Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα αυτή την εβδομάδα, φιλοξενεί τον δήμαρχο της πόλης μας, Νίκο Νικολαΐδη


 

 

Παρασκευή, μεσημέρι. Όσο τον περίμενα να «απελευθερωθεί» από τις υπόλοιπές του υποχρεώσεις στο Δημαρχείο Λεμεσού, για να ξεκινήσουμε τη φωτογράφιση, γεύτηκα για λίγο, το σκηνικό της καθημερινότητας ενός δημάρχου: άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, τηλέφωνα να χτυπούν ασταμάτητα και στοίβες από έγγραφα και επιστολές στα γραφεία της Γραμματείας του, που τον περίμεναν.

 

IAN_0572.jpg

Βγαίνουμε έξω από το Δημαρχείο και τον ακολουθάμε στη διαδρομή του για την επόμενη του συνάντηση. Καθώς προχωράμε προς τον Μόλο, σταματάει και μιλάει με περαστικούς που τον χαιρετάνε. Σύντομα, καταλήγουμε στο παλιό λιμάνι, όπου πιάνει κουβέντα με τους ψαράδες.

IAN_0658.jpg

 

 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν φτάνετε στο Δημαρχείο Λεμεσού κάθε πρωί;

Συνήθως, πριν αρχίσω το πρόγραμμα της ημέρας έχω συναντήσεις με δημότες.

 

Πώς νιώθει ένας δήμαρχος περπατώντας στην πόλη του;

Όπως νιώθει κάθε άλλος Λεμεσιανός που αγαπά την πόλη.

 

Ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας;

Καθαριότητα και κυκλοφοριακό.

 

Τι θα κάνετε για να λύσετε το ζήτημα της καθαριότητας, που είναι ίσως το θέμα για το οποίο η δημαρχία σας δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική στα ΜΚΔ;

Το θέμα της καθαριότητας της πόλης το έχομε θέσει ως την πρώτη προτεραιότητα του Δήμου μας. Έχουμε συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό του 2019 τα απαιτούμενα κονδύλια για την πρόσληψη επιπρόσθετου ωρομίσθιου προσωπικού για τα συνεργεία καθαριότητας και παράλληλα προωθούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συνεργείων, όπως για παράδειγμα η εργασία και το Σάββατο.

Θα προχωρήσουμε επίσης στην αγορά νέων μηχανικών μέσων, όπως σκυβαλοφόρων και σαρώθρων και θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και επιβολή εξωδίκων στους ρυπαίνοντες. Εκείνο που ζητούμε από τους συμπολίτες μας είναι η συνεργασία τους, ώστε να περιφρουρήσουμε την πόλη μας από τους λίγους ασυνείδητους που δημιουργούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει τη Λεμεσό και τον πολιτισμό μας.

 

Ποια εικόνα στην πόλη μας σας πονάει;

Κάθε τι που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την πόλη.

 

Ένας δήμαρχος έχει ελεύθερο χρόνο;

Όποτε βρεθεί μια ευκαιρία προσπαθώ να την αξιοποιήσω, κυρίως με την οικογένεια μου. Πού και πού πίνουμε κανένα καφέ με κάποιους φίλους, ώστε να μην τους ξεχνούμε και να μην μας ξεχνούν.

 

Όμως, το πρόγραμμα το ατομικό καθορίζεται αναπόφευκτα από το πρόγραμμα των υποχρεώσεων που έχω ως δήμαρχος.

 

IAN_0569.jpg

 

 

Περιγράψτε μια παιδική ανάμνησή σας στην πόλη μας:

Τα μεσημέρια, το καλοκαίρι στη θάλασσα.

 

Πώς διαχειρίζεστε την κριτική;

Επιζητώ την καλοπροαίρετη, αγνοώ την κακοπροαίρετη.

 

Η μεγαλύτερη σας δύναμη και η μεγαλύτερη σας αδυναμία...

Θα σας πω αλλά μην τα γράψετε...

 

Μια παιδική ανάμνησή σας, που οι σημερινοί Λεμεσιανοί δεν μπορούν να τη βιώσουν είναι...

....το θερινό σινεμά

 

Το τελευταίο βιβλίο/άρθρο που διαβάσατε:

Κύπρος 1950-1959, το τέλος του αλυτρωτισμού, του Τάκη Χατζηδημητρίου.

