Πρόεδρος ΟΧΕΝ Λεμεσού

 

1. Πείτε μας δυο λόγια για να γνωρίσουμε την ΟΧΕΝ Λεμεσού.
Πρόκειται για μια χριστιανική οργάνωση νεολαίας με το όνομα «Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων (ΟΧΕΝ)», που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1939 στη Λεμεσό με πρωτοβουλία του ιερέα Σολομώντα Παναγίδη. Αποτελεί την παλαιότερη χριστιανική οργάνωση νέων του νησιού μας. 


2. Ποια η σημασία της για την ιστορία και τον πολιτισμό;
Θα πω μία λέξη που ίσως θεωρηθεί υπερβολική, είναι ανυπολόγιστη. Η ΟΧΕΝ έχει καταγράψει μία πορεία στην πόλη μας 80 χρόνων και δεν έχω καμία δυσκολία να πω πως η ιστορία της είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Λεμεσού. Οι δραστηριότητες της οργάνωσης περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, μελέτη της Αγίας Γραφής, εξορμήσεις στην ύπαιθρο, κατασκηνώσεις, εκδρομές, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, οργάνωση θεατρικών παραστάσεων θρησκευτικής και πατριωτικής θεματολογίας, καθώς και ενεργή συμμετοχή σε παρελάσεις και εθνικούς εορτασμούς. Εκτός από το χριστιανικό πνεύμα της εκκλησίας μας, ο πάτερ Σολομώντας ενέπνεε και το πατριωτικό φρόνημα. Γι’ αυτό άλλωστε και στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959, η ΟΧΕΝ τροφοδότησε την οργάνωση με αρκετά μέλη της. Έπειτα από 20 χρόνια, λόγω κάποιου εκκλησιαστικού θέματος που είχε προκύψει, η οργάνωση έκλεισε για ένα διάστημα.


3. Εσείς πώς παίξατε ρόλο στην επαναλειτουργία της ΟΧΕΝ;
Ο αείμνηστος πατήρ Νικόλαος Σιδεράς, ήταν τότε ο διευθυντής του Γραφείου Διαφωτίσεως, θέση που κατέχω εγώ σήμερα και την ονομάζουμε Γραφείο Ποιμαντικής Διακονίας. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, μου ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε μαζί να επαναλειτουργήσουμε την ΟΧΕΝ το 1961, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα την πορεία της.


4. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την ΟΧΕΝ από τις υπόλοιπες οργανώσεις νεολαίας;
Προσωπικά, το θεωρώ δεύτερο σπίτι μου. Οι «Οχενιστές» έχουν μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, γιατί θεωρούν πως επιτελούν ένα είδος εσωτερικής ιεραποστολής στην πόλη. Θυμάμαι πως όταν είχα αναλάβει, πραγματοποιούσαμε δύο συγκεντρώσεις, η μία για τους εργαζόμενους νέους και η άλλη για τους αποφοίτους Γυμνασίου, ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της νεολαίας μας. Με κατάμεστη την αίθουσα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, κουβεντιάζαμε εκκλησιαστικά, εθνικά, κοινωνικά θέματα, ταυτόχρονα όμως ήταν και ένας πολιτιστικός χώρος με εκδηλώσεις και γιορτές, όπως ποιητικά απογεύματα. Άλλωστε, η κοινωνία μας είναι ένα μωσαϊκό, ακόμα και ο πιο μεγάλος καλλιτέχνης εάν στα χέρια του δεν έχει καλές ψηφίδες, τότε δεν μπορεί να φτιάξει ψηφιδωτό. Άρα και στην κοινωνία μας αν δεν την αποτελούν καλοί άνθρωποι με ήθος και εσωτερική ποιότητα, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο και να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή.


5. Πότε θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση του αναμνηστικού τόμου της οργάνωσης;
Στις 7 Οκτώβριου και ώρα 19:00, στη μεγάλη αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Εκεί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος, ανέλαβε το δύσκολο έργο της παρουσίασης του αναμνηστικού μας τόμου «ΟΧΕΝ Λεμεσού – Ογδόντα χρόνια παρουσίας». Επίσης, θα χαιρετήσουν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης. Να σημειώσω πως το βιβλίο θα δοθεί δωρεάν σε όποιον παρευρεθεί. Επιλέξαμε συγκεκριμένα την Πέμπτη για τη βιβλιοπαρουσίαση, καθώς ήταν μέρα που κάναμε πάντα τις συγκεντρώσεις μας στην ΟΧΕΝ.

Διαβάστηκε 446 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top