρο στο Μουσείο Καρναβαλιού, όταν γίνει.

 

Ποια η σχέση σου με τη συν-βασίλισσά σου Μόνικα;

Μαρία: Μια αληθινή, βαθιά φιλία έχω με την Μόνικα. Γνωριστήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Γεωργιάδη «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΛΕΜΕΣΟΥ», στο θέατρο Ριάλτο και από τότε γίναμε αχώριστες. Καρναβολοκτυπημένες και οι δύο! (γελάει)

 

Γιατί δύο βασίλισσες και όχι μία;

Μόνικα: Γιατί όχι; Το καρναβάλι έσιει πολλή πελλάραν τζιαι φέρνει πολλή χαρά! Έτσι αφού το ένα φέρνει το άλλο, είπαμε οι φιλενάδες να είμαστε μαζί: Η Βασίλισσα της Πελλάρας τζιαι η Βασίλισσα της Χαράς, που είναι έτσι τζι’ αλλιώς τζιαι τα θκυο γένους...θηλυκού!

 

Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στις βασίλισσες του Καρναβαλιού της πόλης μας, με βασίλισσες άλλων γνωστών καρναβαλιών;

Μαρία: Οι βασίλισσες του Ρίο ή της Πάτρας επιλέγονται μετά από διαγωνισμό ομορφιάς. Στη Λεμεσό όμως, διαλέγουν μια γνήσια Λεμεσιανή καρναβαλίστρια ή καρναβαλιστή που αγαπάει την παράδοσή μας.

 

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει μια βασίλισσα του καρναβαλιού;

Μόνικα: Να αγαπά το καρναβάλι! Να είναι καρναβαλίστρια! Να μεταδίδει τη χαρά και την αγάπη! Να είναι προσιτή στον κόσμο! Απλή, μα ταυτόχρονα μια βασίλισσα που να τιμά τον τίτλο της.

 

Πέντε λέξεις/φράσεις συνώνυμες του Καρναβαλιού της Λεμεσού:

Μόνικα: Πελλάρα, Χαρά, Κέφι, Γέλιο, Μάσκες και μια έξτρα... Έρωτας!

 

Μαρία, μοιράσου μαζί μας ακόμη μία γλυκιά καρναβαλίστικη στιγμή και μια «πελλάρικη»...

Γλυκιά στιγμή: Θα μου μείνει αξέχαστο όταν το 1999, όταν ο σύζυγος μου και εγώ ντυθήκαμε ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ.  Τα κουστούμια τα ράψαμε και τις μάσκες τις αγοράσαμε από το Παρίσι,  στο PARC DE ASTERIX. Ήμασταν μπροστά στην παρέλαση σαν ζευγάρι και ξαφνικά ένα παιδάκι μας πλησίασε μέσα από το πλήθος και μας λέει: «Εδώ είστε! Σας γύρευα στην τηλεόραση στα κινούμενα σχέδια.» Πίστεψε ότι ήμασταν οι αληθινοί.

«Πελλάρικη» στιγμή: Στο γυμνάσιο όταν ντυνόμουνα με την παρέα μου πελλόμασκες και γυρίζαμε στα σπίτια των καθηγητών.

 

Πώς ένιωσες όταν έγινε η επιλογή σας και πώς αντέδρασαν οι δικοί σου;

Μόνικα: Γέμισαν τα μάτια μου δάκρυα. Συγκινήθηκα. Είναι μεγάλη τιμή για μια Λεμεσιανή καρναβαλίστρια να γίνει βασίλισσα. Η χαρά μου απέραντη όπως και των δικών μου, φώναζα γιούπιιιιιιι και χόρευα κλαίγοντας! Πήρα αμέτρητα μηνύματα συγχαρητηρίων από τους φίλους μου, που ξέρουν την αγάπη μου για το καρναβάλι. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους και των δύο μας, τον δήμαρχό μας και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και τη Λειτουργό Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Σκεύη Αντωνιάδου για την επιλογή μας.

 

Ποια είναι η βασίλισσα Μαρία;

Είμαι απλή, έχω πολύ καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο, προσφέρω αγάπη και χαρά και μου αρέσουν οι άνθρωποι με χιούμορ, αυτοί που με κάνουν και γελώ. Είμαι παντρεμένη με τον Νικόλα Αφάμη και έχουμε δύο παιδιά. Σπούδασα Ισπανική Γλώσσα με συνδυασμό Folklore Studies. Εργάζομαι ως καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μου αρέσει να χορεύω. Είμαι βέρα Λεμεσιανή! Αγαπώ το Καρναβάλι!