 

Η αγαπημένη στιγμή της ημέρας είναι...

Ένας καφές με έναν καλό φίλο.

 

Τι σας κάνει να νιώθετε περηφάνια;

Κάθε τι το μεγάλο και όμορφο που συμβαίνει στην πόλη.

 

 

Όταν φτάσει η στιγμή που θα αποχαιρετήσετε τη δημαρχία, για τι θα θέλατε να σας θυμούνται;

..ως ένα δήμαρχο που νοιαζόταν για την πόλη και τους ανθρώπους της.

 

IAN_0607.jpg

 

 

Ποια ευρωπαϊκή πόλη ζηλεύετε και γιατί;

Δεν ζηλεύω καμιά γιατί θα ζήλευα μόνο μια πόλη καλύτερη από τη Λεμεσό..

 

 

Ένα κρυφό ταλέντο σας είναι...

Δεν υπάρχουν ταλέντα που μένουν κρυφά.

 

 

Πέστε μας κάτι για σας που δεν το ξέρουνε πολλοί:

Αν σας το πω, θα πάψει να μην το ξέρουν πολλοί.

 

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είστε δήμαρχος και ποιο σας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.

Η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.

 

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χώρος στην πόλη και γιατί;

Η θάλασσα, γιατί σε ηρεμεί και σε αναζωογονεί.

 

IAN_0611.jpg

 

 

Τι σας ενοχλεί στη νοοτροπία των Λεμεσιανών και για τι μας επαινείς;

Τίποτα δεν με ενοχλεί, ίσως μόνο το ζήτημα της αυτοπειθαρχίας σε θέματα κυρίως που αφορούν την καθαριότητα της πόλης ή λίγο την οχληρία και τον σεβασμό στον γείτονα και στον πλησίον. Όμως, τα καλά είναι τόσα πολλά, που υπερβαίνουν κατά πολύ των οποιωνδήποτε αρνητικών.

 

Ο Λεμεσιανός είναι ένας ευαίσθητος, εξωστρεφής και εκδηλωτικός άνθρωπος και παράλληλα είναι απαιτητικός όσον αφορά την πόλη του. Αυτό είναι καλό, γιατί το να έχει μια πόλη απαιτητικούς δημότες, βοηθάει τις τοπικές αρχές.

 

Η προσπάθειά μας είναι να καλλιεργήσουμε μια σχέση αλληλοστήριξης και συμμαχίας με τους πολίτες για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, χωρίς τη συνεργασία των οποίων, κανένας δήμαρχος και καμία δημοτική μηχανή δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

 

IAN_0644.jpg

 

Η Λεμεσός πριν 20 χρόνια είχε μια διαφορετική δημογραφία. Πλέον, καλείστε να είστε δήμαρχος, μιας πόλης που ξεχωρίζει για την πολυπολιτισμικότητά της. Πώς το σχολιάζετε;

Δύο στοιχεία εντοπίζω σε αυτό που είπατε. Το πρώτο είναι ότι η Λεμεσός ήταν πάντα μια πόλη κοινωνικής ζύμωσης όπου δεχόταν νέους ανθρώπους, νέες ιδέες. Δούλευε μέσα από μια διαδικασία κοινωνικής και πολιτισμικής ώσμωσης , απορροφούσε τα θετικά, απέρριπτε τα αρνητικά και έτσι διαμόρφωνε έναν χαρακτήρα, και αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο, ενός προσώπου που αλλάζει συνεχώς.

 

Η αλλαγή είναι μέρος του DNA της πόλης μας. Η Λεμεσός αν σταματήσει να αλλάζει, θα σταματήσει να είναι η πόλη που γνωρίζουμε. Είναι η ταυτότητά μας. Φτάνει αυτή η αλλαγή να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με σεβασμό προς τα διαχρονικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της πόλης, που παραμένουν αναλλοίωτα διά μέσου των χρόνων.

 

 

Ένα όνειρό σας για την πόλη μας...

Να έχει ευτυχισμένους πολίτες.

 

 

 

Με εννιά λέξεις συνθέστε το παζλ του τι σημαίνει Λεμεσός για σας:

Μια πόλη όμορφη, χαρούμενη, ανοιχτόκαρδη, σύγχρονη, προοδευτική και ευαίσθητη.

