Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα αναδεικνύει ξεχωριστούς Λεμεσιανούς και συνθέτει το παζλ της προσωπικότητάς τους

Αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο, συγγραφέα, ποιητή και χορευτή ζεϊμπέκικου, Μιχάλη Παπαδόπουλο

 

Περικυκλωμένο από βιβλία, σημειώσεις και παιδικές ζωγραφιές...τον γνώρισα πριν δύο χρόνια, στο γραφείο του, το πνευματικό καταφύγιό του. Έκτοτε, οι πλείστες συναντήσεις μας γίνονται εκεί, στο σπίτι του. Ο Μιχάλης, μονίμως «πολιορκημένος» από χάρτινες λέξεις και ιδέες από μελάνι, είναι πάντα ετοιμοπόλεμος για να δώσει ακόμη έναν αγώνα για την παιδεία, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη. Το πολυσχιδές έργο του είναι γνωστό, σε όσους υπηρέτησαν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Φημίζεται επίσης για το χιούμορ του, μα και το λογοπαίγνιό του στην ποίησή του, μα και στη ζωή του.

 

«Μετά το πέρας της κλινικής εξετάσεως

το Νεύρο λογικόν εύρημα

με οδήγησε στον χώρο

στάθμευσης του Νοσοκομείου

με την ετυμηγορία

parking son»

(Απόσπασμα από το ποίημα του «PARKING SON»)

 

Τα τελευταία χρόνια, στην καθημερινότητά του, δίνει ακόμη μία δύσκολη μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον, στην οποία όμως δεν επιτρέπει να εγκλωβίσει το ατίθασο πνεύμα του. Αντίθετα, δηλώνει συχνά χαμο-γελώντας και κάνοντας χορευτικές φιγούρες, πως χωρίς την Πάρκινσον δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει χορευτής ζεϊμπέκικου.

 

Ποιο είναι το παλαιότερο αντικείμενο που κατέχεις;

Η συνειρμική λαλιά της μάνας μου και η μαχητική σιωπή του πατέρα μου.

 

Στην πάλη ενός συγγραφέα με τις λέξεις, ποιος κερδίζει συνήθως;

Η λέξη.

 

IAN7466

 

 

Πού αλλού θα ήθελες να ζεις; Γιατί;

Στην Ουρουγουάη με τον φτωχό πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα.

 

Πώς θα περιέγραφες το μπλε χρώμα σε ένα άτομο με αναπηρία στην όραση;

Θα του έλεγα ότι έχει την υφή της θάλασσας και ακούγεται όπως το χάδι των κυμάτων.

 

Τι σε καθηλώνει;

Με καθηλώνει η αδιαφορία της πλειονότητας για την πολιτότητα.

 

Πώς είναι η καθημερινή ζωή με μια χρόνια πάθηση;

Στην περίπτωση μου η χρόνια πάθηση είναι η Πάρκινσον.  Δεν είπα είμαι Παρκινσονικός. Χάρη στην Πάρκινσον έγινα ποιητής, συγγραφέας, καθώς και χορευτής του ζεϊμπέκικου! Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η εσωτερική. Γίνεσαι πιο ευαίσθητος και φτάνεις πιο κοντά στις πραγματικές αξίες της ζωής γίνεσαι δηλαδή πιο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 

Ο άνθρωπος «δάμασε» την τεχνολογία ή το αντίθετο;

Η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως το όπιο των ανθρώπων. Εκείνος όμως που προσπαθεί να δαμάσει την τεχνολογία και τον Άνθρωπο είναι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός που μέσα από την ψυχοπολιτική προσπαθεί να ελέγξει την ψυχή και το νου μας. Αυτή είναι η νέα βαρβαρότητα, που λέει και ο Ελύτης.

 

Ποιο άλλο ταλέντο θα ήθελες να έχεις;

Δεν θα ήθελα να έχω άλλο ταλέντο.

 

Το τελευταίο βιβλίο που έγραψες:

«Η αυτοκτονία της ψυχιατρικής» που παρουσιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου,  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού και συζητήθηκαν θέματα όπως η ψυχιατρικοποίηση των αποκλίσεων, το ΔΕΠΥ, η υποταγή και ο στραγγαλισμός της ψυχιατρικής από την πανίσχυρη οικονομική φαρμακοβιομηχανία.

 

IAN7422

 

IAN7501

 

 

Ποιο είναι το καταφύγιο σου;

Το σπίτι μου όπως το διαμόρφωσα εγώ με τα πολλά βιβλία , τα αντικείμενα τέχνης, τα δωμάτια που φιλοξενώ τους φίλους μου.

 

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια και ποια δεν ανέχεσαι;

Εξαρτάται από τον άνθρωπο και τις συνθήκες.