 

Και ποια είναι η βασίλισσα Μόνικα στην καθημερινότητά της;

Είμαι μητέρα τριών υπέροχων παιδιών, γιαγιά και εργαζόμενη. Δουλεύω εδώ και 32 χρόνια, ρεφλεξολόγος και αισθητικός. Λατρεύω αυτό που κάνω και με γεμίζει κι αυτό με χαρά και αγάπη. Έτσι ακριβώς αισθάνομαι και για την οικογένειά μου. Απολαμβάνω να μαγειρεύω, να ταξιδεύω, να γράφω και να φωτογραφίζω. Μια μεγάλη άλλη μου αγάπη είναι η γνώση, έτσι δεν σταματώ να μαθαίνω συνεχώς! Γηράσκω αεί διδασκόμενος...

 

8

 

9

 

 

Τι ονειρεύεσαι για το καρναβάλι της πόλης μας;

Μαρία: Να παραμείνει αγνό και αληθινό, για να διασκεδάζει όλος ο κόσμος! Μικροί και μεγάλοι!

Μόνικα: Να συνεχίσει! Να ξαναγεμίσει με άρματα σατυρικά. Να ξαναγίνουν εκείνοι οι χοροί, όπως παλιότερα στα σινεμά που μετακινούσαν τις καρέκλες, άδειαζε ο χώρος και γέμιζε με παιδιά μασκαρεμένα και χαρτοπόλεμοοο! Είμαι ρομαντική, το ξέρω...

 

Τι εύχονται στους Λεμεσιανούς, καρναβαλιστές και μη, οι βασίλισσές τους ;

Μαρία: Εύχομαι να διασκεδάζουμε πάντα, να είμαστε όλοι αγαπημένοι, ενωμένοι και όλα ξεπερνιούνται! Το καρναβάλι είναι μια υπέροχη ενέργεια που ρέει στις φλέβες του κάθε Λεμεσιανού, η οποία μεταδίδεται στη συνέχεια σε όλη την Κύπρο μας! Όλεεεεεεεε!!! Πάμεεεεε!!!

Μόνικα: Εγώ εύχομαι να περάσουν υπέροχα! Να χορέψουν! Να χαρούν! Να μην χρειάζεται να πίνουν αλκοόλ για να γλεντούν στην παρέλαση. Έτσι κι αλλιώς, από μονό του το καρναβάλι είναι μεθυστικό! Ούτε να χρησιμοποιούν σπρέι τοξικά... ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ καλύτερα. Να κοπιάσουν κι εκείνοι που δεν τους αρέσει, διότι θα χαλαρώσουν και θα ξεχαστούν απ τα προβλήματά τους, για λίγο έστω.

 

7

 

7

 

«Να κλείσω με ένα τσιαττιστό;» με ρωτάει η Μόνικα.

 

«Τζιαι φέτος μες την πόλη μας ήρταν τα καρναβάλια

που φέρνουν πάντα τη χαρά τζιαι κάμποση πελλάρα!

Αρπάξαμεν τες που λαλείς τζιαι φέραμεν τες μέσα

βασίλισσες για να γενούν

η μια εν να’ναι η Χαρά τζι’ η άλλη η Πελλάρα!

 

Γεμάτη κέφι τζιαι χορό θα εν η Λεμεσός μας

κοπιάστε ούλλοι δαχαμέ στους δρόμους να βουρούμε

τζιαι σίουρα τες μασκούες μας ούλλοι να τες φορούμε!»

 

 

Αυτό είναι το καρναβάλι της πόλης μας...οι πελλόμασκες ή οι αρχοντικές μεταμφιέσεις, οι καντάδες ή τα τσιαττιστά... ένα συνονθύλευμα χρωμάτων, ήχων, συναισθημάτων, παραδόσεων. Είναι μια στιγμή στον χρόνο που μπορούμε να παγώσουμε τη θλίψη, την κούραση της καθημερινότητας και να γελάσουμε, να αγκαλιάσουμε, να αγαπήσουμε λιγάκι πιο δυνατά. Δημιουργήστε και φέτος αξέχαστες αναμνήσεις. Καλό καρναβάλι, Λεμεσιανοί!

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

10

 

11

 

11

 

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16

 

                                                                                                                                                                       

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 1 Μαρτίου.

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη και τον Αντρέα Γεωργίου για τη φωτογράφιση.

Διαβάστηκε 5518 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top