 

 

 

Τι θα ρωτούσατε έναν δήμαρχο, που δεν τον ρώτησα εγώ;

Εξαρτάται από το ποιον δήμαρχο θα ρώταγα.

 

 

 

Ποια Χριστούγεννα ξεχωρίζουν στις αναμνήσεις σας;

Θυμάμαι τα λίγα Χριστούγεννα που καταφέραμε να είμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Αδέλφια, γονείς... πριν κάποιοι από τους γονείς «φύγουν»... παιδιά, εγγόνια.

 

 

 

Ποιες ευχές στέλνετε στους Λεμεσιανούς αναγνώστες μας, για τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Να είναι υγιείς, να δώσουν και να πάρουν πολλή αγάπη.

 

 

 

Βγάζουμε τις τελευταίες φωτογραφίες μπροστά από τη ΛΑΜΠΟΥΣΑ, ένα παλιό ξύλινο ψαροκάικο, απόκτημα του Δήμου ο οποίος έχει αναλάβει και τη συντήρησή του. Όσο τον κοίταγα να ελέγχει και να παρατηρεί τις φθορές του με ανησυχία, σκεφτόμουνα ότι η Λεμεσός περιμένει πολλά από τον δήμαρχό της. Είναι μια πόλη που διεκδικεί, μια πόλη με φύση επαναστατική, που ξέρει να παίρνει πρωτοβουλίες. Μια πόλη που δεν δέχεται να την απογοητεύσεις. Ο εν ενεργεία δήμαρχός της λοιπόν, κρίνεται και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Στο διπλανό μαγαζί, υπάλληλοι στολίζουν το δέντρο που διακοσμεί την είσοδό του. Η πόλη μας άρχισε ήδη να ντύνεται χριστουγεννιάτικα. Τον ρωτάω αν του έρχεται στο μυαλό κάποιο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε. «Ααα» αναστενάζει... «Ένα κόκκινο αυτοκινητάκι...μα πρέπει να ήμουν τριών-τεσσάρων χρονών. Θυμούμαι το αμυδρά σαν όνειρο. Ήταν το πρώτο αυτοκινητάκι που μου αγόρασε ο πατέρας μου, στο οποίο έμπαινα μέσα και το οδηγούσα» μου λέει και το βλέμμα του αλλάζει. Το χαμόγελό του, όσο το περιγράφει, δεν είναι το χαμόγελο του δημάρχου ή του πολιτικού Νίκου Νικολαΐδη. Είναι το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, χρόνια πριν, στην όψη του χριστουγεννιάτικου δώρου που πήρε από τον πατέρα του, τον Ηρόδοτο.

 

 

Κάπου εκεί, αφού τον ευχαρίστησα, τον αποχαιρέτησα.

 

Εύχομαι ένα ξεχωριστό 2019, Λεμεσιανοί!

 

 

IAN_0653.jpg

 

 

 

WHO IS WHO

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Νοεμβρίου, 1953. Είναι νυμφευμένος με την Έλενα Ιωάννου, πολιτικό μηχανικό και έχουν δυο παιδιά τον Ηρόδοτο και την Ήβη. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, ως σημαιοφόρος. Υπηρέτησε τη θητεία του ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Σπούδασε με πανεπιστημιακές υποτροφίες στις ΗΠΑ. Έκανε πτυχιακές σπουδές στο Dartmouth College, στο Νέο Χαμσάιρ και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα, σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσλήφθηκε ως μηχανικός στην ΑΗΚ. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού. Με την επάνοδό του στην Κύπρο δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιστημόνων Λεμεσού και μέλος ΔΣ σε πολλές μαζικές οργανώσεις και μορφωτικούς Συλλόγους. Τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε ως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Αδειών. Τον Φεβρουάριο του 2008 ανάλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατία μέχρι τον Μάρτιο του 2010.Το 2011 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού με την ΕΔΕΚ.

Ως βουλευτής ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Διετέλεσε επίσης μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Συγκοινωνιών και Έργων.

Από τον Νοέμβριο του 2011 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον Ιούνιο του 2013 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

 

Διαβάστηκε 2543 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top