Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα αναδεικνύει ξεχωριστούς Λεμεσιανούς και συνθέτει το παζλ της προσωπικότητάς τους

 

Αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τον ραδιοφωνικό παραγωγό της εκπομπής «Τρένο Φάντασμα» στο Κανάλι 6, συγγραφέα, διοργανωτή και παρουσιαστή εκδηλώσεων, Φανή Κρίγκο.


 

 

Ιδιαίτερος. Αυτό σκέφτεσαι μόλις τον συναντήσεις. Χειρίζεται με σεβασμό και ευφυΐα τις λέξεις και διεκδικεί από τον εαυτό του και από τους άλλους, να τις εκφράζουν με την απόλυτη έννοιά τους. Το ύφος γραφής του είναι συνήθως καυστικό, με έντονες τάσεις αποδόμησης κοινωνικών μύθων. Σε κάποια άλλα έργα του όμως, φανερώνεται η θαρραλέα ευαισθησία του.

 

 

Η φωνή του είναι πλέον οικεία για τους Λεμεσιανούς και όχι μόνο, αφού για χρόνια μας ταξιδεύει με την εκπομπή του «Τρένο Φάντασμα» και τις μουσικές του επιλογές. Αναζητεί και απαιτεί την ποιότητα σε καθετί που δημιουργεί ή διοργανώνει και δεν επαναπαύεται ποτέ. Παρουσιάζει πολλά αφιερώματα, αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες, ποιεί πολιτισμό από διάφορα πόστα.

Έχω την εντύπωση ότι αυτά που δηλώνει ως ελαττώματά του, είναι ταυτόχρονα και τα προτερήματά του. Σε έναν κόσμο που χτίζει τη βιτρίνα του και διατηρεί σχέσεις από υποχρέωση, ο Φάνης «επαναστατεί» με τις ιδέες του και τη στάση ζωής του.

 

 

Η Λεμεσός είναι για αυτόν η πόλη που τον φιλοξενεί, αφού είναι πρόσφυγας από τη Λύση Αμμοχώστου. Όταν μιλήσαμε για τη στήλη και του εξήγησα ότι αφορά Λεμεσιανούς με διόρθωσε με παράπονο, ίσως και με θυμό: «Μα εγώ, δεν είμαι Λεμεσιανός!» Όχι, δεν είναι. Αλλά την πόλη που τον φιλοξενεί, την έχει ανταμείψει και με το παραπάνω, για τα όσα η ίδια του ’χει δώσει.

 

 

IAN_5892.jpg

 

 

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Μόνο σ’ αυτά που γίνονται λόγω αφέλειας.

 

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;

Εμένα, όταν γίνομαι λιγότερο άνθρωπος, όταν φαίνομαι ανάξιος των προσδοκιών μου κι όταν δεν συμπεριφέρομαι σωστά στους άλλους.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Να μετατρέπω τις σκέψεις σε λέξεις σε μορφή τέχνης.

 

Προτιμάς να σε συμπαθούν ή να σε σέβονται;

Τίποτα απ’ τα δύο. Προτιμώ πλέον να με σέβεται ο εαυτός μου.

 

Τι θεωρείς ως έσχατο βαθµό δυστυχίας;

Την απώλεια παιδιού για ένα γονέα.

 

Πες μου κάτι που δεν είπες ποτέ σε κανένα άτομο.

Θέλω να παντρευτούμε!

 

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;

Δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία, μονάχα στιγμές της κι αυτές απαντούνται στις σωματικές και ψυχικές απολαύσεις, όπως επίσης και στην επίτευξη των ιδεατών στόχων.

 

Ποια μόδα σε εκνευρίζει περισσότερο;

Η μη ορθολογιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από φορείς συλλογικής δράσης, αντίδρασης και οργάνωσης, προβολής τεκμηριωμένης άποψης, ακόμη και έξυπνου χιούμορ, έχουν μετατραπεί σε παρέλαση φάτσας και σάρκας.

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο μήνυμα που έχεις λάβει;

Μήνυμα στην εκπομπή: «Σ΄ ακούμε προσπαθώντας να κάνουμε παιδί». Τους ευχήθηκα «κάθε επιτυχία στη διέγερση, στη διεργασία και στη δημιουργία!»

 

Ποιο βιβλίο ξαναδιάβασες και γιατί;

Την ποιητική συλλογή της Κατερίνας Γώγου «Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών» γιατί μου τραντάζει το μέσα.

 

 

Τι θεωρείς ότι θα παραμείνει διαχρονικό όσα χρόνια και αν περάσουν;

Κάθε τι που το χαρακτηρίζει η αυθεντία, το ταλέντο κι η κορυφή!

 

Ποιο τραγούδι σε κάνει να νοσταλγείς μια άλλη εποχή της ζωής σου και ποια;

Χμμ, είναι τόσα πολλά που λειτουργούν εν είδη ημερολογιακής καταγραφής κι ενθύμησης για κάποιες στιγμές κι εποχές.