 

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;

Το ότι διαπέρασα το τσιμεντένιο Υπουργείο Παιδείας και με τους συνεργάτες μου δημιουργήσαμε μαζικά προγράμματα πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού και της σχολικής εγκατάλειψης, για τα οποία αναγνωρίστηκα ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

Η τελευταία φορά που έκλαψες;

Μα τι ερώτηση είναι αυτή; Εγώ συγκινούμαι και κλαίω συχνά. Στο Υπουργείο Παιδείας έκλαια και εξοργιζόμουν όταν κάποιοι προϊστάμενοι επικαλούνταν τους κανονισμούς για να απαντήσουν αρνητικά στο αίτημα, για διευκόλυνση ενός παιδιού που έπασχε από καρκίνο.

 

Ποια αξία ξεχωρίζεις σε έναν άντρα;

Να είναι ικανός να δέχεται το γυναικείο του κομμάτι, το μητρικό, το τρυφερό χωρίς να ενοχοποιεί το αντρικό του, όπως γινόταν κάποτε στην περίοδο του άγριου φεμινισμού. Η τάση που επικρατεί για κατεδάφιση κάθε είδους διαφυλικής διαφοράς, έχω τη γνώμη πως δεν οδηγεί στην ισότητα, αλλά στη στέρηση του μοιράσματος της ηδονής.

 

Η εκπαίδευση στην Κύπρο χρειάζεται να…

Η εκπαίδευση στην Κύπρο χρειάζεται εκ βάθρων επανάσταση κι όχι ψευδομεταρρυθμίσεις.

 

Όταν δεν γράφεις, ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Τα εγγονάκια μου, τα λουλούδια μου, οι φίλοι μου.

 

Μια σημαντική συμβουλή ζωής είναι…

Να προσπαθείς να είσαι πάντα ερωτευμένος με τη γνώση.

 

Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;

Όταν διακυβεύεται η σωματική μου ακεραιότητα και η ψυχική ισορροπία ενός συνανθρώπου μου.

 

Αγαπημένη ασχολία:

Γράφω άρα υπάρχω.

IAN7674

 

Οι Λεμεσιανοί διαβάζουν;

Όχι, φοβούνται το διάβασμα όπως όλοι οι Κύπριοι.

 

Τι αγαπάς στην πόλη μας και τι σε θυμώνει;

Αυτό που με θυμώνει είναι η μανιακή καταστροφή κατά αρχή των παραδοσιακών σχολικών κτιρίων από τη Σχολική Δυσφορία, καθώς και την κατεδάφιση του ωραίου και του παραδοσιακού από το κέρδος. Αγαπώ…το παλιό μέρος της γύρω από τη Βιβλιοθήκη, την Αγία Τριάδα, καθώς και την περιοχή του Αγίου Αντωνίου.

 

Η Λεμεσός που ονειρεύεσαι...

Υπάρχει μόνο τη νύχτα στα όνειρά μου.

Πριν φύγω, εντοπίζω σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του, από μια διαδήλωση που συμμετείχε στη Γαλλία. Μου περιγράφει λεπτομέρειες για τον παν-γαλλικό εκείνο ξεσηκωμό, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι πήγαν να συμπαρασταθούν στους εργάτες των ρολογιών LIP.  Τον διακρίνω να στέκεται μπροστά μπροστά στην πορεία.  Είναι μια φωτογραφία που θα ήταν προφητική και χαρακτηριστική της μετέπειτα ζωής του, μα και αφετηρία των ονείρων του για μια δίκαιη κοινωνία.

Στον Μιχάλη του χθες, αλλά και του σήμερα, εντοπίζω στοιχεία που λείπουν από τη δική μας γενιά σε μεγάλο βαθμό… τη μαχητικότητα, το φλογερό πάθος, τον έρωτά του με τις λέξεις και τις ιδέες, μα και την ανάληψη δράσης, όπου και όποτε κάποιος αδικείται.

 

 

Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

IAN7720

 

IAN7412

 

IAN7797

 

 

WHO IS WHO

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1952. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille 1 της Γαλλίας. Συνεργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στο Ινστιτούτο Διδακτικής και Παιδαγωγικών του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 1976, που επέστρεψε στην Κύπρο, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός ψυχολόγος στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2013.

 

Το 1997, απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταθέτοντας τη διατριβή του με τίτλο «Λειτουργικός αναλφαβητισμός: Σχολικός αποκλεισμός και σχολικός πόνος», η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο τον ίδιο χρόνο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Έχει διδάξει ως επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Aix-Marseille 1, ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και στην Παιδαγωγική Ακαδημία και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Την περίοδο 1976-2013, εργάστηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας  από την οποία συνταξιοδοτήθηκε ως Ανώτατος Προϊστάμενος.

 

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με έντεκα βιβλία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ποιητικά, ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση άλλων οκτώ. Έχει αναγνωριστεί ως εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ουνέσκο και το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας.

 

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

 

 

Διαβάστηκε 2917 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top