Συντονιστής Γραφείου Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΤΕΠΑΚ και Μηχανικός Ενεργειακών Θεμάτων


1. Το ΤΕΠΑΚ πραγματοποιεί μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία που αφορά το ποδήλατο. Εξηγήστε μας.
Η πρωτοβουλία πηγάζει από τη δέσμευση του ΤΕΠΑΚ, για να εφαρμόσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τη βιώσιμη κινητικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας στο κέντρο της Λεμεσού. Στόχος, είναι η προώθηση της εναλλακτικής χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να βελτιωθούν οι τρόποι μετακίνησης, μακριά από το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, ποδήλατα από την εταιρία Next Bike παρέχονται στην πανεπιστημιακή κοινότητα καθημερινά για δύο ώρες δωρεάν.


2. Πώς μπορούν οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν τα ποδήλατα;
Κατεβάζοντας την εφαρμογή της Νext Βike στο κινητό, ακολούθως θα προσθέσουν τα στοιχεία τους ώστε να ανοίξουν λογαριασμό, προσθέτοντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πανεπιστημίου. Απευθείας θα τους δοθεί δωρεάν χρήση για 2 ώρες την ημέρα. Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση είναι πολύ θετική και πιστεύω πώς θα μειωθεί η κίνηση και οι ρύποι, ενώ θα αυξήσουμε την ασφάλεια στους δρόμους. Επιπρόσθετα, αν οι φοιτητές φέρουν το καλό παράδειγμα και αγκαλιάσουν τα ποδήλατα, τότε ίσως τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους και δούμε μαζικά αυτό το μέσο να το χρησιμοποιεί περισσότερος κόσμος.


3. Με ποιες άλλες δράσεις το ΤΕΠΑΚ προωθεί την πράσινη πολιτική;
Ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτούς τους στόχους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ομάδες, άτομα, λειτουργούς και φοιτητές. Το πανεπιστήμιο προσπαθεί να θέσει όλες του τις δράσεις κάτω από αυτούς τους στόχους. Ήδη προϋπήρχαν αρκετές ενέργειες όπως η ανακύκλωση, η ορθή διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η προώθηση της αειφορίας. Ως σύγχρονο πανεπιστήμιο, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης και αναλαμβάνουμε δράση για τη μεταμόρφωση του κόσμου.


4. Μιλήστε μας αναλυτικότερα για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, σχεδιάζοντας μια διαδρομή για τα επόμενα 15 χρόνια. Στο επίκεντρο της είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Οι στόχοι αναφέρονται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας: οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αυτές που αφορούν στη διακυβέρνηση και προσδιορίζουν με σαφήνεια τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Ταυτόχρονα, μας δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει μαζί να εργαστούμε για να δώσουμε λύσεις σε κάθε έναν από τους 17 στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Καλή υγεία και ευεξία, Ποιοτική εκπαίδευση, Ισότητα των φύλων, Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Βιομηχανία, Καινοτομία και υποδομές, Μείωση των ανισοτήτων, Αειφόρες πόλεις και κοινότητες, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Δράση για το κλίμα, Σύμπραξη και συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων, κτλ.

 

5. Ποιες είναι οι επιδόσεις του ΤΕΠΑΚ;
Είμαστε ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη κατάταξη αποτελεί τη μοναδική, παγκοσμίως, η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις των Πανεπιστημίων σε σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των πανεπιστημίων με βάση τους εν λόγω στόχους, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν τα πανεπιστήμια στον σύγχρονο κόσμο.

 

Διαβάστηκε 669 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top