 

IAN_5849.jpg

 

Ποιος είναι ο αγαπηµένος σου φανταστικός ήρωας;

Ο Δον Κιχώτης, γιατί εκφράζει τον αιώνιο τύπο του ιδεολόγου ιππότη που κυνηγάει το άπιαστο και το ουτοπικό, αδιαφορώντας για την αρνητική αντίληψη των συμβατικών ανθρώπων.

 

Ποιο είναι το καλύτερο και πιο ειλικρινές κομπλιμέντο που μπορείς να πεις σε κάποιον;

Δεν λέω κομπλιμέντα. Τη θεωρώ μια πρακτική που διακατέχεται από μια γλυκερή και γλοιώδη «ευγένεια» σε βαθμό υποκρισίας, προσδοκώντας να αποκομίσει οφέλη στον εμπνευστή τους.

 

Ποια είναι τα χειρότερα ελαττώματα σου;

Απόλυτος, εύθικτος, εκκεντρικός, κάθαρμα κι ειλικρινής σε βαθμό κακουργήματος!

IAN_5872.jpg

 

Σου αρέσει ο προγραμματισμός ή αφήνεις τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους;

Ένας μεθοδικός συνδυασμός των δύο. Χρειάζομαι μια βάση για να μπορώ να πραγματοποιώ τα πετάγματα μου...

 

 

Ποιοι είναι οι αγαπηµένοι σου συγγραφείς;

Το κίνημα των καταραμένων ποιητών, που η ζωή και το έργο τους απέχει από τα κοινωνικά και καθωσπρεπικά πρότυπα.

 

Ποια ερώτηση μισάς να απαντάς;

Τι κάνεις;

 

 

Στο ραδιόφωνο αγαπάς...

...ό,τι κι όσα λατρεύω, αδυνατώ να τα εκφράσω. Χάνομαι στην εραστική, εθιστική κι ερεθιστική τους φύση...

 

 

Από τη Λεμεσό λείπει...

σε μεγάλο βαθμό η αισθητική, η ανιδιοτέλεια, η παιδεία, ο πολιτισμός, το όραμα.

 

 

Το αγαπημένο σου «καταφύγιο» στην πόλη μας είναι...

Η περιοχή της Αρχαίας Αμαθούντας. Ένα σημείο που συγκεράζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία της περιοχής ως μια οργανωμένη πολιτεία, ένας λατρευτικός χώρος της Θεάς Αφροδίτης και συνάμα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

 

 

IAN_5868.jpg

 

Τι θυμάσαι έντονα από την παιδική σου ηλικία στη Λεμεσό;

Όλη μου η ζωή, έντονα στιγματισμένη, από τη διαβίωση μου στην πολυκατοικία Εστίας 26, αριθμός 9, στον προσφυγικό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Άνθρωποι από διαφορετικά σημεία της Κύπρου, με διαφορετικές κουλτούρες και βιώματα, δημιούργησαν μια νέα κοινότητα και κοινωνία. Παρά τις όποιες στερήσεις, νιώθω πλήρης παιδικών στιγμών, τουτέστιν, τα δεντρόσπιτα στα χωράφια της περιοχής, τις αλήτικες συμμορίες, το ποδόσφαιρο στις αλάνες, τις αυτοσχέδιες κατασκευές, τα παιχνίδια, το χωστό, το μήλο, τη φωθκιά σπιριθκιά και τόσα άλλα...

 

Ένα σπάνιο κράμα ευγένειας και αναρχισμού. Αυστηρός και απόλυτος, δεν επιδέχεται εκπτώσεις στις πεποιθήσεις του. Αντιτίθεται στις κοινωνικές ταμπελοποιήσεις. Στην προσπάθεια περιγραφής του Φάνη, το επίρρημα «πολύ» ως α΄συνθετικό είναι επιβεβλημένο... πολυμήχανος, πολύγνωρος, πολυδύναμος, πολυμορφικός, πολυτάλαντος.

 

IAN_5879.jpg

Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

WHO IS WHO

Παραγωγός της εκπομπής «Τρένο Φάντασμα» στο Κανάλι 6, κατακτώντας το πρώτο βραβείο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Έχει ασχοληθεί με την παρουσίαση αφιερωμάτων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων συνεργαζόμενος με αρκετούς καλλιτέχνες. Ως dj εμφανίστηκε σε πολλούς χώρους ανά το παγκύπριο. Ασχολείται με τη λογοτεχνία γράφοντας διήγημα, παραμύθι, δοκίμιο, κωμωδία και ποίηση. Εξέδωσε το βιβλίο «Εκτός Ρεπερτ-Ορίου». Γραπτά του έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και συμπεριληφθεί σε δισκογραφικές δουλειές.

 

-Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου.

 

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

Διαβάστηκε 1201 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top